Neozeelandezul Gurdeep Singh, preparator fizic la U18 si U20: “Sunt multi jucatori talentati in Romania, insa e nevoie de munca”

Neozeelandezul Gurdeep Singh este preparatorul fizic al Romaniei U18 si U20.

De doua luni, echipele nationale de U18 si U20 ale Romaniei au un nou preparator fizic, pe neo-zeelandezul Gurdeep Singh. Acesta a facut parte din staff-ul tehnic al celor de la Vodafone Warriors, Marist Saints Rugby League Football Club si Auckland Hockey Association.Fost coordonator al preparatorilor fizici ai Academiei de Rugby New Zealand Warriors, Deea, cum este poreclit, a vorbit pentru frr.ro despre obiectivele sale in ce priveste colaborarea cu rugbyul romanesc.

Ce te-a determinat sa accepti propunerea Federatiei Romane de Rugby?
Am acceptat sa vin aici si sa lucrez cu rugbistii romani pentru ca am considerat asta ca o provocare pentru mine. In plus, este o experienta uriasa pe care o pot castiga, pentru ca este practic prima mea colaborare cu un program national de dezvoltare si crestere a sportivului.

In ce consta mai exact ceea ce trebuie sa faci?
In primul rand trebuie sa ii ajut pe jucatorii de la U18 si U20 sa ajunga la o pregatire fizica cat mai buna pentru Campionatele Europene ce vor avea loc in lunile martie si aprilie 2017. De asemenea, voi da o mana de ajutor si in implementarea unor proiecte menite sa duca la dezvoltarea pe termen lung a sportivului, la o cat mai buna pregatire fizica a acestuia pentru ca trecerea de la juniori la seniori sa nu mai fie resimtita atat de puternic.

Care sunt obiectivele tale pe termen lung in ce priveste rugbyul romanesc?
In acest moment, principala mea preocupare este sa pregatesc cat de bine pot cele doua echipe nationale de U18 si U20 pentru competitiile din 2017. De asemenea, pe viitor, imi doresc sa fiu implicat, atat cat e posibil, si la nationala de seniori.

Stiai ceva despre rugbyul din Romania inainte de a veni aici?
Din pacate, nu stiam prea multe, insa cum am ajuns aici am vazut ce radacini adanci are rugbyul in Romania si am aflat despre rezultatele pe care echipa nationala le-a obtinut de-a lungul timpului.

Ai mai fost vreodata in Romania?
Nu, a fost o premiera pentru mine si venirea mea aici. Imi place sa cred ca m-am adaptat repede, romanii sunt foarte prietenosi si m-au facut sa ma simt bine inca de cand am sosit.

Spune-ne, te rog, cateva lucruri despre tine, despre cariera ta de pana acum…
Am lucrat ca preparator fizic in mai multe sporturi precum fotbal, hochei, dar cel mai mult am lucrat in ultimii cinci ani cu jucatorii de rugby, atat rugby 15, cat si rugby 13. Inainte de a veni in Romaia am fost coordonatorul preparatorilor fizici ai Academiei de Rugby Warriors din Noua Zeelanda, de asemenea am colaborat si cu echipa de seniori a clubului, timp de trei ani.

Care e prima impresie dupa primele sedinte de pregatire cu juniorii?
Prima impresie e ca exista foarte multi jucatori talentati insa au foarte mult de munca.

Care este in opinia ta, cel mai mare avantaj al tinerilor cu care lucrezi?
Jucatorii sunt dornici sa invete cat mai mult in ce priveste pregatirea fizica si doresc sa imbunatateasca lucrurile care nu sunt asa cum ar trebui. Aceasta este o atitudine castigatoare in sportul de performanta. Faptul ca aceepti ca ai unele lipsuri si ca esti gata sa muncesti pentru a le remedia.

Si dezavantaj?
Am fost surprins sa vad ca exista foarte putine informatii privind nutritia, pentru ca este un reper important in ceea ce priveste pregatirea sportivului. Iar in ce priveste nutritia, aici chiar vom avea mult de munca.

Care e sistemul de lucru? Le faci programe individuale?
Da, fiecare jucator in parte este testat, dupa care i se da un program personalizat de pregatire, un program care respecta toti pasii pentru a-l face pe acesta cat mai performant. Apoi, dupa o perioada, urmeaza o alta evaluare pentru a vedea daca exista imbunatatiri si la ce nivel sunt acestea. Aceste evaluari cuprind atat  evaluarea antropometrica (masurarea dezechilibrelor dintre segmente), amplitudinea de miscare, pregatirea fizica, dezvolarea rezistentei si capacitatii aerobe si anaerobe, cat si forta si puterea musculara, viteza, agilitatea si schimbarile de directie, asta ca sa numesc cateva dintre ele.

Ce ti se pare cel mai greu cand lucrezi cu jucatorii romani?
Comunicarea. Aceasta bariera a limbii, a faptului ca nu ne putem intelege direct ingreuneaza procesul de comunicare. Ma bucur ca am alaturi un staff care ma ajuta cand e nevoie si traduce acele lucruri pe care le cer jucatorilor. Am inceput sa invat limba romana pentru a-mi fi mai usor in exprimare si sper ca in curand sa pot discuta singur, cu baietii.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile