Luna noiembrie incepe pentru rugbyul romanesc cu un meci de pregatire intre Romania A si Kenya, ce va avea loc sambata, 3 noiembrie dupa care continua cu cea mai importanta partida a acestei toamne, barajul din Rugby Europe cu Portugalia, de pe 10 noiembrie, pentru mentinerea in cel de-al doilea esalon valoric al rugbyului continental. Apoi, Stejarii vor disputa doua partide test World Rugby, pe 17 noiembrie cu SUA si pe 24 noiembrie cu Uruguay.
Noul antrenor principal al Stejarilor, Thomas Lièvremont, cel care pregateste si Romania A impreuna cu Danie de Villiers si Danut Dumbrava, a vorbit despre primele antrenamente in noua formula si meciul cu Portugalia.
Cum au decurs primele antrenamente?
Ne-am reunit duminica dupa-amiaza si luni, in primul antrenament pe teren am lucrat pe compartimente, inaintasi si treisferturi. Cu inaintasii am lucrat tuse, am incercat sa corectam niste lucruri, sa le arat cateva detalii destul de importante, consider eu, care ii pot ajuta sa isi perfectioneze tehnic jocul in tusa. Primul antrenament comun a fost luni dupa-amiaza, un antrenament in care am prezentat noul sistem de joc, a fost putina incordare, multe discutii, ceea ce a fost insa foarte bine pentru ca jucatorii au aratat interes fata de ceea ce ne propunem sa jucam. Ca sa fiu mai exact, le-am spus ca trebuie sa ne schimbam stilul de joc pentru a castiga.
Care ti se pare cel mai greu lucru cu care ai avut de-a face in aceste zile?
Cel mai greu lucru este sa ii faci pe jucatori sa inteleaga de ceea ce sunt cu adevarat capabili sa faca pentru ca intotdeauna li se spune ca sunt jucatori romani, ca si cum acest lucru i-ar limita. Sunt jucatori cu un potential imens, insa ei trebuie sa creada in potentialul lor si sa munceasca mai mult pentru a-l pune in valoare. Este important ca ei sa inteleaga ca pot face lucrurile si altfel, ca sunt mici detalii care ii ajuta sa isi imbuntateasca jocul.
Cum vezi acest mix al generatiilor?
Este o bogatie pentru echipa acest mix pentru ca veteranii, ca sa spun asa, vin cu toata experienta si toate cunostintele lor pe care le pun in sprijinul si ajutorul celor tineri, iar acestia, tinerii, cresc avand langa ei modele la care sa se raporteze. Pentru staff, e foarte important sa aiba jucatori care se afla la finalul carierei alaturi de cei care abia fac pasul spre lotul national pentru ca trecerea sa se faca treptat. Provocarea pentru noi, antrenorii, este sa gasim modalitatea perfecta ca acesti jucatori din generatii diferite sa lucreze bine impreuna, sa se armonizeze.
Au fost multe schimbari in primele zile pentru toata lumea. Care este atitudinea jucatorilor?
Asa cum am mai spus, ceea ce mi-a si placut la jucatorii romani, este entuziasmul si dorinta lor de a invata cat mai mult, de interesul pe care si-l dau de a face lucrurile cat mai bine. In plus, atmosfera este foarte buna, pozitiva, ne ajuta mult si vremea, ne asteptam sa gasim o toamna rece, insa am dat de o adevarata primavara. Sunt multumit de felul in care jucatorii reactioneaza la aceste schimbari pentru ca, desi le tot spun si ii „cert” ca le este teama sa se exprime pe teren, sunt timizi, sunt constient ca aceasta este una din trasaturile mentalitatii romanesti . Pentru mine este foarte important feedback-ul lor, felul in care ei vad si inteleg lucrurile pe care noi le cerem, de aceea sunt bucuros cand imi cer lamuriri, cand vin dupa antrenament sa discutam despre ceea ce am lucrat.
La ce sa ne astaptam in ceea ce priveste meciul cu Kenya?
Este un adversar pe care nu-l cunoastem, am vazut un meci de-al lor, insa consider ca este mult mai important sa ne concentram pe ceea ce dorim noi sa jucam. Stim ca ei nu poseda o organizare foarte buna a jocului, dar putem spune asta si despre noi pentru ca suntem la inceput de drum, cu un grup nou, cu un sistem nou. Trebuie sa ne concentram pe ceea ce avem noi de facut pentru ca acest meci ne va ajuta sa il pregatim pe cel de saptamana viitoare, un meci extrem de important, cu Portugalia. Este o repetitie generala pentru acea partida, vom incerca anumite scheme, iar cu entuzismul pe care jucatorii l-au aratat la fiecare antrenament, sunt convins ca va fi o intalnire interesanta.
Ai pomenit de meciul cu Portugalia…
Da, pentru ca este un meci esential pentru noi. Obiectivul pe care il avem este evident, acela de a castiga acest meci cu Portugalia. Toata lumea cunoaste cat de importanta este aceasta partida si nimeni nu-si poate imagina Romania in a treia divizie valorica a rugbyului european pentru ca locul echipei nu este acolo, ci trebuie ca pe viitor sa privim inspre mai sus.
Pentru a pregati meciul cu Portugalia, timpul este destul de scurt. Cum ai gandit pregatirea?
Cand e vorba de echipa nationala, nu ai niciodata suficient timp, ceea ce este destul de frustrant. De aceea, meciul cu Kenya este important pentru a ne lua niste repere, iar o saptamana de pregatire fara nicio presiune, cum este aceasta, este un adevarat lux. Am venit cu o metoda noua de pregatire, pe care atat staff-ul, cat si jucatorii trebuie sa si-o insuseasca, o metoda care, cu siguranta, va fi cea mai exigenta pe care au cunoscut-o, insa este un drum obligatoriu catre inalta performanta. Trebuie ca jucatorii sa fie constienti de punctele lor slabe, dar si de potentialul pe care il au. In ceea ce priveste jocul, cel putin pentru acest meci cu Portugalia, nu vom schimba totul, insa cel mai important va fi sa punem accent pe punctele forte ale jucatorilor romani, insa cu o determinare mult mai mare.
Meciul cu Portugalia va insemna debutul tau ca antrenor principal al Romaniei. Cum vezi acest moment?
De trei luni, ma ocup de acest nou proiect, sa prezint la World Rugby ceea ce dorim sa facem in urmatorii ani pentru rugbyul romanesc, sa organizam acest turneu din luna noiembrie, sa avem un plan de joc pe care pot sa il explic cat mai bine si mai simplu jucatorilor, insa abia am astetptat sa revin pe teren, sa ma intalnesc cu jucatorii si cu colegii din staff. Este bine si usor sa vorbesti, sa explici lucrurile, insa ca sa ma simt cu adevarat antrenorul principal al Romaniei, trebuie sa incepem sa jucam si mai ales, sa castigam meciuri.