Centenarul primei medalii olimpice cucerită de naționala de rugby, sărbătorit de Banca Națională a României printr-o monedă numismatică

Monedă BNR.

Centenarul primei medalii olimpice cucerită de naționala de rugby, sărbătorit de Banca Națională a Astăzi, la sediul Băncii Naționale a României a fost lansată moneda numismatică dedicată împlinirii a 100 de ani de la cucerirea primei medalii olimpice a României, cea de bronz, de către echipa națională de rugby la Jocurile Olimpice din 1924. De asemenea, evenimentul a coincis și cu vernisajul expoziției „Un alt fel de tezaur: Campionii României”, în cadrul căreia poate fi văzută și medalia de participare oferită echipei de rugby în 1924.

La evenimentul de astăzi invitați de onoare au fost Alteța Sa Regală Principele Radu, președintele Comitetelor Olimpice Europene, Spyros Capralos, președintele Rugby Europe și membru CIO, Octavian Morariu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu și președintele Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă.

Prezent la eveniment, președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache a declarat: “Mă încearcă emoții puternice când vorbim de cei care au făcut atât de multe eforturi pentru a participa la Jocurile Olimpice din 1924. Foarte multă lume nu cunoaște istoria acestei medalii, dar acei sportivi au făcut niște eforturi incredibile pentru a participa, nu au avut bani nici măcar de deplasarea pâna acolo, s-a făcut chetă publică pentru a acoperi cheltuielile de participare, au ajuns la Paris după cinci zile pe drum parcurse cu trenul. Dar au participat, exact așa cum au promis organizatorilor, pentru că ei și-au luat acest angajament că vor fi la această competiție și, într-un final, au venit acasă cu valorile pe care le promovează și astăzi sportul nostru, dar și cu prima medalie olimpică din istoria României”.

Moneda are greutatea de 31,103 grame și calitate proof. Pe avers este reprodusă o parte din diploma primită în 1924 de jucătorii echipei de rugby, inscripția „ROM NIA” în arc de cerc, stema țării, valoarea nominală „10 LEI” și anul ­de emisiune „2024”, iar pe revers este figurată o compoziție ce conține o minge de rugby, portretele jucătorilor și inscripțiile ,,PRIMA MEDALIE OLIMPICĂ A ROMÂNIEI – 1924” și ,,100 ANI”.

Expoziția temporară „Un alt fel de tezaur: Campionii României” este găzduită de Muzeul BNR și va putea fi vizitată începând de astăzi până în luna decembrie a acestui an. Expoziția prezintă cele mai importante momente din istoria participării sportivilor români la Jocurile Olimpice, dar și exponate extrem de valoroase pentru istoria sportului autohton.

Expoziția poate fi vizitată în cadrul tururilor ghidate gratuite pe care Muzeul BNR le organizează de luni până vineri, în urma unei programări prealabile, care poate fi făcută aici.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile