Heineken Cup si Amlin Challenge Cup sau consecinta profesionalismului in rugby union

Bucharest Wolves in AMLIN Challenge Cup.

Profesionismul in rugby union a fost introdus pe 26 August 1995. Efectul imediat al deciziei International Rugby Board a avut drept consecinta aparitia unor competitii importante precum Tri Nations si Super 12 (astazi Super Rugby) in emisfera de sud si Heineken Cup respectiv European Challenge Cup (devenita apoi Amlin Challenge Cup din ratiuni de sponsorizare), in cea de nord.

Debutul in Heineken Cup, principala competitie intercluburi a emisferei de nord, s-a consemnat pe 31 Octombrie 1995 in Romania, la Constanta. Atunci, Farul Constanta au cedat in fata viitorilor campioni, Toulouse cu scorul de 10-54. Mihai Foca a reusit un eseu, Emil Florea o transformare si o penalitate. A fost singura participare romaneasca in Heineken Cup.

De-a lungul celor 17 editii cele mai multe titluri au revenit francezilor de la Toulouse care s-au impus in patru din sase finale disputate. Ei sunt urmati de irlandezii de la Leinster cu trei succese in tot atatea finale jucate. Cei mai ghinionisti la acest capitol sunt englezii de la Leicester Tigers care din cinci finale disputate nu au reusit sa se impuna decat in doua randuri.

Sezonul trecut a inceput spectaculos, partida Munster-Northampton fiind in centrul atentiei. A fost o partida cu un final de poveste, cand, dupa 40 de momente de fixare, O’Gara a reusit dropgolul izbavitor. Scotienii de la Edinburg au fost marea revelatie, codasi in liga celtica, reusind insa calificarea in semifinale dupa o victorie in fata lui Touluse. O alta partida memorabila a fost semifinala dintre Leinster si Clermont. Irlandezii au aparat eroic avantajul de pe tabela de marcaj in ultimele minute, atunci cand arbitrul video a decis “no try” patrunderea lui Fofana in terenul de tinta a lui Leinster, din minutul 79.

Finala a fost castigata de Leinster, care au zdrobit nord-irlandezii de la Ulster cu 42-14 dand un adevarat recital de eseuri, cinci la numar.

In Amlin Challenge Cup startul s-a dat o data cu edtita 1996-97. Pentru o scurta perioada, intre 2003 si 2006, alaturi de acesta a existat si competia denumita European Shield, la care au luat parte echipele eliminate din primul tur al European Challenge Cup.

Este competitia la care din sezonul 2005-06 participa si Selectionata Bucurestiului, numita la inceput Bucharest Oaks devenita din 2011 Bucharest Wolves sau Lupii Bucuresti.

De-a lungul participarilor, Lupii au reusit cateva victorii pretioase in fata unor adversari ca Toulon, Bayonne sau Montauban ca sa amintim doar de echipele provenite din competitiile de top ale Europei. Sezonul trecut Lupii au reusit doua victorii in fata italienilor de la Crociati Parma, ambele cu punct bonus ofensiv.

Cea mai titrata echipa a competitiei sunt englezii de la Harlequins care au cucerit trofeul in trei randuri.

Sezonul trecut s-au impus bascii de la Biarritz dupa o finala dramatica, disputata contra lui Toulon. A fost un duel intre Yachvili si Wilkinson pe care l-a castigat primul. Jucatorul lui Biarritz a fost fara greseala, avand un procentaj de 100 % al transformarilor, reusind sa concretizeze sapte lovituri de pedeapsa din tot atatea tentative de tinta.In schimb “golden boy” a ratat de doua ori iar cele cinci penalitati si un dropgol nu au fost suficiente, Biarritz impunandu-se cu rezulatul de 21-18.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile