Ion Iliescu a vorbit despre academicienii balonului oval

Ion Iliescu.
Ion Iliescu.

De-a lungul vremurilor, rugby-ul s-a bucurat de o reputaţie extraordinara in randul academicienilor, oamenilor de stiinta, precum si in mediile universitare. Aceasta ipoteza ne-a fost confirmata de fostul preşedinte al Romaniei, Ion Iliescu, care intreaga viata a fost iubitor de sport, in special fotbal, rugby sau kaiac-canoe. De altfel, Ion Iliescu, acum in varsta de 83 de ani, a indeplinit intre 1981 şi 1989 functia de presedinte al Federatiei Romane de Kaiac-Canoe, postura din care a influentat pozitiv constructia celei mai moderne baze nautice din tara, cea de la Bascov-Budeasa, din judetul Arges.

Om de stiinta, Ion Iliescu a apreciat intotdeauna distinctia echipelor de rugby din perioada postbelica.

„In perioada anilor 1950-1960, cand eram la UASR (Uniunea Asociatiilor Studentesti din Romania), am constatat un fapt foarte frumos. In toate echipele de rugby din prima divizie, cel putin jumatate din componenti erau studenti. De pilda, in echipa Constructorul erau preponderent studenti de la Constructii si de la Arhitectura. La Griviţa Rosie predominau politehnistii, iar Sportul Studentesc, club pe care l-am si condus o perioada, strangea laolalta studenti de la mai multe univeristati bucurestene. In tara, marile centre universitare, Clujul si Timisoara spre exemplu, intareau si ele aceasta idee a dualitatii sport-şcoala. Cele doua centre universitare provinciale au oferit un frumos exemplu, preluat apoi de la echipele de fotbal catre toate celelalte sectii sportive. Deoarece sportivii-studenti aveau un regim aparte de antrenamente si scoala, fiind exceptati de prezenta permanenta la cursuri, pentru fiecare component al echipei s-a desemnat un cadru didactic universitar, preparator sau asistent, care avea drept sarcina sa il ajute din punct de vedere scolar pe sportiv. Astfel, tanarul profesor se interesa de situatia examenelor, facea rost de cursuri, ii oferea indrumare si asa mai departe”, spune Ion Iliescu.

Cunoscutul arhitect Ascanio Damian de exemplu, era calificat de catre public, in perioada in care activa pe arenele cu buturi, drept cel mai talentat rugbyst al generatiei sale, dupa parerea lui Ion Iliescu. Un alt personaj cu performante deosebite pe ambele planuri a fost Nicolau, rectorul Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti.

„Nu degeaba se face paralela intre fotbal si rugby. Fotbalul este un joc de gentlemani practicat de golani, pe cand rugby-ul este un sport de golani, practicat de gentlemeni”, zâmbeşte Ion Iliescu strangand la piept un balon cu semnaturile componentilor echipei nationale, primit cadou de la Federatia Romana de Rugby.

Apropierea de sport a lui Ion Iliescu nu a fost doar una formala. In afara forurilor conduse, Federaţia Romana de Kaiac-Canoe si Sportul Studentesc, in cercurile academice si politice, Ion Iliescu a militat intotdeauna pentru activitatea sportiva si pentru sustinerea sportivilor de performanta.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile