Sambata, Lupii Bucuresti vor intalni pe Stadionul National Arcul de Triumf formatia franceza CA Brive intr-o partida contand pentru etapa a treia din cadrul competitiei continentale Amlin Challenge Cup.
Brive este o formatie cu o istorie de 103 ani, clubul fiind infiintat in anul 1910, cu specificatia ca inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial alb-negrii au trecut de la rugby union la rugby league pentru ca dupa terminarea conflagratiei sa revina la rugby-ul practicat in XV.
Desi echipa s-a impus la nivel regional, Brive a inceput sa se faca cunoscuta la nivel national incepand cu anii 50’ ai secolului trecut, primul pas fiind facut in 1957, atunci cand dupa o victorie cu 20-5 in fata celor de la US Bellegarde-Coupy au devenit campionii diviziei secunde.
Au fost anii in care condusi din teren de Amedee Domenech, pilierul cu 52 de selectii pentru cocosii galici si cinci titluri in Turneul Celor Cinci Natiuni, Brive avea sa joace prima finala a campionatului in fata celor de la Agen dar pierduta cu 15-8.
In anii 70’ Brive a mai fost de doua ori aproape de a pune mana pe trofeul Bouclier de Brennus cel care recompenseaza campioana Frantei, alb-negrii pierzand insa alte doua finale in 1972 si 1975 de fiecare data cedand in fata lui Beziers.
Pentru Brive a urmat o asteptare de 21 de ani in 1996 jucand din nou in finala campionatului pe care au pierdut-o din nou cu 20-13 in fata celei mai titrate echipe a rugby-ului francez Stade Toulousain.
Fara a cunoaste succesul in campionat, Brive a cucerit cel mai important trofeu in 1997, atunci cand alb-negrii s-au incoronat campioni ai Europei castigand Heineken Cup.
Pe 25 ianuarie 1997 Brive s-a aflat fata in fata cu Leicester Tigers pe stadionul de legenda Arms Park din Cardiff, francezii castigand detasat cu 28-9 dupa patru eseuri semnate de Viars, Fabre respective Carrat dubla, Lamaison reusind o transformare, un dropgol si o penalitate, echipa ramasa in istorie aratand astfel:
15. Viars-14. Fabre, 13. Lamaison, 12. Venditti, 11. Carrat-10. Penaud(Paillat), 9. Carbonneau-8. Duboisset (Labrousse), 7. Kacala, 6. Van der Linden (Domi)-5. Ross, 4. Alegret(Rees)- 3. Crespy, 2. Travers, 1. Casadei(Bouti)
Un an mai tarziu Brive a revenit in finala Heineken Cup insa nu a reusit sa-si apere trofeul castigat in sezonul precedent, alb-negrii cedand dupa o finala dramatica in fata englezilor de la Bath.
Desi finala s-a disputat pe pamant francez, la Bordeaux, iar Brive a condus la pauza cu 15-6, jucatorul englezilor Callard a fost de neoprit marcand un eseu, o transformare si patru penalitati, ultima in minutul 79 pentru o victorie a lui Bath cu 19-18.
Ca un aspect interesant in 1997 Brive proaspat castigatoare a cupei Heineken a disputat o partida impotriva campionilor din Super 12, Super Rugby de astazi, Auckland Blues intr-o varianta neoficila a Cupei Intercontinentale, neozeelandezii impunandu-se cu severul scor de 47-11.
Daca in Heineken Cup, Brive a disputat doua finale in Amlin Challenge Cup, francezii s-au calificat de trei ori in semifinale, acolo unde drumul spre finala le-a fost barat de fiecare data de conationali, Bourgon in 1999, Pau in 2005 si Biarritz in 2012.
In ceea ce priveste numele mari care au imbracat tricoul lui Brive de-a lungul anilor pe langa legendarul Amedee Domenech merita amintiti Olivier Magne, flankerul cu 90 de selectii pentru cocosii galici, Cedric Heymans, Christophe Lamaison, Philippe Carbonneau, scotianul Gregor Townsend, englezul Andy Good sau galezul Alix Popham.
Impotriva echipelor romanesti Brive a bifat o singura disputa in Amlin Challenge Cup, se intampla in editia 1998-99 atunci cand pe propriul stadion alb-negrii au invins Dinamo Bucuresti cu rezultatul de 49-10.
Dintre jucatorii romani care au evoluat pentru Brive se numara nume importante precum Sorin Socol, Petru Balan, Alexandru Manta sau Petrisor Toderasc.