Naționala de rugby a României a disputat în luna martie patru din cele cinci meciuri ale Rugby Europe Championship 2021, ediție care contează și pentru campania de calificare la Cupa Mondială. Cu două victorii și un punct bonus defensiv, Stejarii se află pe locul 2 în clasament și își continuă drumul spre competiția din Franța din 2023. Antrenorul României, Andy Robinson, a făcut o analiză a acestui debut de an competițional.
O lună cu două victorii, un punct bonus și locul 2 în clasament pentru România. Sunteți mulțumit de acest rezultat?
La începutul competiției din acest sezon al Rugby Europe Championhsip, ne-am setat ca obiectiv să obținem 10 puncte din cele patru meciuri. A fost un început foarte greu pentru echipă ca să jucăm trei meciuri în deplasare în patru săptămâni, astfel că pot spune, că, per total sunt mulțumit de atitudinea arătată de jucători și de efortul pe care l-au făcut. Este un pic dezamăgitor că am obținut doar 9 puncte, am fi putut mai mult, pentru că simt că aceste puncte nu reflectă cu adevărat performanțele echipei și momentele de joc pe care le-au creat.
A fost o campanie de pregătire și de jocuri destul de lungă, care a durat aproximativ șase săptămâni. Cum a gestionat staff-ul această periodă?
Într-adevăr, a fost o experiență unică cu cele șase săptămâni de pregătire și patru meciuri jucate. Întreaga echipa, ceea ce înseamnă și jucători și staff s-au aflat într-un sistem închis, acea bulă sanitară necesară pentru a pregăti în siguranță meciurile, ceea ce înseamnă că nimeni nu a putut socializa fizic cu alte persoane din afara cantonamentului. În plus, săptămânal, am făcut câte 2 teste Covid. A fost un sacrificiu foarte mare pe care toți l-au făcut, acela de a nu putea să își vadă direct, față în față, famiile și prietenii.
Cum au fost jucătorii având în vedere perioada aceasta atât de lungă stată în cantonament?
Pentru jucătorii care s-au aflat pe foaia de meci, cei 23, a fost un pic mai ușor pentru că aveau un meci de jucat în weekend, în schimb pentru cei care nu au prins echipa a fost foarte greu. Însă munca pe care au depus-o și atitudinea pe care au arătat-o au fost excepționale. Staff-ul echipei a muncit foarte mult ca jucătorii să aibă o pregătire cât mai bună, cât mai consistentă tocmai ca aceștia să nu aibă prea mult timp liber sau timp să își facă griji despre aceste vremuri pe care le trăim.
Dacă ar fi să punctați câteva aspecte atât pozitive, cât și negative ale jocului nostru, care ar fi acelea?
Aspectele pozitive și cele negative implică toate părțile jocului nostru. În ultimele trei meciuri mol-ul a fost arma noastră letală, însă a fost foarte slab în meciul cu Rusia în momentele importante ale partidei. Apărarea a fost foarte bună cu Rusia și Spania, dar slabă cu Portugalia. Atacul a fost o combinație de pozitiv și negativ în toate meciurile, cu câteva eseuri frumoase marcate. Deci, dacă ar fi să concluzionez, atunci când respectăm planul de joc suntem foarte buni, iar când am greșit, un singur detaliu, devenim inconsecvenți.
În urma acestor rezultate a făcut pași importanți în calificarea la Cupa Mondială din Franța 2023. Este totuși o campanie destul de lungă…
Georgia este clar cea mai bună echipă din competiție și se va califica din postura de campioană, locul 1 la Cupa Mondială. Toate celelalte echipe, inclusiv România, pot să se impună una în fața celeilalte, astfel că este esențial pentru noi să câștigăm meciurile de pe teren propriu. Avem patru meciuri de disputat acasă din cele șase care au mai rămas și trebuie să le câștigăm. De aceea este atât de important pentru echipă, pentru Stejari să putem juca pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, să facem din acest stadion o fortăreață care să-i inspire pe băieți, așa cum s-a întâmplat până acum.
Ce urmează pentru Stejari?
Jucătorii au revenit la cluburile lor, se pregătesc pentru Cupa României care va începe în aceste weekend și pentru SuperLiga CEC Bank, iar ca echipă națională ne vom reuni în iunie pentru a pregăti ultimul meci din acest sezon, cel cu câștigătoarea dintre Belgia și Olanda. Este extrem de important ca jucătorii să continue pregătirea la același nivel la care au fost la lot și au lucrat în ultimele șase săptămâni, pentru ca în momentul în care ne vom întâlni în iunie, să fie mai puternici și mai pregătiți fizic.