ITM Cup 2012, spectacolul din Noua Zeelanda

ITM Cup.

Pe 23 August se va da startul in competitia provinciilor din Noua Zeelanda, ITM Cup.

In tara celebrilor All Balcks prima editie a campionatului intern s-a disputat in 1976, atunci sub denumirea de National Provincial Championship (NPC). Din anul 2006 denumirea a fost schimbata in Air New Zealand Cup iar din 2010 competitia poarta denumirea actuala.

Sistemul de disputare este putin ciudat. Paisprezece echipe sunt impartite in doua grupe valorice a cate sapte echipe, prima grupa valorica purtand denumirea de Premiership, iar cealalta Championship. Sezonul regulat cuprinde 15 etape, echipele din aceeasi grupa valorica disputand o singura partida intre ele la acestea adaugandu-se si patru partide cu echipe din cealalta grupa valorica. In clasamentul final al sezonului regulat se acumuleaza punctele din toate partidele jucate. Primele patru echipe din fiecare grupa valorica se califica in semifinale. Echipa de pe locul sapte din Premiership retrogradeaza, in timp ce castigatoarea din Championship o inlocuieste in sezonul urmator.

Cea mai titrata echipa a competitiei este Auckland care a cucerit titlul de 16 ori, ultima data in 2007. Incepand cu sezonul 2008, Canterbury, principala furnizoare de jucatori pentru franciza Crusaders din Super Rugby, domina autoritar reusind patru titluri consecutive, fiind campioana en-titre in ITM Cup.
In sezonul trecut Canterbury au cucerit titlul dupa victoria din finala contra celor de la Waikato, in timp ce Hawke’s Bay au trecut de Manawatu si au promovat in Premiership, luand locul retrogradatei Southland.

In ITM Cup vom avea cu siguranta sansa de a vedea la lucru multi dintre jucatorii pe care ii regasim in selectionata All Blacks. Astfel la Taranaki il regasim pe A.Hore, la Auckland pe Mealamu si Weepu, la Canterbury pe McCaw si D.Carter iar la Wellington pe C.Smith, H.Gear si Savea.

Componenta celor doua grupe valorice este urmatoarea:
Premiership
Waikato
Canterbury
Taranaki
Bay of Plenty
Auckland
Wellington
Hawke’s Bay

Championship
Manawatu
Otago
Counties Manukau
Northland
North Harbour
Tasman
Southland

In prima etapa se vor disputa partidele:
Hawke’s Bay-Auckland
Manawatu-Wellington
Tasman-Canterbury
Bay of Plenty-Taranaki
Otago-Northland
North Harbour-Waikato
Counties Manukau-Southland

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile