Haka

AllblackhakaMulta lume a auzit de haka. Multi stiu ca este vorba de dans pe care il fac rugbystii. Putini stiu ca acest ceremonial este practicat numai de rugbystii din Noua Zeelanda. Unii il considera barbar, altii ritual sacru. Dar ce este pana la urma haka?

Istoria haka
Pentru inceput trebuie stabilit ca haka este un dans traditional maori. A devenit cunoscut in lume din momentul in care a inceput sa fie utilizat de echipa de rugby a Noii Zeelande. De mentionat este faptul ca mai sunt si alte tari care recurg la astfel de dansuri, dar haka All Blacks este de departe cel mai cunoscut.
Din 1884, All Blacks executa acest ritual inaintea fiecarui meci. Intotdeauna haka este initiat si condus de un jucator neozeelandez cu radacini maori. Cea mai cunoscuta varianta a Haka este Ka mate.
Una din interpretarile acestui dans prezinta povestea lui Te Rauparah, unul dintre cei mai importanti sefi de trib Maori. Fiind vanat de adversari, Te Rauparah ii cere ajutorul lui Te Wharerangi, un alt sef de trib. Te Wharerangi il ascunde intr-o groapa in care tinea cartofii si il acopera cu pamant Acesta este, se pare, momentul in care Te Rauparah compune Ka mate. Versurile dansului sunt metaforice si se refera la situatia in care se afla Te Rauparah in momentul in care este acoperit cu pamant. „Barbatul paros” este Te Wharerangi (care era renumit, conform legendei, pentru parul abundent de pe corp). El il ajuta pe Te Rauparah sa scape si sa vada din nou lumina zilei. Ka mate este privit de unii ca un semn al renasterii.

Varianta Ka mate:

Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora! I die! I die! I live! I live!
Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora! I die! I die! I live! I live!
Tenei te tangata puhuru huru This is the hairy man
Nana nei i tiki mai Who fetched the Sun
Whakawhiti te ra And caused it to shine again
A upa … ne! ka upa … ne! One upward step! Another upward step!
A upane kaupane whiti te ra! An upward step, another.. the Sun shines!!
Hi !!!

Varianta Kapa O Pango

O alta varianta a haka este Kapa O Pango. Aceasta este utilizata in situatii mai speciale si este adaptata mai mult echipei de rugby. Versurile vorbesc despre suprematia jucatorilor in echipament negru inscriptionat cu feriga argintie pe piept. Datorita gesturilor extrem de agresive din timpul dansului si mai ales a finalului care simuleaza taierea capetelor adversarilor francezii au vrut sa interzica desfasurarea Kapa O Pango la meciurile disputate in tara lor.

Kapa O Pango kia whakawhenua au i ahau! All Blacks, let me become one with the land
Hi aue ii!
Ko Aotearoa e ngunguru nei! This is our land that rumbles
Au, au, aue ha! It’s my time! It’s my moment!
Ko Kapa O Pango e ngunguru nei! This defines us as the All Blacks
Au, au, aue ha! It’s my time! It’s my moment!
I ahaha!
Ka tu te ihiihi Our dominance
Ka tu te wanawana Our supremacy will triumph
Ki runga ki te rangi e tu iho nei, tu iho nei ihi! And will be properly revered, placed on high
Ponga ra! Silver fern!
Kapa O Pango, aue hi! All Blacks!
Ponga ra! Silver fern!
Kapa O Pango, aue hi! All Blacks!

Raspunsul la haka – lipsa de respect sau curaj?
In istorie sunt foarte putine echipe care au indraznit sa infrunte haka. Pentru ca neozeelandezi considera acest gest un afront. Cei care au avut curajul de a se intoarce totusi cu spatele in timp ce All Blacks faceau haka sau au facut alte gesturi de sfidare au simtit pe pielea lor furia neozeelandezilor.
In ultimii ani, echipe precum Anglia, Franta, Tara Galiilor sau Irlanda au folosit diferite metode prin care au incercat sa raspunda la haka. Meciurile au fost si mai incrancenate decat de obicei, dar All Blacks nu au ramas niciodata datori.

Irlanda – 2009 – Campionatul Mondial pentru jucatori sub 20 de ani

Anglia 2008

Anglia – 1997

Tara Galiilor – 2008

Franta – 2007

Foto: http://en.wikipedia.org

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile