Concluziile stagiului sustinut de Craig White

Craig White.
Craig White.

In zilele de 09 si 10.04.2013 a avut loc la sediul FRR un stagiu de pregatire fizica care s-a adresat preparatorilor fizici si antrenorilor din SuperLiga CEC Bank si Divizia Nationala de Seniori.

Stagiul a fost condus de preparatorul fizic IRB Craig White, care cu aceasta ocazie a facut si o monitorizare a FRR din acest punct de vedere, impreuna cu Olivier Reig (preparatorul fizic al echipei Nationale si al Lupilor) si Florin Tasca (preparator fizic FRR pentru sportivii de inalta performanta).

„In ceea ce ma priveste, am cautat ca tematica cursului sa fie una foarte variata care sa se adreseze antrenorilor, jucatorilor si preparatorilor fizici care lucreaza in inalta performanta, si mai ales a transferului de lucru din sala de forta in dinamica jocului din teren.

In acest sens, m-a bucurat mult ca intre timp toate echipele de SuperLiga au cate un preparator fizic (toti fiind prezenti la acest stagiu), din pacate inregistrand o fluctuatie nepermisa in ceea ce priveste antrenorii, si mai ales cei principali. Cred ca este momentul sa intelegem, ca in acest demers de imbunatatire a potentialului jucatorilor nostri de varf, nu putem fi eficienti decat colaborand in stransa legatura cu toti cei care lucreaza direct cu acestia, dar si cu structurile care intre timp s-au creat in FRR si asupra carora voi reveni mai tarziu,” a declarat Peter Ianusevici.

In prima zi a stagiului, Craig White a prezentat cerintele fizice si mentale din rugbyul actual si implicatiile acestora pentru antrenamentul de inalta performanta. Prezentarea lui Craig White s-a concentrat in primul rand pe afirmatia ca in antrenamentul modern practic nu se mai lucreaza decat la intensitate foarte mare (85-100% de viteza/efort), care duce la o adaptare optimala la efort, sau mica (0-65% din viteza/efort), zona in care se face revenirea si care favorizeaza filierele energetice aerobe. Antrenamentele in zona 65-85%, din pacate inca atat de frecvente la noi, sunt cele care nu produc nici adaptare optimala la efort mare, nici nu permit o revenire rapida, nefacand altceva decat sa mentina jucatorii intr-o permanenta stare de oboseala.

A doua tema a lui Craig a fost legarea, puntea, intre exercitiile din sala de forta (hipertrofie, forta maximala, forta/viteza) si legarea lor de activitatea specifica din teren, cu multe exercitii si exemplificari vizand zona de combat, placaj, caderi-ridicari de la sol, lupta la sol si in picioare, toate intr-o intensitate maximala si volum scazut.

A doua zi au urmat doua blocuri, in care mai intai Olivier Rieg a expus modul lui de lucru cu echipa Nationala si Lupii, in timpul stagiilor: planificarea, optimizarea potentialului acestor jucatori, gestiunea oboselii prin individualizarea antrenamentelor in functie de numarul de minute jucate sau accidentari, prevenirea si gestiunea accidentelor, prioritatile pe care s-a axat la anumiti jucatori pentru a le creste randamentul de joc.

In al doilea bloc, Florin Tasca a aratat modul in care el lucreaza/colaboreaza cu jucatorii, antrenorii si cluburile in afara stagiilor, in timpul sezonului competitional intern: planificarea sezonului, alcatuirea de profile individuale ale jucatorilor din lotul largit, accesul antrenorilor si preparatorilor fizici la materialele filmate sau furnizate de catre Departamentul Tehnic pe ftp.frr.ro, necesitatea de schimburi de date cu preparatorii fizici din cluburi, stagiul oferind astfel un tablou intreg al modului in care lucram si vom lucra in viitorul imediat spre beneficiul jucatorilor.

Dupa plecarea participantilor, a urmat o evaluare a acestui stagiu cat si a progreselor inregistrate pe partea pregatirii fizice la FRR intr-un grup restrans, din care au facut parte Craig White, Olivier Reig, Florin Tasca, Radu Basalau, Stefan Rusu, Ioana Sava, Razvan Iliescu, Daniel Mitrea si Peter Ianusevici.

Temele discutate s-au axat de data asta in primul rand asupra structurii si modului de operare a preparatorilor fizici din cadrul FRR. Astfel, Florin Tasca se va ocupa de jucatorii de inalta performanta din Bucuresti, Moldova si Dobrogea, plus echipele de rugby 7, Radu Basalau va ramane in continuare la loturile de juniori U18, U17, U16, dar va avea avea de asemenea in responsabilitatea sa cluburile din zona Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramures, Ioana Sava este responsabila cu lotul national feminin si U19 rugby 7 feminin, Stefan Rusu va avea in grija jucatorii nascuti in 1996 si 1997 de la Academie, iar noul intrat ca voluntar in acest staff, Razvan Iliescu va fi responsabil cu jucatorii Academiei nascuti in 1998 si 1999.

Craig White va face evaluarea calitatii de lucru a acestor preparatori fizici, urmand ca in scurt timp sa alcatuim profile individuale ale jucatorilor de performanta si inalta performanta, sa trimitem cluburilor standardele minime de performanta, sa imbunatatim calitatea aparaturii din sala de forta a FRR prin eliminarea unor aparate inutile si inlocuirea lor cu saltele de combat, sa optimizam performantele competitiei interne prin crearea unei perioade mai lungi de vacanta de vara care sa permita jucatorilor de varf o mai buna refacere si recuperare.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile