Punct ochit, punct lovit!

Stejarii dupa victoria cu Portugalia (24-0).
Stejarii dupa victoria cu Portugalia (24-0).

Revenirea nationalei de seniori in competitie a coincis cu o victorie clara (24-0) in fata Portugaliei, formatie care i-a pus deseori probleme in ultimul deceniu.

Succesul este cu atat mai important pentru ”stejari” cu cat, in conditiile in care lusitanii nu mai au sanse de a se clasa pe locul 1 sau 2 in editia 2013/2014 a Cupei Europene a Natiunilor, numarul rivalilor cu care ne vom lupta pentru calificarea la Rugby World Cup s-a redus la doi, Georgia si Rusia.

Primul meci intertari de rugby disputat la Cluj s-a incheiat, asadar, cu un succes. Si nu este deloc ciudat, Romania pierzand doar doua din cele 27 de ”teste” sau ”oficiale” organizate in orase de provincie – cu Franta (6-15), in 1972, la Constanta, respectiv cu URSS (13-21), in 1989, in Baia Mare.

Remarcabil este ca intalnirea cu lusitanii a fost programata pe Cluj Arena, un stadion nou si elegant cum putine sunt la noi, si ca in tribune s-au aflat circa 5.000 de spectatori, o cifra buna pentru un meci de rugby organizat in Romania, mai ales in conditiile in care s-a jucat pe o vreme friguroasa.

Dincolo de atmosfera, una ca intotdeauna deosebita, ceea ce nu surprinde la rugby, am remarcat modul in care ”stejarii” s-au aparat in acest meci, dovada stand faptul ca ei n-au incasat niciun punct, ceea ce se intampla mai rar la un asemenea nivel.

De asemenea, este de subliniat ca ambele incercari marcate de ei au venit in urma unor actiuni vivace, purtate in camp deschis si care au fost animate de jucatorii din liniile de dinapoi – incursiunea lui Catalin Fercu, la cel reusit de Andrei Radoi, respectiv suita de pase, inclusiv una pe la spate a ”Americanului” Florin Vlaicu, la acela semnat de Gal Csaba.

Iar daca siguranta si forta pachetului nostru de inaintare nu mai starneste de multa vreme mirare, ea fiind evidenta si in partida de sambata, de data aceasta incursiunile cu gramada in terenul de tinta advers nu s-au mai incheiat cu eseu.

Au fost doua ocazii pentru ”stejari” de a marca in acest mod, la ambele arbitrul irlandez neacordand incercare pe motiv ca un adversar s-a interpus intre gazon si balon.

S-au ratat astfel doua bune ocazii prin care Romania ar fi putut sa obtina si punctul bonus ofensiv, unul care i-ar fi dat posibilitatea de a aborda mai relaxata meciul cu Rusia, de sambata, de la Nebug (avansul fata de aceasta echipa s-ar fi marit la 6 puncte).

foto: www.mircearosca.com

Marian Burlacu (Libertatea)

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile