Internaționalul român de rugby, Ovidiu Toniță, este fără îndoială un personaj aparte în felul său. Colosul de linia a treia cu nume de pictor trăiește practic o a doua tinerețe sportivă. El s-a prezentat în cantonamentul echipei naționale de rugby, care se pregătește pentru Cupa Mondială din toamnă din Anglia. La 35 de ani, Tonița a ratat mare parte a sezonului trecut din cauza unei serii de accidentări care părea interminabilă și care părea că îl va obliga să agațe ghetele în cui.
Legitimat sezonul trecut la Aix-en-Provence, în Federale 1, al treilea eșalon valoric francez, flankerul român și-a făcut, atât cât sănătatea i-a permis, datoria de profesionist. Cu echipa de club a cucerit titlul la categoria respectivă, Aix-en-Provence promovând în Pro D2. Cum înțelegerea lui Toniță cu Aix-en-Provence nu a mai continuat, el a rămas liber de contract și s-a pus la dispoziția echipei naționale, cu care a efectuat deja trei stagii montane pentru pregătirea Cupei Mondiale.
La antrenamente, Tonița a dat satisfacție din plin, așa că acum a fost oprit în lotul cu care România va efectua un turneu de pregătire în Scotia.
Ovidiu Tonița este deținătorul unui record absolut în rugbyul românesc. El este singurul sportiv care a fost prezent la patru ediții consecutive ale Cupei Mondiale. În anul 1999 a fost desemnat cel mai tânăr jucător al Cupei Mondiale. La ediția sa de debut nu a jucat nici un minut, însă a fost pe banca de rezerve la mai multe jocuri.
Apoi, la următoarele trei ediții nu a ratat niciuna din cele 12 partide susținute de România în 2003, 2007 și 2011. Mai mult, în două rânduri a fost chiar desemnat să poarte banderola de căpitan al echipei naționale a României, la meciuri din cadrul Cupei Mondiale.
Acum, Tonița este pe cale să atingă recordul de participare, prin bifarea celei de-a cincea Cupe Mondiale consecutive. Polivalent pe posturi din linia a treia, putând fi utilizat și ca flanker și ca închizător, Tonița este dedicat acestui vis. În istoria rugbyului mondial un singur jucător se mai poate lăuda cu o asemenea performanță. Samoanul Brian Lima a fost prezent deja la cinci turnee finale consecutive de Cupa Mondială, primul în 1991, ultimul în 2007. Similitudinile continuă, Lima fiind în 1991 cel mai tânăr participant la Cupa Mondială, la fel ca Tonița în 1999.
Recordul absolut în cazul lui Toniță este că jucătorul român ar fi primul înaintaș care ajunge la o asemenea ștachetă. Brian Lima a evoluat pe posturi de aripă sau centru, dar uzura la nivelul grămădarilor este mult mai mare decât pentru cei care sunt dispuși pe liniile dinapoi.
Cariera lui Ovidiu Tonița s-a conturat în Franța, la echipe din Top 14, cum ar fi Grenoble, Biarritz, Perpignan sau Carcassonne. Cu catalanii de la Perpignan Tonița a cucerit titlul de campioană în Hexagon, în anul 2009.
Tonița s-a născut la Bârlad, iar pe 6 august anul acesta el și-a serbat împlinirea vârstei de 35 de ani, în cantonament, alături de colegi, fiind orientat către visul cvintuplei prezențe la Cupa Mondială.
Tonița deține si un alt record, la egalitate cu Cristian Petre, maximul de selecții pentru România la Cupa Mondială. Cei doi sunt cei mai selecționați rugbyști români din toate timpurile, fiecare având câte 12 tricouri de Stejari la competiția planetară. Tonița poate acum să depășească și acest status, urmând să rămână singur în fruntea acestui clasament.