Pompilie Bors: ”Am avut un singur gand, sa batem Franta!”

In urma cu 35 de ani, pe stadionul Giulesti, in prezenta a 20.000 de spectatori, echipa de rugby a Romaniei reusea una dintre victoriile sale memorabile, care au facut sa se vorbeasca mai apoi despre includerea sa in Turneul celor 5 Natiuni: 15-0 (3-0) cu Franta. Autor al singurei incercari marcate atunci, Pompilie Bors (61 de ani) a vorbit despre reusita sa, dar mai ales despre spiritul care l-a animat pe el si pe colegii lui in acea perioada, una dintre cele mai frumoase si mai rodnice din istoria sportului cu balonul oval de la noi.

Jucator de linia a treia, inchizator mai precis, fostul dinamovist a pastrat amintiri placute, avand acasa si o fotografie din timpul acelui meci. ”In anii 80, acel meci cu Franta a fost unul foarte important pentru Romania. Si o victorie foarte mare. Pentru ca Franta era una dintre cele mai puternice echipe din Europa. Presedintele lor, Ferrasse, a fost foarte suparat pe jucatori, care erau unii de elita mondiala. Cu Serge Blanco m-am intalnit la Cupa Mondiala din Anglia, toamna aceasta. I-am adus aminte ca atunci cand am marcat eseul el m-a lovit cu piciorul in coaste. Vreo trei-patru luni am suferit din cauza asta. A fost un meci mare. La banchetul de dupa, presedintele federatiei franceze a spus ca Romania a facut un meci de exceptie, ca Franta mai pierduse meciuri si cu Noua Zeelanda, si cu Australia, insa niciodata la zero”.

Pompilie Bors i-a pomenit apoi pe antrenorii Valeriu Irimescu si Petre Cosmanescu, precum si pe jucatorii care au format atunci, in 1980, echipa care a invins Franta la zero. (*) ”Ne-am pregatit atunci, tin minte, timp de o luna. Eram foarte seriosi. Plus, in afara de asta, ne-am dorit sa batem Franta! Si al 16-lea jucator au fost spectatorii. A fost un record atunci, la meciul cu Franta (n.r. – 20.000). Al doilea record a fost cand am jucat cu All Blacks, pe stadionul mare, 23 august cum se numea atunci. S-au mai schimbat regulile jocului, dar noi jucam din placere. Si totul din devotament. Noi doream sa batem Franta! Pentru ca era o putere in rugby. Si noi ca sa iesim in lumea buna, cum am reusit si acum, la Cupa Mondiala, sa invingem Canada, atunci trebuia sa batem echipe. Pentru ca lumea sa ne cunoasca. Ca suntem adevarati jucatori. Si ca Romania exista pe plan mondial. Si atunci ne-am daruit si la final nici nu ne venea sa credem. Eram la vestiare si nu credeam ca am batut Franta cu cincisprezece la zero”.

Vicepresedinte al FR de Rugby, Pompilie Bors considera ca acea victorie a fost una a intregului sport romanesc. ”Dupa acel meci ne invitau echipe din Marea Britanie sa jucam cu ele. Datorita acestui rezultat. Si baietii nostri de azi au dovedit acum, la Cupa Mondiala, ca noi, romanii, putem sa facem ceva frumos in sport si mai ales la rugby. Sper ca acum cu tineretul, cu campania federatiei de popularizare a rugby-ului in scoli, sa formam din nou o echipa competitiva cum era a noastra. Noi am fost o generatie deosebita. Si nu numai in rugby, ci in handbal, baschet, volei. La gimnastica, la tenis. Lumea spunea Romania si stia de Nadia, de toti marii sportivi pe care i-am avut la timpul respectiv”.

(*) ROMANIA: 15. Ion Simion (Grivita Rosie) – 14. Sorin Fuicu (Steaua), 13. Gheorghe Vărzaru (Farul Constanta), 12. Ion Constantin (Dinamo), 11. Marian Aldea (Dinamo) – (md) 10. Dumitru Alexandru (Steaua), (mg) 9. Mircea Paraschiv (cpt. / Dinamo) – 7 Enciu Stoica (Dinamo), 8. Pompiliu Bors (Dinamo), 6. Florica Murariu (Steaua) – 5. Gheorghe Caragea (Dinamo), 4. Gheorghe Dumitru (Universitatea Timisoara) – 3. Constantin Dinu (Grivita Rosie), 2. Mircea Muntean (Steaua), 1. Ion Bucan (Stiinta Petrosani).

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile