Căpitanul României U20, Kemal Altinok, despre European: „O experiență sportivă și de viață, care sperăm să ne ajute să facem pasul la naționala mare”

România U20 a terminat pe locul 5 ediția 2021 a Campionatului European de U20 care a avut loc între 6-14 noiembrie la Coimbra (Portugalia), cu o înfrângere în prelungiri în fața Rusiei, 26-29 și două victorii cu Cehia, 41-20 și Belgia, 34-24. Căpitanul echipei, Kemal Altinok a vorbit despre această competiție și a făcut o analiză a evoluției Stejăreilor.

Cum a fost Campionatul European pentru voi?
A fost o competiție foarte stransă și nu este vorba doar de prima sau ultima clasată, ci de toate echipele și de jucătorii pe care i-am întâlnit, meciurile au fost echilibrate, fiecare adversar a pornit cu șansa de a câștiga și s-a luptat pentru asta. În plus, a fost o competiție așteptată de generația noastră pentru că anul trecut nu s-au organizat turnee europene la juniori din cauza pandemiei.

Cât de greu a fost să treceți peste acel prim meci cu Rusia, pierdut în prelungiri, după 100 de minute de joc?
A fost un meci epuizant, un meci care ne-a durut pentru că am avut șansa de a-l câștiga. Însă, pe măsură ce timpul trecea și efortul fizic de a juca, de a rămâne în meci era tot mai mare, am avut un moment în care aproape ne-am pierdut mental și fizic. Lipsa de luciditate, poate și de experiență la nivel de meciuri internaționale, câteva momente pe care nu am avut maturitatea necesară să le gestionăm, ne-au tras în jos și am pierdut acel meci. Ne-a fost greu, a fost o mare dezamăgire pentru noi, obiectivul era să jucăm pentru locurile 1-3 și ce ne-a durut mai mult a fost faptul că aveam avantaj, puteam obține victoria.

Totuși, ați luptat până la final…
Ne-am dorit mult victoria, am sperat și am luptat, însă ne-a lipsit, poate, și un pic de șansă. Ne-a afectat rezultatul, însă suntem jucători profesioniști, trebuia să ne mobilizăm, să lăsăm de o parte înfrângerea pentru că oricum nu se mai putea schimba nimic, și să ne concentrăm pe următoarele două meciuri din care trebuia să obținem două victorii. Am vorbit mult între noi despre acel eșec cu Rusia și asta ne-a unit mai mult. Chimia echipei este una foarte bună și cred că dacă am fi avut un meci de pregătire să fi jucat în această formulă în care nu mai jucasem de doi ani, ne-ar fi ajutat mult.

Au fost trei meciuri în 7 zile. Cum ați rezistat fizic?
Au fost zile foarte încărcate, după primele două meciuri ne era greu să ne ridicăm și din pat, dar odată intrat pe teren trebuie să ignori durerile și să dai 100% pentru echipă, pentru colegi pentru că fiecare își pune încrederea și speranța în cel de lângă el și nu ai voie să dezamăgești.

Dacă ar fi să punctezi trei lucruri legate de această echipă din care faci parte, care ar fi?
Dăruire foarte multă la toți băieții. O dăruire care s-a simțit în toate meciurile, chiar și în ultimul, cu Belgia mai ales când aveam nevoie când ei erau în 22-ul nostru și aveau posesia și noi puteam fi penalizați. Apoi, pasiune, toți am jucat cu pasiune și ne-am dedicat 100% jocului și al treilea lucru ar fi atitudinea, ne-am luptat pentru fiecare balon, nu i-am lăsat să treacă, ne-am apărat de multe ori la sacrificiu, pentru că toți am crezut în echipă și-n faptul că putem face asta. Aici vreau să mulțumesc staff-ului pentru înțelegerea pe care ne-a arătat-o și că ne-a oferit încrederea de care aveam nevoie în momentele mai grele.

Ce ați învățat de la această competiție?
Am învățat că dacă ai mentalitatea potrivită poți bate orice echipa. Chiar dacă am pierdut primul meci, am învățat foarte multe din el și sunt convins că dacă am juca încă o dată cu ei, rezultatul ar fi altul. Iar ceea ce am învățat de la adversari e să nu te dai bătut niciodată.

Reflectă acest loc 5 puterea echipei?
Nu, categoric nu. Obiectivul nostru era să terminăm în primele trei echipe, din păcate nu a ieșit așa cum ne-am dorit. De aceea, pentru noi Campionatul European este o experiență sportivă și de viață, care sperăm să ne ajute să facem pasul la naționala de seniori. Sperăm ca prin evoluțiile noastre să fi convins staff-ul că merităm o șansă la echipa mare, toți ne dorim să ne alăturăm Stejarilor în cantonamente și stagii  de pregătire și să devenim, la rândul nostru, Stejari.

FOTO: Pedro Pinheiro

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile