Celebrul rugbist Jonny Wilkinson isi anunta retragerea

Jonny Wilkinson.
Jonny Wilkinson.

Jucătorul englez Jonny Wilkinson, al doilea ca număr de puncte marcate în istoria rugby-ului internațional, și-a anunțat retragerea din activitate la sfârșitul acestui sezon.

Wilkinson, care joacă acum la RC Toulon în Franța, a marcat 1246 de puncte în cele 91 de partide disputate sub tricoul echipei Angliei, cu care a câștigat Cupa Mondială în anul 2003.

El a fost depășit doar de neo-zeelandezul Dan Carter, care a marcat 1442 de puncte în 100 de meciuri disputate pentru All Blacks.

Debutând în națională la vârsta de 18 ani, Wilkinson a jucat pe post de mijlocaș la deschidere, fiind reputat mai ales pentru loviturile sale de picior.

El deține recordul absolut de drop-goluri marcate în meciuri internaționale – 36, cel mai vesitit și important fiind cel din finala Cupei Mondiale din 2003 când lovitura sa de picior căzută a decis victoria echipei Angliei – 20 – 17 în meciul cu Australia.

Cu echipa Angliei, Wilkinson a mai câștigat de trei ori Turneul celor Șase Națiuni, în 2000, 2001 și 2003. El s-a retras din activitatea internațională după Cupa Mondială din 2011, după ce participase la edițiile din 1999, 2003 și 2007.

În cariera de senior el a evoluat la numai două cluburi: Newcastle în Anglia și, din 2009, RC Toulon.

Cu Toulon el a câștigat în 2013 Cupa Heineken – Liga Campionilor, fiind declarat jucătorul european al anului 2013.

Ca jucător, Wilkinson a fost remarcat pentru jocul său cu piciorul – în speță cel stâng – dar și pentru contribuția sa în apărare. Deși nu are un fizic impresionant – 1,77m și 89kg – Jonny a fost întotdeauna un placheur neînfricat și asta l-a costat câteva accidentări serioase.

El nu a fost un mijlocaș la deschidere extrem de imaginativ și creator cum au fost în trecut Phil Bennett, Mike Gibson sau cum este la ora actuală Dan Carter, dar a suplinit acest deficit de creativitate printr-o dăruire totală.

Cunoscut ca un perfecționist, Wilkinson rămâne întotdeauna la sfârșitul antrenamentelor să exerseze loviturile de pedeapsă pentru care este atât de faimos.

Modest și mai degrabă scump la vorbă, Wilkinson se pregătește acum de retragere. Până atunci, urmează însă două săptămâni de foc: sâmbătă 24 mai echipa sa întâlnește pe Saracens în finala Cupei Heineken, la Cardiff, pe 25 mai el împlinește 35 de ani, iar pe 31 mai va disputa finala Campionatului Franței, la Paris împotriva campioanei en titre, Castres Olympique.

Petru Clej

foto: www.mirror.co.uk

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile