INTERVIU | Stejarul Ionel Badiu: “Trebuie să jucăm cu gândul la viitor!”

Component al formației Valence Romans Drôme Rugby din Pro D2, eșalonul secund al rugbyului francez, Stejarul Ionel Badiu a vorbit pentru FRR.ro despre cum arată rugbyul în carantină, cum s-a schimbat sportul, echipa națională a României și anul important, 2021, care-i așteaptă pe Stejari.  

Care este situația la voi?
Cred că este ca peste tot, cu meciuri amânate, cu izolare, cu tot ce înseamnă această perioadă grea. Am avut și noi 20 de jucători pozitivi de la începutul campionatului și sper să fi trecut ce a fost mai greu.

Tu cum ești?
Sunt bine acum, am trecut de coronavirus. Săptămâna trecută a fost grea, însă mă bucur că am depășit-o. Este un virus ciudat, tocmai de aceea este important să ne protejăm cât mai bine, să îl luăm în serios, nu este o glumă.

Ai rămas cu efecte secundare ale bolii?
Nu. Am făcut și testul la efort, am fost monitorizat tot timpul, am făcut analize, sunt ok.

Este un sezon atipic, cum simțiti voi asta, jucătorii?
Pentru noi cel mai greu este să ne adaptăm la ceea ce se întâmplă, se schimbă totul de la săptămână la alta, când sunt cazuri în echipa ta, când la adversari, meciurile sunt anulate. Am avut două săptămâni în care nu am jucat, așa că antrenorii au stabilit să facem meciuri între noi ca să nu pierdem ritmul de meci. Este greu pentru că este multă incertitudine, nu știi exact ce faci săptămâna viitoare.

Crezi că se mai poate vorbi acum de o planificare a antrenamentelor, a vârfului de formă?
Asta și încearcă să facă antrenorii, preparatorii fizici, este cel mai greu lucru de gestionat. Cred că echipele care pot gestiona cel mai bine perioada asta, în ideea de a ține pe  toată lumea implicată, concentrată, conectată la meciuri, vor fi câștigătoarele acestui sezon. Este greu, noi facem teste marți, apoi în funcție de rezultate știm cum ne pregătim, dacă avem pozitivi, suntem retestați joi. În fiecare seară discutăm între noi pe whatsapp dacă vom jucam sau nu, câte cazuri vor fi, etc. Este o misiune grea pentru staff să țină echipa motivată, să fie ok din punct de vedere mental.

Ați început bine sezonul după care au început să fie amânate meciurile…
Începutul a fost bun pentru noi, am avut trei meciuri ok, nu am avut cazuri de jucători pozitivi toată vara, nici după meciuri amicale, după care au început să apară și la noi. Cred că asta ne-a dat un pic înapoi, era ceva nou, nu știam cum să ne organizăm, ce să facem, după care treptat staff-ul a găsit soluții ca să gestioneze cât mai bine asta.

Cum vă pregătiți?
Depinde. Marți avem testul de covid, dacă sunt toate testele negative ne antrenăm împreună, dacă avem și teste pozitive, ne antrenăm în grup de cinci, repetăm testul joi, așteptăm rezultatul și în funcție de el, ne antrenăm vineri colectiv sau nu. Am avut meci în care nu am făcut niciun antrenament colectiv pentru că la testarea de marți ieșiseră patru pozitivi și riscul era mare, așa că practic am jucat meciul din ce pregătisem cu o săptămână în urmă. Este greu în condițiile astea să lucrezi punctele fixe, tușe de exemplu, Facem mult video, avem o platformă unde antrenorii încarcă meciurile și vorbim despre ele, despre startegia pe care o avem pentru meciul următor. Sunt multe discuții individuale și pregătire fizică cât cuprinde.

Ionel Badiu evoluează la VRDR din toamna anului 2018 FOTO: Valence Romans Drôme Rugby

Cum resimți tu asta ca jucător?
Eu sunt optimist,  sunt bucuros că încă sunt mecuri, că putem juca. Cred că asta ajută și la moralul oamenilor, trece mai usor situația asta de carantină cu sport la televizor, nu mai e ca în primăvară când e totul închis.  Pe de altă parte atmosfera de meci e grea, nu e nimeni în tribună, ai impresia că este meci amical, este o stare care durează câteva secunde, după care când intri pe teren și începi să joci nu te mai gândești la lucrurile astea.

Intensitatea meciurilor s-a schimbat?
Nu, din contră. Pregătirea acestui sezon a fost mult mai lungă și toate echipele sunt mult mai bine pregătite fizic. Intensitatea este mai mare, meciurile sunt foarte fizice, este și dorința de a juca, de a fi pe teren. Cel puțin eu m-am simțit foarte bine pregătit din punct de vedere fizic pentru meciuri.

Cum vezi viitorul?
Sper să continuăm să jucăm, să nu se oprească sportul profesionist, aștept să vină lumea la stadion pentru că ne lipsește interacțiunea aceea după meci cu familiile, cu suporterii. Acum joci, ți-ai luat geanta și ai plecat acasă. De asemenea, sper să putem juca și international, avem de câștigat acel meci cu Belgia.

Chiar, urma să te alături Stejarilor în stagiu pentru a pregăti întâlnirea cu Belgia…
Da, însă nu am ajuns fiind anunțat că meciul se va reprograma.  Îmi pare rău că nu am jucat acel meci anul acesta pentru că trebuia să terminăm, să închidem sezonul acesta din Rugby Europe Championship  ca să ne putem concentra 100% pe sezonul care începe la anul.

Va fi un an international greu pentru România…
Când a fost ușor? Noi trebuie să ne pregătim cât mai bine, să jucăm, să câștigăm, să aducem rezultate. Îmi doresc ca toți băieții să ia în serios aceste meciuri, să se pregătească, să conștientizeze momentul în care ne aflăm, să ne unim și să reușim lucruri frumoase împreună pentru rugbyul românesc.

Simți că este o presiune pe echipă?
Este normal să fie pentru că toată lumea vrea să facem o campanie bună de calificare și să mergem la Cupa Mondială din 2023. Avem o tradiție, trebuie să o menținem, momentul cu descalificarea de la ediția trecută ne-a tras înapoi, tocmai de aceea cred că e timpul să trecem peste tot ce a fost și să luptăm, să jucăm cu gândul la viitor.

Calificarea la Cupa Mondială va fi cu atât mai specială cu cât competiția va avea loc în Franța, unde jucați majoritatea?
Da pentru că aici avem familiile, prietenii, vom juca în fața lor și cred că fiecare jucător își dorește asta. Pentru mine, cel puțin, ar fi un vis.

 

FOTO: Daniel NECHITA

 

 

 

 

 

 

 

  

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile