Coltul specialistului: Calafeteanu, Vlaicu, Fercu si ratarea lui Hastings

Steaua vs Timisoara.

Timisoara si Steaua au facut din nou un meci bun in SuperLiga CEC Bank. Si desi au evoluat pe teren propriu, fiind creditati cu prima sansa, banatenii au fost pusi iarasi la grea incercare de militari – ei pierdusera in turul Play-Off-ului, la Bucuresti.

Echipa lui Chester Williams a izbutit sa se impuna cu 27-20, marcand si patru incercari. Si astfel, alaturi de CSM Baia Mare, a facut un nou pas spre postura privilegiata de a gazdui una dintre semifinale (primele doua clasate vor juca acasa in meciurile ce vor decide finalistele).

Dincolo de reusite, au mai aparut si destule inexactitati. Si de o parte, si de cealalta. Pase gresite, baloane scapate inainte sau blocate la sol, repuneri din margine in care lansatorul nu s-a sincronizat cu prinzatorul – la acest ultim capitol, Steaua a pacatuit.

Disputa i-a adus, fata-n-fata, si pe principalii marcatori ai campionatului, Florin Vlaicu (161 puncte) si Valentin Calafeteanu (132 puncte). Stelistul s-a remarcat prin cateva sarje de atac, el profitand de gabaritul sau ce l-a ajutat sa inscrie si o incercare, iar oponentul lui a izbutit sa ordoneze jocul formatiei sale, care s-a dovedit mai tare pe inaintare.

Cei doi s-au ”duelat” si la loviturile de tinta, Vlaicu marcand 10 puncte, iar Calafeteanu 5. A surprins ratarea unor penalitati sau transformari care, prin pozitia de executie, pareau sigure pe hartie. A surprins si nu prea…

A surprins pentru ca si Calafeteanu, si Vlaicu sunt cunoscuti drept jucatori care dau bine ”la bete”. N-a surprins fiindca ei nu sunt nici primii, dar nici ultimii transformeri care nu nimeresc tinta – intr-o situatie asemanatoare s-a aflat si Catalin Fercu (Timisoara), care a ratat dintr-o pozitie favorabila.

Fara a-i scuza pe cei trei, as aminti de pilda de scotianul Gavin Hastings, unul dintre cei mai valorosi executanti ai loviturilor cu piciorul. Socotit a fi cel mai valoros rugbyst al ”ecosezilor” din istorie, alaturi de Andy Irvine, acesta a marcat 733 de puncte pentru echipa Scotiei si selectionata Leilor Britanici si Irlandezi. Ceea ce nu l-a impiedicat sa rateze o lovitura de pedeapsa dintr-o pozitie centrala. Si nu in orice meci, ci in semifinala Cupei Mondiale din 1991, pierduta in fata Angliei (6-9), pe stadionul ”Murrayfield” din Edinburgh.

Fireste ca exista mai multe posibile explicatii pentru ratarea unor lovituri de tinta din pozitii favorabile. Una dintre ele ar fi lipsa de concentrare in momentul executiei. Ceea ce nu cred ca s-a intamplat nici in cazul lui Calafeteanu, Fercu sau Vlaicu, nici in cea a lui Hastings. Exista, apoi, cauze externe cum ar fi conditiile meteo mai putin favorabile – ploaie, vant. Ceea ce nu s-a prea vazut in timpul meciului Timisoara – Steaua. Nu in ultimul rand, e posibil ca transformerii mai sus amintiti, cei care au evoluat duminica, sa nu fi avut suficiente repere atunci cand au trimis mingea spre buturi. Iar aceasta explicatie pare a fi cea mai credibila. Sa nu uitam ca stadionul pe care joaca echipa banateana nu are peluze. Ceea ce inseamna ca nu prea exista multe ”puncte de sprijin”, puncte prin care transformerii sa-si ”calibreze” executiile – prezent la emisiunea ”Rugby Show” de acum doua saptamani, Alexandru Penciu pomenea despre un asemenea reper, spunand ca francezii l-au acuzat pe nea Titi Cocor, judecator de margine la un test, ca s-a asezat pe stâlp astfel încât să favorizeze execuția celui poreclit ”Alexandru cel Mare”.

Marian Burlacu (Adevarul)

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile