Petroșaniul va avea în premieră o clasă vocațională de rugby. Adrian Costache: „Este un proiect care se adresează tuturor copiilor din Valea Jiului”

 Rugby-ul începe să crească tot mai mult în Valea Jiului, unde se va înființa o clasă specială de liceu cu profil rugby, o premieră pentru învățământul din zonă, începând cu anul școlar 2021-2022, în cadrul Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida Petroșani. Un proiect ambițios, care cuprinde și un Centru de Pregătire al juniorilor din Valea Jiului, totul pentru a readuce rugbyul la notorietatea pe care o avea în zonă în urmă cu zeci de ani. În spatele acestui proiect stă antrenorul Adrian Costache, tehnicianul echipei de seniori a Științei Petroșani.

Cum v-ați gândit la acest lucru?
Din cauza faptului că din ce în ce  mai greu atragem jucători către sport, către rugby, am decis că trebuie să facem un Centru de Pregătire al juniorilor din zonă pentru a putea beneficia de un flux de jucători. Acest proiect  se adresează tuturor elevilor care vor să facă sport un pic mai mult, și aici mă refer la rugby, dar în același timp accentul este pus și pe carte, pe învățătură.

Este un proiect ambițios…
Noi îl vedem ca pe un proiect social, care se adresează elevilor din Valea Jiului, ținând cont că e o zonă cu destule probleme sociale, mulți dintre parinții copiilor se află afară, la muncă, iar aceștia rămân acasă cu un părinte, în cel mai fericit caz, sau sunt crescuți de bunici. Încercăm să venim în sprijnul părinților, să ne ocupăm de educația copiilor, atât  școlară, cât și sportivă.

 

“Având în vedere că zona noastră a fost una cu tradiție în rugby, cu rezultate bune la nivel de seniori, ne-am gândit să revigorăm acest sport, să dăm o mână de ajutor pentru a-l sprijini să revină la ceea ce era. Am făcut solicitare la ARACIP pentru autorizare pe învățământ vocațional pentru liceu sportiv, pe calificări sport care se pretează pe zona nostră rugby, fotbal, baschet, schi, sanie, lupte. Am avut vizita de evaluare, totul a fost bine, așteptăm hotărârea Consiliului ARACIP. Ne dorim ca la aceste clase vocaționale de sport să atragem elevi buni și să creștem promovabilitatea la BAC. Este important să avem elevi care-și doresc să facă și sport și să și învețe, asta este ceea ce ne dorim.”, a declarat Camelia Paraschiv, director Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petroșani

 

Cum veți face selecția? De unde luați copiii cu calități sportive?
Selecția se face exclusiv din rândul copiilor de clasa a opta, din toate școlile generale din Valea Jiului, începând cu  Lonea și termiand la Valea de Brazi. Selecția va fi făcută de către profesorii de sport de la școlile respective împreună cu mine. Înainte de începerea pandemiei aveam un set de materiale pregătite, ne gândeam să facem “Caravana Rugbyului” în Valea Jiului, să promovăm acest sport, să atragem copiii să vină să-l practice. În momentul în care va începe școala vom merge cu material promoționale, cu baloane, vom face ateliere, ca să știe exact copiii la ce să se aștepte.

Directoarea Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida Petroșani, d-na Camelia Paraschiv și antrenorul Adrian Costache

Cine v-a sprijinit?
Am primit sprijinul Consiliului Județean prin adminisratorul public, Costel Avram, al Universității Petroșani prin domnul rector Radu Sorin Mihai, care ne pune la dispoziție baza sportivă și materiale necesare procesului de instruire sportivă și Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida, care ne ajută cu înființarea acestei clase, profil vocațional, prin doamna director Camelia Paraschiv. În plus, Federația Română de Rugby a fost și este alături de noi încă de primele discuții legate de posibilitatea înființări acestei clase vocaționale.

 Cine va face pregătirea sportivilor? Cum se va desfășura totul?
Pregătirea sportivă teoretică va fi predată în cadrul orelor de educație fizică de către profesori cu specializarea rugby, iar pregatirea sportivă va fi asigurată de către mine, în baza sportivă a Universității, pe terenul echipei de rugby Știința Petroșani.

 

„În primul rând sportul înseamnă sănătate fizică și mentală, iar pentru elevi o asemenea clasă de rugby i-ar ajuta să atingă o dezvoltare complexă, să-și dezvolte spiritul de echipă, de inițiativă, și noi vedem în elevii de liceu, viitori noștri studenți. Avem aici, la Universitatea Petroșani, Clubul Știința Petroșani, care are ca sporturi rugby, schi și taekwondo, iar noi ne gândim la o pepinieră pentru aceste sporturi pe care le avem la universitate. În primul rând ne gândim la o pepinieră pentru o echipă de rugby, am încheiat un parteneriat în care suntem dispuși să asigurăm pentru acești elevi, cazare în căminele noastre studențești în sistem de garsonieră, 2 în cameră și să le asigurăm mese la cantina noastră, astfel încât să aibă toată condițiile să aibă și sport și studiu la liceu. Mai mult ne gândim să îi sprijin pe acești elevi care vor fi la profil vocațional de sport cu ore de pregătire specială la matematică și alte discipline din care vor da Bac-ul, ne dorim să fie studenții noștri, să fie viitori specialiști. Am avut în vedere tradiția de 70 de ani de sport de înaltă performanță în rugbyul românesc a echipei noastre Universitatea, care a dat jucători de echipă națională, jucători care, cu echipa națională, au jucat de la egal la egal cu marile echipe ale lumii. Majoritatea dintre cei care au plecat de aici au ajuns oameni de afaceri care au dus faima Universității în toată lumea, de aceea credem că o clasă de sport, cu mulți elevi care vor juca rugby, va asigura un viitor Văii Jiului și Universității”, a declarat Sorin Mihai Radu, rector Universitatea din Petroșani

 

Aveți un număr de sportivi în minte?
Noi ne-am gândit la un număr de 35 de sportivi, minim 25 înscriși în clasa cu profil vocațional, iar ceilalți din alte licee, diferite profile. Vom pune baza în primul rând pe prezența școlară și promovabilitate, fiind una dintre cerințele pentru a deveni sportivi de performanță în cadrul clubului nostru, Știința Petroșani. Noi vrem să îi luăm  practice din clasa a 9-a, să îi ducem până în a 12-a, apoi să devină studenți ai Universității din Petroșani, devenind sportivi ai clubului nostru. Elevii vor sta în campusul universitar și vor servi masa la cantina restaurantului universității.

 Ce înseamnă pentru dvs acest proiect?
E o provocare, modelul l-am luat din cadrul Centrului de Pregătire de la Cornu și personal cred ca viitorul sportului nostru stă în centre de pregătire ale juniorilor la nivel național, ajutând atât echipele locale, cât mai ales ales cele naționale, oferindu-le în același timpo perspectivă de viitor și copiilor, viitori sportivi de performanță. Scopul acestor centre este alimentarea loturilor naționale cu sportivi la diferite categorii de vârstă.

FOTO: Doru AGAFIȚEI

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile