INTERVIU | Stejarul Marius Antonescu, campion al Franței cu Bourg-en-Bresse în Nationale: „Este un sentiment incredibil”

Unul dintre Stejarii de baza ai echipei nationale, Marius Antonescu a devenit campion al Franței în Nationale cu Bourg-en-Bresse, promovând cu echipa în ProD2, al doilea eșalon valoric al rugbyului din Hexagon.

Acesta a vorbit pentru site-ul FRR.ro despre această performanță reușită cu USBPA, despre revenirea în ProD2, meciurile echipei naționale de luna viitoare cu Argentina și Scoția și campania de calificare la Cupa Mondială 2023 din Franța.

 

Felicitări, cum te simți?
Foarte bine, nu am cuvinte, nu ne gândeam că va fi așa. Am pornit în acest sezon cu obiectivul să  reușim să ne calificăm în finala Nationale și să promovăm astfel în ProD2, ne-am dorit să ieșim campioni și ne bucurăm că lucrurile s-au legat așa. Este un sentiment incredibil, poate e un lucru care ți se întâmplă o dată în viață și trebuie să profităm de aceste momente la maxim.

Au fost câteva zile în care ați petrecut toți…
Sunt niște momente unice, au fost multe sacrificii, a fost un sezon lung, greu, cu multe probleme pentru că a fost o perioadă în care am avut mulți accidentați și staff-ul a trebuit să găsească soluții, a trebuit să acoperim și alte posturi în echipă. Este normal să ne bucurăm, să trăim asta ca o echipă. Urmează pentru noi o vacanță, mai scurtă în cazul meu pentru că vom intra în cantonament cu România pentru meciurile din iulie, iar după aceea ne vom întoarce la club să pregătim evoluția în ProD2.  

Care crezi că a fost atu-ul echipei pentru că, la un moment dat, ați avut probleme mari de lot, dar totuși v-ați mobilizat?
A fost foarte greu de la început pentru că dacă stăm și ne uităm la sezonul trecut, noi trebuia să jucăm fazele finale care nu s-au mai disputat din cauza pandemiei, toate competițiile oprindu-se. Ne-am mobilizat însă foarte bine, am luat-o de la capăt și am crezut în noi, în faptul că putem să promovăm în ProD2. A fost un sezon greu pentru că am avut mulți accidentați, au fost multe piedici, dar până la urmă forța noastră a fost și este colectivul, acest spirit de echipă care ne-a ajutat să trecem mereu peste momentele acelea grele.

Se poate spune că a fost cel mai bun sezon al tău?
Nu știu dacă chiar cel mai bun, dar a fost un sezon cu totul și cu totul diferit, unul cu cele mai bune și mai frumoase amintiri.

Ești printre jucătorii de bază ai echipei. Cât de greu e să îți câștigi locul, dar mai ales să rămâi în echipă?
Este foarte greu să spui că ți-ai câștigat locul, că ești titular indiscutabil. Concurența este foarte mare și de fiecare dată când ai ocazia trebuie să dai totul pentru că dacă nu ești 100% riști să-ți pierzi locul. Totul timpul va juca cel care este în formă, chiar dacă antrenorii dau minute de joc tuturor. Practic ai de fiecare dată o șansă și trebuie să profiți de ea, să dai totul.

Ai ales să rămâni alături de echipă pentru încă două sezoane înainte să știi dacă veți promova în ProD2…
Am fost foarte mulți jucători care au semnat prelungirea contractului pentru că a fost un fel de gest de recunoștință de ambele părți pentru că am venit aici cu un obiectiv, acela de a urca în ProD2, ne-am înțeles foarte bine, echipa a mers bine, suntem un grup unit, îmi place mult și orașul și aveam practic toate motivele să continui aici. În plus, ei au avut încredere în min e și mi-au dat puterea să mă relansez, iar eu am simțit că trebuie să fiu aici, pentru ei.

Cât de mult te ajută ca evoluție faptul că ai revenit în ProD2?
Nationale, competiția asta care a fost creată în sezonul trecut nu are nicio treabă cu Federale, echipele care sunt aici au fost majoritatea în ProD2, unele chiar în TOP14, sunt cluburi mari, cu tradiție, iar acest lucru ne-a ajutat foarte mult să atingem acum un nivel bun. Faptul că am avut meciuri cu echipe apropiate valoric, nu au fost diferențe mari, că practic toți am fost la un nivel bun, ne-a ajutat să progresăm. Am fost în ProD2, știu ce înseamnă, a crescut foarte mult nivelul acestei competiții, toți suntem conștienți de acest lucru, obiectivul nostru pentru sezonul următor este să ne menținem acolo. Cred că mă va ajuta foarte mult să evoluez personal, să cresc, să am evoluții bune atât pentru echipa de club, cât și pentru națională și Cupa Mondială, unde sper să ne calificăm încă de anul viitor.

Te întorci în cu totul alte circumstanțe în ProD2. Este un pariu cu tine însuți?
Normal. Încă de când am plecat din ProD2, a fost acest pariu cu mine însumi și obiectivul a fost de a reveni aici. Am plecat de la Colomiers nu în cele mai bune circumstanțe, am avut noroc să găsesc o echipă care a crezut în mine, mi-a dat o șansă și mă simt extraordinar aici. Mă întorc cu gândul de a arăta cât de mult am progresat, de a arată că indiferent de obstacolele pe care le ai, dacă muncești și crezi în tine, lucrurile se vor așeza. Vreau să mă bucur de joc alături de echipa mea și să continuăm frumos această aventură sportivă extraordinară pe care am început-o.

Să revenim la echipa națională, România va întâlni două echipe puternice în luna iulie, Argentina și Scoția. Cum vezi aceste partide?
Cred că sunt cele mai grele meciuri pe care eu, personal, le-am jucat și nu doar eu, ci și echipa actuală a României, bineînțeles fără câțiva jucători care au jucat la edițiile precedente ale Cupei Mondiale și au întâlnit asemenea adversari. Sunt meciuri extraordinare pentru noi, Argentina este in formă, Scoția la fel, sunt meciuri care ne vor ajuta să creștem foarte mult și este important să facem un joc prin care să încercăm să ne apropiem cât mai mult de nivelul lor.

Deja sunt tot felul de discuții legate de numărul de puncte care se vor da…
Discuțiile astea tot timpul vor fi, când sunt prea multe puncte, când sunt prea puține…Suntem toți conștienți unde ne aflăm față de nivelul lor, știm că va fi foarte greu însă avem nevoie de astfel de meciuri ca să putem progresa. Să ne gândim cât de mult a putut crește Argentina de când joacă în Turneul Celor 4 Națiuni, dacă la început erau numai înfrâgeri la scor, treptat lucrurile s-au echilibrat, ajungând chiar anul trecut să învingă și Noua Zeelandă.

Nu este o teamă că raporturile de forțe ar fi foarte dezechilibrate, până la urmă așa cum spuneai și tu joci cu o echipă care anul trecut învingea Noua Zeelandă?
Pentru mine, cel puțin, să joc cu Argentina este o onoare, este o echipă pe care o întâlnești o dată în viață, poate nici nu ai această oportunitate. Iar dacă tot avem aceste meciuri este important să dăm totul, să ne bucurăm de acești adversari și mai ales să învățăm cât mai mult din astfel de partide.

În momentul acesta România este în grafic și în ce privește campania de calificare la Cupa Mondială, suntem pe locul 2 în clasament…
Nu trebuie să ne culcăm pe o ureche și să ne și vedem deja la Cupa Mondială. Diferențele sunt foarte mici între națiuni, lupta este acerbă, trebuie să tratăm fiecare meci cu seriozitate, să fim realiști, să adunăm punct cu punct și apoi, la final, când tragem linie, să ne relaxăm. Să nu uităm meciul cu Germania din urmă cu câțiva ani, când am pierdut după ce am condus de atâtea ori și cred că acel moment este lecția la care trebuie să ne întoarcem tot timpul pentru a rămâne cu picioarele pe pământ. Avem o echipă tânără, schimbul de generații s-a făcut brusc, este bine că  jocul începe să se lege, că avem o coeziune mai bună, iar aceste meciuri care vor veni, ne vor ajuta enorm de mult.

Ai fost surprins de promovarea Țărilor de Jos în Rugby Europe Championship, în locul Belgiei?
Am un coleg la echipă care joacă pentru Țările de Jos, e linia a doua și știu cât de ambițioși au fost și cât s-au pregătit pentru acest meci cu Belgia. Vreau în primul rând să îi felicit, este o mare performanță pentru ei și cred că nu trebuie deloc subestimați. Trebuie să-i tratăm cu maximă seriozitate, să-i respectăm ca adversari, să ne mobilizăm 100% în meciul cu ei și să dăm totul pe teren. În ultimii ani în rugby lucrurile s-au schimbat foarte mult, multe țări au progresat la nivel de joc, iar acest lucru se vede tocmai în aceste rezultate.

FOTO: USBPA Rugby

 

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile