Două finale europene de 7s într-o săptămână pentru arbitrul Florin Bonea

Competițiile de rugby 7s organizate de Rugby Europe care au avut loc în această vară l-au adus în prim plan pe arbitrul român Florin Bonea. Delegat la majoritatea turneelor, începând cu Conference 1 la seniori, trecând apoi la cele două etape de Rugby Beach, de la Chișinău și Moscova, apoi la Campionatulul Cluburilor, acesta a arbitrat și două finale, ambele în competiția masculină.

„Aceste delegări sunt un plus pentru mine, cel putin la turneul de la Sankt Petersburg, unde l-am avut ca manager al arbitrilor pe șeful arbitrilor Rugby Europe,Joël Dume, a fost o experiență extraordinară. Este rodul muncii pe care am depus-o în ultimii trei ani și eu cred că este un lucru benefic pentru că imediat după acea finală a cluburilor, mi-au venit și delegările oficiale la rugby XV. Mă bucur că mi se dă șansa de a crește, de a avea meciuri, sper să mă descurc foarte bine și la rugby XV. Mă ajută foarte mult feedback-ul pe care îl primesc după meci , de aceea am spus că pentru mine rămâne specială acea finală de la St Petersburg pentru că am avut o discuție foarte bună cu Joel Dume. Încerc să progresez cât pot de mult, să mă pregătesc foarte bine pentru fiecare turneu, să adun cât mai multe informații de la managerii de arbitri ai turneelor, să corectez lucrurile acolo unde se poate face mai bine. Atât timp cât la finalul meciului primești felicitări din partea ambelor echipe, antrenori și jucători, înseamnă că ți-ai făcut foarte bine datoria. În plus, pentru mine este foarte important ca toate informațiile pe care le adun, sau materiale de formare, să le transmit în țară celorlalți colegi, astfel încât să creștem toți, atât ca pregătire, cât și ca nivel”, spune el.

De Club 7s Championship 2021, desfășurată între 4-5 septembrie la Sankt Petersburg, se leagă și prima finală arbitrată în această lună, meci jucat cu un cec de 20.000 de euro pe masă și câștigat de Zastava 7s, cu 31-14 în fața celor de la Baltrex Siauliai. „A fost cel mai solicitant meci al meu din acest an, cel puțin efortul fizic a fost foarte mare, viteza de joc incredibilă, motivația era uriașă pentru fiecare echipă pentru că învingătoarea pleca acasă cu acel cec, însă a fost un meci din care am învățat foarte mult și pe care, zic eu, l-am gestionat foarte bine. Afară nu există presiunea pe arbitri care este în România, acolo dacă antrenorii au obiecții vorbesc cu managerii de arbitri, nu urlă, nu țipă nimeni la tine. Este vorba de mult respect, respect care din păcate, la noi nu prea mai există.”, continuă el.

 

Florin Bonea (centru) a făcut pasul în arbitrajul internațional în 2017, ca asistent la meciul din Shield, Heidelberg – Petrarca, iar din 2018, a primit primele delegări ca arbitru central.

 

A doua finală arbitrată a fost în weekendul trecut la Beach Finals 2021 la Moscova, competiție la care România 7s a obținut locul 4 la masculin și medaliile de bronz la feminin. Finala a fost câștigată de Rusia, 4-3, în fața Italiei: „Au fost meciuri frumose, rugby beach e foarte spectaculos, iar finala competiției a fost foarte strânsă și extrem de disputată. La rugby 7s viteza de joc este foarte mare, ca arbitru deciziile trebuie să le iei foarte rapid, nu există video arbitraj ca la XV, trebuie să fii 100% concentrat pe jocul din teren. Regulamentul este adaptat un pic pentru 7s pentru a da mai multă continuitate jocului, e foarte important jocul la sol, trebuie să stăpânești foarte bine regulamentul pentru că sunt foarte multe situații care apar. Nu aș putea să aleg între XV sau 7s, fiecare formă de joc e diferită, fiecare îți oferă o provocare nouă și mă bucur că pot progresa în ambele variante. Vreau să mulțumesc oficialilor Comisiei Centrale a Arbitrilor din România pentru încrederea pe care mi-au arătat-o pentru faptul că m-au propus în 2017 pentru a face pasul spre competițiile internaționale și m-au susținut în tot acest timp”.

Luna octombrie aduce pentru Florin noi delegări Rugby Europe, printre care se află un meci de calificare la Campionatul European de U20 ce va avea loc în noiembrie la Coimbra, partida de la Praga, Cehia – Polonia, dar și un meci de seniori, în Conference 1, Cipru cu Croația.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile