Comisarii de citare au participat la un workshop organizat la Bucuresti

Comisarii de citare au participat la un workshop organizat la Bucuresti

Sambata, 9 septembrie, la sediul Federatiei Romane de Rugby a avut loc un workshop dedicat activitatii comisarilor de citare. La acesta au participat experimentatii Constantin Bonea si Mihai Irimia, dar si recent cooptatii Mihai Stuparu si Nicolae Frincu. Arbitrul international Vlad Iordachescu a facut o prezentare a ultimelor directive World Rugby cu privire la arbitrajul antijocului. De asemenea, pentru stabilirea unui standard comun de intelegere a gravitatii diferitelor tipuri de joc periculos, la acest workshop au mai participat si ofiterii judiciari Valeriu Toma, Andrei Zamfirescu si Andrei Petrescu, membri ai Corpului Disciplinar al FRR.

Comisar de citare este un oficial de meci care se ocupa cu identificarea si raportarea cazurilor de joc periculos.

Extrase din Regulamentul Disciplinar cu privire la activitatea de citare:

I.6 Jocuri la care sînt delegați Comisari de Citare
I.6.1 Comisarul de Citare are dreptul să citeze un jucător pentru orice act(e) de antijoc care, în opinia Comisarului de Citare, ar fi impus ca jucătorul în cauză să fie eliminat definitiv (să primească un cartonaș roșu).
I.6.2 Comisarul de Citare poate cita jucători pentru acte de antijoc, atunci cînd aceste acte au fost detectate de arbitru/arbitrii asistenți/arbitrul video și cînd aceste acte au făcut obiectul unei acțiuni din partea arbitrului. Comisarul de Citare nu poate cita un jucător pentru un act(e) de antijoc, în urma cărora jucătorul respectiv a fost eliminat definitiv, cu excepția cazului în care eliminarea definitivă este ca urmare a unui cumul de două cartonașe galbene. Un jucător în această situație poate fi citat pentru actul(ele) de antijoc care a(u) condus la primirea unuia sau a ambelor cartonașe galbene.
I.6.3 Comisarul de Citare poate să emită un Avertisment al Comisarului de Citare împotriva jucătorului care, în opinia Comisarului de Citare, a comis un act(e) de antijoc care este(sînt) la limita de a fi încadrat(e) în categoria actelor care ar fi justificat o eliminare definitivă, în situația în care acest(e) act(e) nu a(u) făcut obiectul unei eliminari temporare sau definitive.
I.6.4 Comisarul de Citare poate cita un jucător care a fost eliminat temporar, cu privire la evenimentul care a făcut obiectul eliminării temporare sau cu privire la alte evenimente.

I.7.1 La jocuri la care sînt delegați Comisari de Citare, FRR sau altă organizație afiliată responsabilă de managementul oricărei echipe participante la joc nu vor avea dreptul să citeze un jucător, dar vor putea sesiza Comisarul de Citare pentru a lua în considerare orice incident de presupus antijoc. Un asemenea incident va fi raportat Comisarului de Citare într-un interval de 24 ore de la încheierea meciului respectiv.

I.10.1 O citare din partea Comisarului de Citare trebuie transmisă într-o formă scrisă organizatorului competiției în care a avut loc incidentul respectiv, în mod normal, într-un interval de 48 pînă la 72 de ore, de la încheierea jocului sau, în cazul în care prezența unui Comisar de Citare la jocul respectiv nu este posibilă în mod rezonabil, de la momentul în care înregistrarea integrală a jocului este disponibilă, prin mijloace tehnologice, Comisarului de Citare pentru vizionare.

I.10.6 Organizatorul competiției va transmite în cel mai scurt timp toate rapoartele, precum și toate materialele care constituie probe ale cazului respectiv, jucătorului (clubului jucătorului) și Tribunalului Disciplinar de primă instanță care trebuie să judece cazul. Jucătorul în cauză va trebui înștiințat de faptul că nu are drept de joc pentru niciun meci organizat oriunde în lume și că se găsește în stare de suspendare cu privire la orice activitate pe terenul de joc pînă la rezolvarea cazului.

I.11.4 (a) În cazul unei citări, sarcina Tribunalului Disciplinar este de a determina dacă jucătorul a comis un act de antijoc. Atunci cînd jucătorul acceptă că a existat un act de antijoc sau cînd Tribunalul Disciplinar ajunge la concluzia că a existat un act de antijoc, în conformitate cu prezentul articol, jucătorul citat poate încerca să demonstreze că decizia Comisarului de Citare de a-l cita a fost greșită, iar instanța disciplinară poate să analizeze decizia Comisarului de Citare și circumstanțele în care aceasta a fost luată. În orice astfel de caz, instanța disciplinară nu va da un verdict contrar deciziei Comisarului de Citare, cu excepția cazului în care instanța disciplinară este convinsă, în urma analizei preponderenței probelor (on the balance of probabilities), că decizia Comisarului de Citare a fost greșită. În cazul în care citarea este admisă, instanța disciplinară va stabili sancțiunea care trebuie să fie impusă jucătorului, în conformitate cu secțiunea I.13 din prezentul Regulament. Pentru stabilirea sancțiunii adecvate, instanța disciplinară poate lua în considerare orice decizie luată în timpul meciului de către arbitru, în ceea ce privește antijocul respectiv.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile