Caută
Close this search box.

Printul Chichibu – simbolul rugbystic al Japoniei

Rugby-ul in Japonia are o traditie foarte veche si frumoasa, pe care va propunem sa o descoperiti in randurile care urmeaza.

Astfel, primul joc de rugby atestat pe taram nipon este cel din 1874, când la Yokohama, mai multi marinari britanici au manuit balonul oval. Inainte de acest spectacol, japonezii au avut un joc traditional numit Kemari, foarte asemanator cu fotbalul si rugby-ul, pe care il practicau inca din anul 600.

La inceputul secolului XX, studentii universitatii din Keio au reusit o victorie impotriva selectionatei strainilor din Yokohama, cu scorul de 35-3. Dupa aceea, alte centre universitare, cum ar fi Waseda sau Meiji, s-au implicat in propagarea valorilor si frumusetii jocului cu balonul oval.

Ca paterni ai introducerii rugby-ului modern in Japonia sunt creditati profesorii Edward Bramwell Clarke si Ginnosuke Tanaka, ambii absolventi la Cambridge. Ei s-au intors in Japonia si, incepand cu anul 1899, la Universitatea din Meiji au predat rugby studentilor.

Priml meci interuniversitar este notat in 1923, intre Waseda si Doshisha, dupa care, in anii 1920, rugby-ul ia o amploare deosebita.

Statisticile noteaza prezenta a aproape 1500 de cluburi, cu peste 60 000 de jucatori legitimati, ceea ce insemna mai mult decat aveau Irlanda, Scotia si Tara Galilor la un loc. In ciuda acestui fapt, izolarea insulara a Japoniei nu a permis o prezenta a ei prea pregnanta in peisajul rugbystic international. Singurele relatii externe au fost cele cu Canada, iar prima victorie internationala a Japoniei s-a notat in 1932, 38-5 cu Canada, in fata a 25 000 de spectatori.

Principalul motor de dezvoltare al rugby-ului in Japonia, in perioada interbelica, a fost Printul Chichibu. Acesta a fost atras de microbul rugby-ului de catre presedintele Federatiei Japoneze de Rugby, Shigeru Kayama, care i-a explicat regulile si tacticile acestui sport. Chichibu, fiul Imparatului Taisho, a devenit un iubitor inflacarat al rugby-ului.

De altfel, stadionul principal pentru rugby, din Tokyo, poarta numele Printului, iar la intrarea principala a fost construita o statuie care il infatiseaza pe Chichibu, in echipament de rugbyst. Chichibu a fost numit presedinte al federatiei de rugby in 1926, dar, din nefericire, dupa 1930, instaurarea regimului fascist in Japonia a impiedicat dezvoltarea rugby-ului. Conducatorii care imbratisau respectiva orientare nu au fost de acord cu rugby, dar, sub conducerea abila a lui Chichibu, sportul cu balonul oval a rezistat pe pamanturile nipone, fiind redenumit tokyu, ceea ce in limba japoneza inseamna lupta pentru minge.

Japonia a devenit membra a IRB in anul 1987, cu putin inainte de prima Cupa Mondiala, la care a si participat de altfel. Japonia este membru fondator al Asociatiei Asiatice de rugby, fiind una din putinele tari care a participat, pana acum, la toate editiile de Cupa Mondiala.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile

slot gacor