Noul antrenor principal al echipei naționale de rugby, Eugen Apjok vorbește despre planurile legate de 2023, de schimbările pe care dorește să le facă și obiectivele setate, într-un an în care atenția tuturor este centrată pe Cupa Mondială de rugby din Franța.
Care este primul lucru pe care doriți să-l schimbați la echipă ?
Nu cred că putem vorbi de schimbări radicale pentru că timpul nu ne permite, însă ceea ce ne dorim și spun asta în numele staff-ului este să construim mai mult pe trei lucruri, pe care le considerăm de bază: cultura românească a jocului, pregătirea fizică și o relație strânsă cu cluburile. Cultura românească înseamnă valorile în care creștem, înseamnă mândria de a juca pentru țară, înseamnă un set de principii pe care dorim să le dezvoltăm în cadrul echipei atât pe teren, cât și în afara lui. Pregătirea fizică este un aspect esențial care trebuie îmbunătățit, iar asta o știm cu toții, este un aspect care are legătură cu toate celelalte părți tehnico-tactice ale jocului de rugby. Dacă vom reuși să îmbunătățim partea fizică, celelalte lucruri se vor îmbunătăți automat, pentru că daca vom reuși să ducem fizic la aceeași intensitate meciul, să luam deciziile corecte , putem sa ne creștem nivelul de joc . Ultimul punct, foarte important și el, este relația pe care o avem cu cluburile care dau jucători la echipa națională, să putem asigura jucătorilor o pregătire mai bună, să avem o comunicare mai bună cu toată lumea.
Concret? Vor fi schimbări la planul de joc?
În primul rând, vom schimba sistemul de atac pentru că din punctul meu de vedere , acesta trebuie să țină cont de calitățile jucătorilor, de ceea ce aceștia pot face pe teren. Iar această schimbare ne dorim să aducă o îmbunătățire a jocului, o posesie mai bună.
Rămâne grămada principala forță a Stejarilor?
Momentele fixe vor fi în continuare foarte importante, pentru că ele sunt cele care generează posesia balonului și sunt esențiale, aș spune, pentru noi, pentru că se reflectă perfect și în cultura rugbyului românesc, forța grămezii care câștigă teren și își domină adversarul, oferă o bază extrem de importantă în economia jocului. România are câteva atuuri: marginea, molul, grămada ordonată și jocul cu piciorul , momente ce generează posesia, eliberează sau mută presiunea. Important este să jucăm în funcție de zona de teren în care ne aflăm, să concretizăm oportunitățile din atac în jumătatea adversă de teren și să avem o apărare eficientă, disciplinată . Ceea ce încercăm să facem este să dăm un alt curs lucrurilor, pentru că o schimbare radicală nu poate fi făcută pe termen scurt. Procesul pe care îl începem în ianuarie 2023, este doar un prim pas în implementarea și dezvoltarea strategiei noastre pentru perioada 2023 – 2027 .
Anul 2023 începe în forță pentru Stejari…
Ne vom reuni imediat, după începutul anului, pe 9 ianuarie, într-un stagiu de pregătire pe care dorim să-l finalizăm cu un meci. Practic va fi o reacomodare la efort pentru jucătorii din țară pentru că în această primă parte a pregătirii accentul va fi pus pe cei care evoluează în campionatul intern pentru că cei din Franța deja se află în competiție, la cluburile lor. Este foarte important să reușim să îi menținem pe jucători într-o formă cât mai bună în această perioadă în care nu au meciuri, cu pauză de la cluburi, pentru a reuși să legăm mult mai bine lucrurile în Rugby Europe Championship.
În ceea ce privește selecția jucătorilor, vor fi surprize?
Eu zic că da, vom avea și jucători noi, tineri. În acest prim stagiu dorim să vedem cât mai mulți jucători, să vedem cum se comportă în antrenamente și în timpul meciului, cum gestionează anumite momente. Așa cum am spus, acest prim stagiu va fi cu jucătorii din țară. Pe cei experimentați i-am văzut tot sezonul, știm ce pot, știm ce joacă, de aceea dorim să ne uităm și la alți jucători pentru că avem în vedere și Cupa Mondială din 2027 și avem nevoie de tineri care să crească cu echipa.
Ați spus jucători tineri, îi vom vedea și pe cei care au făcut meciuri bune la U20 sau la Lupi?
Într-adevăr, vrem să avem un grup mai larg de jucători tineri, să-i vedem cum lucrează sub presiunea echipei naționale, să avem discuții cu ei, să știm ce-și doresc pe viitor. Ne gândim la un grup de 20 – 25 jucători tineri, care practic vor fii alături de cei care deja au luat contact cu echipa națională, nucleul de baza pentru următoarea Cupa Mondială. Ne dorim să îi avem în cât mai multe stagii, să-i obișnuim cu cerințele echipei naționale, să crească alături de jucătorii mai experimentați. Pentru câțiva dintre aceștia, competiția de anul viitor din Franța, va fi ultimul mare turneu, de aceea este important să avem acești tineri, să-i formăm din timp.
Ce vă doriți pentru anul viitor, din această postură de antrenor al Stejarilor?
Îmi doresc să ne îmbunătățim jocul, să arătăm că știm să jucăm rugby. Aș vrea ca fiecare jucător să-și înțeleagă rolul în echipă și ce are de făcut pe acea bucată pe care trebuie să o acopere , să fie cel mai bun, iar dacă vom reuși să facem acest lucru cât mai repede, lucrurile se pot dezvolta . La echipa națională rezultatele sunt prioritatea principală, știu că va fi foarte greu să găsești acel echilibru între a încerca soluții pe anumite zone ale jocului și a avea rezultate cât mai bune, însă fiind an de Cupa Mondială, acest fiind practic cel mai important moment, este nevoie ca tot ce facem de la începutul anului să ducă spre o pregătire cât mai bună a echipei pentru competiția din Franța. Este o schimbare în staff pe care jucătorii o vor resimți, o schimbare a planului de joc și totul trebuie înțeles și implementat cât mai rapid.
Aminteați de Cupa Mondială, va fi o provocare imensă. Ce obiectiv aveți pentru această competiție?
Nu cred că este vorba neaparat de ce-mi doresc eu, ci de ceea ce putem face în funcție de calitățile jucătorilor pe care le avem. Evident că toți ne dorim o victorie la Cupa Mondială, însă este prea devreme să vorbim despre cât și ce putem. Ca o etapizare a pregătirii până în luna iulie, dorim ca băieții să își însușească cât mai bine planul de joc , să-și înțeleagă sarcinile de joc și apoi vom vedea ce și când vom adaugă sa îmbunătățim acest plan. În pregătirea dinaintea Cupei Mondiale , vom știi cu exactitate , ce ne propunem și ce putem realiza la Cupa Mondială. Însă, repet, e foarte important ca jucătorii să înțeleagă lucrurile de bază pe care noi le cerem de la ei. Ca să fiu sincer până la capăt, îmi doresc să arătăm un joc cât mai frumos și eficient, să profităm de fiecare oportunitate de a marca.
Aveți emoții când vă gândiți la participarea României la Cupa Mondială?
Da, e normal să am emoții, însă dincolo de emoții am și multă încredere că împreună, alături de staff și de jucători putem face lucruri frumoase pentru România.