In anul Cupei Mondiale din Anglia Federatia Sud Africana de Rugby (SARU) a impus cote de reprezentare a jucatorilor ne-albi.
La Cupa Mondiala din toamna sapte din cei 23 de jucatori trecuti pe foaia de joc trebuie sa fie de culoare, iar dintre acestia doi trebuie sa fie negri africani. La ultimele sase meciuri test jucate de echipa nationala – Springboks – doar sase din 23 de jucatori au fost ne-albi.
Pe termen mai lung, SARU urmareste ca pana la Cupa Mondiala din 2019 ca procentul de jucatori ne-albi folositi de Springboks sa creasca pana la 50%.
Directorul executiv al SARU, Jurie Roux, a insistat ca aceasta cifra nu este un sistem de cote rasiale, spunand ca 50% este o tinta si ca nu vor exista sanctiuni pentru neindeplinirea ei.
In mod traditional, rugbyul a fost un joc al populatiei albe in timpul regimului de apartheid si inca si astazi majoritatea jucatorilor Springboks este compusa din albi neerlandofoni.
Africa de Sud a castigat Cupa Mondiala de doua ori, in 1995, cand singurul jucator de culoare din XV-le castigator a fost aripa Chester Williams (fostul antrenor al RCM Timisoara) si in 2007, cand in echipa Springboks au jucat in finala castigata impotriva Angliei doi jucatori non-albi, Bryan Habana si J. P. Pietersen, ambii pe post de aripa.
In randul jucatorilor de culoare majoritari sunt mulatrii, si ei de multe ori neerlandofoni, in timp ce jucatorii negri africani sunt mult mai rari. La ora actuala doar pilierul Tendai Mtawarira (“Bestia”) joaca cu regularitate in primul XV Springboks.
Adeseori, rugbyul a fost vazut ca un sport al populatiei de origine europeana, in timp ce fotbalul era vazut ca un sport preferat al populatiei de culoare.
Sistemul cotelor rasiale este valabil si in campionatele de franciza si provinciale, unde este obligatorie folosirea a cinci, respectiv sase jucatori non-albi in lotul pentru meci de 23 de jucatori.
Intr-o tară in care albii nu mai reprezinta decat 8,5% din populatie, schimbarea compozitiei rasiale la nivel de masa este totusi semnificativa: 64% dintre jucatorii din scolile primare sunt de culoare, 65% dintre jucatorii din scolile secundare sunt de culoare si 80% dintre jucatorii de club sunt de culoare.
Primul meci in care antrenorul Springboks Heineke Meyer va trebui sa aiba minimum sapte jucatori non-albi din 23 va fi pe 11 iulie, cu un XV mondial la Cape Town.
Dupa aceea, Springboks vor evolua in Campionatul de Rugby anual, cu Noua Zeelanda, Australia si Argentina, iar in lunile septembrie si octombrie vor participa la Cupa Mondiala din Anglia, unde fac parte din grupa preliminara B, cu Samoa, Scotia, Japonia si Statele Unite.
Petru Clej