Cel mai tânăr jucător al CS Dinamo, Rafael Florea Jilaveanu: ”Numai jucând la un nivel înalt pot crește ca jucător, mă pot dezvolta”

Odată cu reluarea competițiilor de seniori, tot mai mulți jucători tineri, se găsesc în rândul echipelor din primul eșalon valoric. În vârstă de 18 ani si 179 zile, David Rafael Florea Jilaveanu este cel mai tânăr component al echipei CS Dinamo. Transferat în pauza cauzată de pandemie la alb-roșii, de la CSM București, cu care a fost vicecampion national U17, tânărul jucător (1,92 m si 100 kg) ce poate evolua atât ca centru, cât și ca fundaș, a debutat în semifinala jucată împotriva celor de la CSM Știința Baia Mare, în SuperLiga CEC Bank. A  jucat apoi în finala mică și acum, în meciurile din Cupa României.

Cum ai simțit trecerea la seniori?
Este mai greu, presiunea este mai mare, însă treptat mă obișnuiesc. Colegii m-au primit bine, mi-au dat încredere, la fel și antrenorii, toți mi-au spus să nu pun presiune pe mine și să dau tot ce pot mai bun.

Nu a fost bruscă această trecere? De la o competiție de U18 la seniori?
Mi-am dorit mult să evoluez la un nivel mai înalt pentru că vreau să progresez, să cresc ca joc. La juniori nu avem un nivel foarte ridicat, competiția nu este atât de puternică, de aceea am dorit să profit de această șansă care mi s-a oferit.

Ce ți se pare cel mai greu la seniori?
Contactele, sunt mult mai puternice, viteza și intensitatea de joc.

Te așteptai să debutezi atât de repede?
Mă bucur că antrenorii au încredere și îmi dau meciuri. Știu că sunt la început, trebuie să muncesc mai mult, însă pentru mine înseamnă enorm să fiu pe teren, să joc, să învăț, pentru că numai așa pot crește, mă pot dezvolta ca jucător. Încerc să îi răsplătesc și pe antrenori și pe colegi cu evoluții cât mai bune și să dau de fiecare dată tot ce e mai bun.

Din meciurile pe care le-ai jucat cu Dinamo, pe care l-ai nominaliza?
Ultimul, cu Tomitanii. Este un meci în care am avut niște greșeli pe care încerc să le corectez pe viitor, iar asta îmi dă mai multă ambiție. La vârsta mea consider că este important să experimentez cât mai multe situații de joc și să învăț din fiecare câte ceva.

Faci parte și din proiectul Vikingii, un proiect de dezvoltare fizică și sportivă, inițiat de Robert Ion. Cât te-a ajutat?
Enorm. De doi fac parte din acest proiect, iar tot ceea am învățat și pus în practică acolo m-a pregătit fizic și pshic, m-a ajutat. Și acum sunt în acel proiect, ne pregătim o data pe săptămână pentru că au început competițiile și am început să lucrăm mult și tehnic.

Cum ai ajuns la rugby?
Locuiesc în fața stadionului Olimpia, mă jucam fotbal cu prietenii și unul dintre vecinii noștri, tatăl arbitrului Alexandru Ionescu, m-a văzut, a venit la bunica și i-a spus despre rugby cum este, cum te dezvoltă, ce valori și principii sunt. Am zis să încerc, am mers o data, de două ori și mi-a plăcut. Aveam șase ani când am început, primul meu antrenor fiind Dragoș Manea.

Centru sau fundas? Ce-ți place mai mult?
Centru, sunt mai multe contacte, ai mai mult balonul, poți să creezi mai multe faze de joc. Este un post mai dinamic, mai activ.

De puțin timp faci parte și din CNOPT. Cum este?
O experiență interesantă, îmi place foarte mult, rugbyul în 7 își permite să te desfășori mai bine, îți pune mai mult în valoare calitățile fizice și tehnice.

Trebuie să te întreb și de echipa națională. România U18, este echipa care a avut anul trecut cele mai multe meciuri de pregătire, inclusiv cu o selecționată Springboks…
Au fost niște meciuri foarte grele și la un nivel total diferit de ceea ce jucam până atunci. Dar au fost meciuri care tuturor ne-au dat încredere în noi, în colegi, în echipă și în urma cărora am rămas cu o experiență incredibilă. Îmi pare rău că în acest an nu au fost Campionate Europene, cred că am fi făcut o surpriză frumoasă.

Lumea rugbyului are așteptări foarte mari de la generația voastră. Cum simțiți voi asta?
Pe noi ne bucură că lumea are încredere în noi, eu nu văd asta ca o presiune. Suntem un grup unit, ne-am legat foarte bine în toate cantonamentele, ne bucurăm să fim împreună și să jucăm împreună. Sper să ajungem toți să jucăm la un nivel înalt și să aducem toată experiența noastră în următoatele meciurile ale României.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile