Maria Atomi despre participarea României 7s în Championship Series: „Ca echipă cred că am învățat cât de important e să lucrăm împreună, să comunicăm și să ne susținem”

România 7s a evoluat pentru prima dată în acest sezon în eșalonul de elită al rugbyului 7s continental. Ghindele au terminat ambele etape, cea de la Lisabona și cea de la Moscova pe ultimul loc, 9, însă rămân încă un sezon în Championship Series. Una dintre jucătoarele cu evoluții bune în ambele runde, de cinci ani componentă de bază a echipei, Maria Andreea Atomi a vorbit despre cum s-a simțit jocul din teren cele două turnee și oportunitatea de a evolua împotriva unora dintre cele mai bune echipe din Europa.

Cum a fost participarea în Championship Series?
Pentru noi pot să zic că a fost un vis împlinit, de atâția ani ne-am dorit să ajungem aici, să jucăm, să vedem nivelul, să vedem unde suntem noi în raport cu celelalte echipe. Sincer ne așteptam la un rezultat mult mai bun, cel puțin eu, deși eram conștiență că la momentul acesta nu aveam pregătirea necesară, nici din punct de vedere fizic și nici al științei jocului, însă mă așteptam la un loc 7.

Ce ți s-a părut cel mai greu?
Faptul că am mers la aceste turnee fără a avea multe meciuri jucate împreună ca echipă. A fost acel turneu de pregătirea în Moldiva însă aveam nevoie de mai multă pregătire, a fost greu să suplinim faptul că nu ne cunoaștem foarte bine, că relațiile de joc nu s-au legat prea bine, că nu am avut acea omogenitate de care aveam nevoie. Mi-e destul de greu să vorbesc despre aceste lucruri pentru recunosc că sunt dezamăgită, mi-am dorit mult mai mult de la această participare.

Ce ați învățat din aceste două turnee?
Ca echipă cred că am învățat cât de important e să lucrăm împreună, să comunicăm și să ne susținem, iar personal, am învățat cât de important este să ai încredere în tine și să ai atitudine.

Cum găsiți puterea să vă mobilizați după fiecare meci și să luptați mai departe?
Mie nu mi-a fost atât de greu pentru că mi-am propus încă de acasă să fac cel mai bun joc al meu, să cresc de la meci la meci, să fiu acolo să ajut echipa, să fiu om de bază atât în apărare, cât și în atac.


Care etapă a fost cea mai grea?
Etapa de la Moscova, mai ales din punct de vedere fizic, aici am dat practic 110% din 100%. Au fost meciuri foarte fizice, în care am întâlnit jucătoare foarte bune, individualități bune, de exemplu aripa Scoției sau căpitanul Rusiei, care se apropie de ceea ce consider eu ca fiind o jucătoare completă.

Cum s-a simțit această diferentă a nivelului de joc între România și celelalte echipe?
Realistic vorbind cred că locul nostru este în cel de-al doilea eșalon, faptul că am urcat în elită și rămânem încă un sezon aici este o oportunitate prin care putem crește și învăța multe lucruri. Nu cred că avem puterea să rămânem în Championship Series, cu atât mai mult cu cât în acest an au și lipsit câteva echipe. Cred că este foarte important ca fetele să fie motivate, să aibă cu cine concura, să își dorească să ia locul cuiva pentru că în momentul în care ai aceleași 7 jucătoare în echipă, cele mici au senzația că nu pot să fie mai bune ca una dintre cele cu experiență și să îi ia locul în echipă. Depinde foarte mult de mentalitate, de obiectivele pe care le ai, de cum abordezi tu personal pregătirea, meciul.

Au fost foarte multe jucătoare tinere în echipă. Cum s-au integrat?
A fost puțin dificil, fetele nu ne cunoșteau și e întotdeauna greu când te alături unui grup care este împreună de 5,6 ani, dar zic că s-au integrat foarte bine. A fost un turneu greu pentru ele și le înțeleg pentru că practic au trecut direct în primul eșalon, nivelul e foarte înalt și asta poate părea un pic dificil. Însă, până la urmă nu e o scuză ca să ai motivație și să îți dorești să dai de fiecare dată, totul.

Crezi că ne va ajuta faptul că vom evolua încă un sezon în elită?
Eu cred că da, însă depinde foarte mult de ce o să se întâmple de acum încolo cu echipa. Dacă ne uităm la meciurile din aceste două etape, vedem că sunt echipe pe care le putem bate, echipe cu care eram la egalitate, dar în ultimele 2 minute, luam 2, 3 eseuri. Sunt lucruri pe care trebuie să le îmbunătățim, e nevoie de mai mult efort si muncă și cred că dacă vom face asta, am avea o șansă să ne menținem. Cred că fetele noastre își doresc performanță, vor acest lucru și au și calitățile necesare pentru a o obține.

Ce urmează pentru tine?
O lună de vacanță în care vreau să mă bucur de familie, săptămâna viitoare îmi susțin disertația la kinetoterapie pe specializarea master Traumatologie Sportivă și mă voi înscrie pentru a doua facultate.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile