Pana in anul 1987 in Anglia nu exista un campionat organizat de rugby. Pare incredibil, dar RFU (Rugby Football Union), a respins in mod constant ideea organizarii unei competitii interne, motivatia fiind de fiecare data apararea amatorismului in rugby union. S-a mers pe ideea ca prin aparitia unei competitii, echipele si-ar plati jucatorii fapt care ar fi greu de identificat.
Astfel, in Anglia se desfasurau doar compatitii locale si traditionalele partide amicale. Rezultatele acestor partide erau contabilizate de The Daily Telegraph si Yorkshire Post dar de cele mai multe ori era aproape imposibila alcatuierea unui clasament elocvent pentru desemnarea celei mai valoroase echipe.
Totusi, aparitia unei competitii interne se impunea, mai ales datorita slabelor rezulatate obtinute de “trandafiri” in Turneul Celor 5 Natiuni. Intre 1963 si 1980 Anglia nu a obtinut niciun titlu, iar intre 1957 si 1980 niciun Grand Slam.
Prima competitie organizata de RFU a fost Cupa Angliei, cea care astazi este cunoscuta drept LV Cup, cupa anglo-galeza, care a debutat in 1972.
In 1987 s-a dat startul in prima editie a campionatului englez, care de-a lungul anilor a purtat diverse denumiri din motive de sponsorizare. Intre 1987 si 1997 s-a numit Courage League, din 1997 pana in 2000 Allied Dunbar Premiership, intre 2000 si 2005 a purtat numele de Zurich Premiership, din 2005 pana in 2010 s-a numit Guinness Premiership, iar din 2010 poarta denumirea actuala, Aviva Premiership.
De la debut si pana in anul 2000, campioana a competitei era echipa care termina la sfarsitul campionatului pe prima pozitie a clasamentului. Din 2000 s-a trecut la sistemul cu play-off, primele patru clasate calificandu-se pentru semifinale iar castigatoarele isi disputa finala care se disputa in mod traditional pe Twickenham.
Cea mai titrata echipa a competitei sunt cei de la Leicester Tigers care au in palmares noua titluri, fiind urmati de Bath Rugby si London Wasps cu cate sase succese finale.
Gloucester sunt cea mai putin norocoasa echipa din Premiership. In ciuda faptului ca au terminat de trei ori pe prima pozitie la sfarsitul sezonului regulat nu au reusit niciodata sa castige titlul de campioana.
In sezonul trecut s-au impus cei de la Harlequins, reusind sa-si adjudece titlul in premiera. Dupa o semifinala dramatica cu Gloucester, de care au trecut printr-un eseu reusit in minutul 77 de Marler, au castigat marea finala in fata lui Leicester Tigers, aparand eroic pe final avantajul de pe tabela de marcaj.
Tot in sezonul trecut, marele derby al Londrei dintre Harlequins si Saracens a batut recordul de audienta la o partida intercluburi. La partida disputata in templul fotbalului, Wembley, au asistat 83.761 de spectatori.
London Wasps au fost la un pas de retrogradare, lodonezii salvandu-se in ultima etapa gratie unei victorii in derbyul suferintei contra celor de la Newcastle Falcaons. Desi se parea ca in ciuda acestui fapt Falcons vor ramane in primul esalon valoric, locul lor a fost luat de London Welsh, echipa care a reusit sa intruneasca in cele din urma conditiile cerute de organizatori pentru a participa in Premiership.
Ca si in editia trecuta, vom avea un singur reprezentat in campionatul de elilta al Angliei, pe Paulica Ion cel care a trecut de la London Irish la nou promovata London Welsh.
01 septembrie 2012:
London Wasps-Harlequins: ora 12:00, Twickenham
Saracens-London Irish: ora 14.30, Twickenham
Exeter Chiefs-Sale Sharks: ora 13.00, Sandy Park
Gloucester-Northampton: ora 13.00, Kingsholm
Worcester-Bath: ora 12.00, Sixways
02 septembrie 2012:
London Welsh-Leicester Tigers: ora 12.00, Kassam Stadium