Emilia și Georgiana Vizitiu, prima pereche de surori în echipa națională din rugbyul feminin românesc

Naționala de rugby 7 feminin a României va debuta în acest weekend în eșalonul de elită al 7s-ului european, la Lisabona, urmând să aibă loc pe 5 și 6 iunie, prima etapă a Rugby Sevens Championship. O premieră pentru rugbyul feminin românesc este prezența în echipă a surorilor Vizitiu, Emilia, căpitanul Ghindelor și Georgiana (26 ani), sora mai mică a acesteia. Cele două au debutat deja împreună în echipa națională în cadrul turneului de săptămâna trecută de la Chișinău, Friendship Cup, câștigat de România.

Căpitan al Ghindelor și de 10 ani componentă de bază a naționalei de rugby 7 feminin, Emilia Vizitiu este un brand al rugbyului feminin românesc, un nume care nu mai are nevoie de prezentare. Pe urmele acesteia a călcat și sora mai mică, Georgiana, care a fost convocată  la echipa națională. Originare din Pașcani, cele două au început rugbyul sub îndrumarea antrenorului cu care lucrează și acum la națională, Neculai Tarcan, în prezent ele fiind colege de echipă la Agronomia București.  

“Responsabilitatea e mai mare”
“Eu am descoperit rugbyul datorită Emiliei și nu din cauza ei, cum îi place ei să spună, ca fiind ceva negativ. Aveam vreo 10 ani și tot timpul o urmăream când mergea la antrenament pentru că părinții noștri credeau că ea merge de fapt la handbal și nu la rugby. Mă țineam după ea, o urmăream, ea mă trimitea acasă de teama să nu le zic alor noștri că face rugby și treptat, văzând ce face la antrenamente, joaca cu balonul, a început să-mi placă și mie, am devenit curioasă. Am așteptat o perioadă pentru că nu era categorie pentru vârsta mea, după care au început să se adune fetele și s-a făcut și campionat de junioare”, povestește Georgiana.

“Nu m-am gândit niciodată atunci, când m-am apucat de rugby și ea venea și se uita la antrenamentele noastre, că vom ajunge vreodată să jucăm împreună la echipa națională. Adevărul e că atunci nu mai scăpam de ea, era sufocantă, în fața blocului mi-a invadat cercul de prieteni, iar faptul că venea și la rugby, a pus capac. Este un sentiment plăcut într-adevăr însă responsabilitatea este și mai mare  pentru că trebuie să am grijă și de ea, tot timpul sunt atentă la ceea ce face, vin cu recomandări, cu indicații, indiferent că e meci, antrenament sau analiză video”, completează Emilia.

Medaliile rămân în familie
Rugby-ul le-a pus însă de multe ori și în situații inedite, întâlnindu-se pe teren ca adversare. “Am avut și meciuri puternice ca adversare, când ea juca la Universitatea Cluj și eu la Politehnica Iași. Ca adversare ne-am protejat, dar nu în ideea că ne-am ocolit pe teren, ci dacă am avut ocazia să îi dau un placaj i-am dat, dar au fost placaje frumoase, tehnice, cele mai tehnice pe care le-am dat vreodată. A fost perioada în care și Clujul avea echipă puternică, ne băteam pentru locul 1, iar eu aveam avantajul că îi cunoșteam toate punctele slabe și știam unde putea fi depășită. Sunt momente frumoase și tot timpul spuneam că indiferent de luptă, de cine câștiga, medalia rămâne în familia”, se amuză Emilia.

Cele două surori se completează perfect și se înțeleg din priviri la orice temă. “Ce mă enervează la Emilia? Își pierde răbdarea foarte repede și acționează impulsiv, mereu eu am fost cea calmă și i-am spus că întotdeauna trebuie să se adapteze la oamenii pe care îi are în teren, să știe cum să vorbească cu fiecare, pentru că fiecare e construit altfel. Poate unul se motivează când țipi la el și va fi 100% acolo, altul poate că se intimidează și nu mai poate face față deloc”, răspune Georgiana, privindu-și sora în ochi. “Pe mine mă enervează când își dă ochii peste cap. De câte ori îi spun ceva și o văd cum face, poate că și percep altfel gestul acesta pentru că are niște ochi mari, albaștri și imediat vezi că nu-i convine…În plus, mai e ceva…”, continuă Emilia.

“…aleargă cu pași adăugați atunci când nu trebuie”, spun amândouă în același timp, râzând.

 

Povara numelui
Nu este ușor ca sora ta să fie una dintre jucătoarele care a făcut istorie în rugbyul românesc și căpitan al echipei naționale. Întotdeauna așteptările sunt mari, iar presiunea poate fi greu de gestionat. “Eu, una, văd presiunea pe ea, văd că toată lumea se așteaptă ca ea să fie ca mine, să-mi preia practic locul și este destul de greu pentru că dacă nu gestionezi bine această presiune, riști să nu te mai poți bucura de ceea ce faci, de jocul tău, de echipă, vei sta numai să te gândești cum să faci ceea ce așteaptă ceilalți”, spune Emilia, completată imediat de Georgiana.”Eu încerc să mă ridic la nivelul așteptărilor și să nu fiu mai prejos decât ea. Știu că a ridicat foarte mult ștacheta rezultatelor însă cine știe, cu multă muncă, poate voi reuși să fiu și eu acolo, să duc mai departe numele Vizitiu.”

 

Participarea în elita 7’s, un vis devenit realitate
România 7’s feminin va evolua pentru prima dată în divizia de elită a rugbyului 7 european. Ghindele s-au calificat în 2019 în elită, după ce au câștigat etapa de la Lisabona  și au ocupat locul secund la Budapesta, însă în 2020, din cauza pandemiei, competițiile de 7’s au fost suspendate. Astfel, anul acesta, campionatul se reia, sub o altă denumire, Championship Series și va avea două etape programate a se disputa la Lisabona, între 5-6 iunie și la Moscova, între 25-26 iunie. “Suntem conștiente că va fi greu, toate echipele sunt puternice, dar pentru noi, participarea alături de cele mai bune echipe din Europa, este un vis devenit realitate. Știm că va fi greu, vom lupta ca să ne menținem aici, sper să facem meciuri bune și nu în ultimul rând, să ne bucurăm de această nouă experiență. Pentru mine va fi un pic mai dificil, va fi acest turneu, faptul că sunt căpitan și trebuie să fiu acolo pentru toată lumea și acum o am și pe cea mică (arătă zâmbind spre Georgiana) și totul va fi trăit ca emoție și responsabilitate 200%”, spune Emilia.

România 7’s va debuta în Portugalia, sâmbătă 5 iunie, cu Rusia, campioana en-titre, ora 12:00, apoi va întâlni Germania, de la ora 14:00.

 

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile