Gheorghe Teodor joaca rugby la Steaua U16 desi nu are palma dreapta

Rugby-ul pare, la prima vedere, un sport complicat, cu multe reguli, dar atunci cand il cunosti mai bine observi ca il practica si barbati, si femei, si tineri, si batrani, si jucatori mai inalti, dar si mai scunzi, si mai robusti, dar si mai supli. Este, asadar, un sport pentru toata lumea, inclusiv pentru cei cu dizabilitati – o varianta a sa figureaza si in programul Jocurile Paralimpice. Ca este asa o dovedeste si Gheorghe Teodor, un bucurestean de 15 ani care activeaza de aproape doi ani in echipa U16 a Stelei desi nu are palma dreapta.

O zi frumoasa de toamna. Pe terenul de rugby din Complexul Sportiv Steaua, un grup de copii alearga dupa balonul oval supravegheati de antrenorii Corneliu Octavian si Cornel Florin Tatu. Sunt copii si mai mari, si mai mici, ca varsta, dar si ca gabarit. Printre ei se afla si Gheorghe Teodor. Tanarul sprinteaza alaturi de colegii sai. Rade, glumeste, vocifereaza, se agita. Participa din toata inima la joaca. Colegii de echipa ii paseaza, prinde balonul, inainteaza cativa metri si, inconjurat de adversari, se culca la pamant si-l intinde catre coechiperii care au venit la sustinere. Dincolo de toate acestea, Gheorghe Teodor nu este un copil obisnuit. Ii lipseste palma dreapta, din nastere, dar nimic din ceea ce face pe teren nu lasa sa se observe asta.

In aprilie 2014, pustiul s-a hotarat sa vina la rugby. Si cum sta in Rahova, a ales sa o faca la Steaua. Inainte de asta facuse karate. A stat o vreme, insa s-a gandit sa incerce si un alt sport. ”Am venit cu un coleg de scoala, Cristian Cana. De fapt, un fost coleg fiindca acum sunt la liceu. E mai mic decat mine. Are 13 ani. Am ramas impreuna la rugby. Mi-a placut. Imi place atmosfera. Ma inteleg bine cu ai mei colegi”, ne spune Gheorghe Teodor, care este elev la Liceul ”Dumitru Motoc”, in clasa a IX-a. Baiatul spune ca tine cu Steaua si la fotbal, insa nu este atat de pasionat de sportul cu balonul rotund.

Cum la aceasta varsta incepe specializarea pe posturi, pustiul a fost trecut in linia intai, ca pilier. Un post tehnic, in care valoarea creste o data cu trecerea anilor. Ca oricariu copil, lui ii plac antrenamentele in care este prezent si balonul oval, dar nu da inapoi nici atunci cand se lucreaza diverse procedee tehnice. Ne spune, de pilda, ca ii place sa dea placaje. Cel mai mai mult il incanta, insa, atunci cand participa la meciuri oficiale, in campionat. A jucat, de pilda, contra echipei din Mangalia, pe care Steaua U16 a castigat-o cu 35-0.

Cunoscut formator de jucatori de rugby, Corneliu Octavian, antrenorul echipei Steaua U16, ne-a spus despre Gheorghe Teodor ca este un copil serios: ”Ii place rugby-ul. Participa cu seriozitate la antrenamente. Il ajuta si ceilalti copii sa imbrace echipamentul, sa se incalte. Ii leaga sireturile”.

DSC_5207marianBurlacu DSC_5243marianBurlacu DSC_5366marianBurlacu DSC_5367marianBurlacu DSC_5451marianBurlacu DSC_5452marianBurlacu DSC_5460marianBurlacu DSC_5461marianBurlacu DSC_5462marianBurlacu DSC_5467marianBurlacu DSC_5471marianBurlacu DSC_5701marianBurlacu

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile