REMEMBER 15 DECEMBRIE 1963 România, egala Franței la Toulouse. „A rămas părerea de rău că nu am câștigat, deși noi am fost învingătorii morali”

Meciurile dintre România și Franța au generat multe episoade memorabile de-a lungul istoriei noastre rugbystice. Cotați tot timpul cu șansa a doua în întâlnirile cu “cocoșii”, românii au reușit de câteva ori să răstoarne calculele hârtiei și să scrie istorie. Terminată la egalitate, 6-6, partida din 15 decembrie 1963, de la Toulouse, este considerată de specialiști una de referință, România etalând cel mai convingător joc în întâlnirile cu francezi, disputate în deplasare.

Un meci care a generat numeroase discuții, după ce arbitrul întâlnirii, galezul Gwynne Walters, considerat cel mai bun arbitru din lume la acea vreme, a refuzat să valideze dropgolul reușit de Viorel Morariu, pentru a cere rejucarea fazei, cu refacerea grămezii ordonate.

 

“A fost un meci echilibrat, după care a rămas părerea de rău că nu am câștigat, deși noi am fost învingătorii morali. Echipa noastră a marcat printr-un dropgol reușit de Viorel Morariu: după o grămadă ordonată la 5 metri de terenul de țintă al francezilor, mingea a fost introdusă de noi, Costel Stănescu i-a dat balonul lui Viorel care s-a ridicat din grămadă, s-a dat câțiva pași înapoi și a șutat, balonul trecând printre bețe. Era 9-6 pentru noi, însă arbitrul întâlnirii a cerut repetarea introducerii în grămadă, o decizie pe care nu a înțeles-o nimeni. Dacă ar fi fost o greșeală, nu s-a talonat cum trebuie, ar fi fost normal să fluiere imediat și să repetăm, dacă noi am fi greșit cu ceva, ar fi dat introducerea advesarilor. Tot noi am avut mingea, am repetat aceeași schemă, însă de data aceasta balonul șutat de către Viorel Morariu a lovit bara transversală, meciul terminându-se cu rezultatul de 6-6.”, își amintește Gheorghe Dragomirescu – Rahtopol.

La repriza a treia a meciului, întrebat de decizia de a rejuca acea fază care dusese la dropgolul lui Viorel Morariu, arbitru Gwynne Walters a oferit un răspuns halucinant: “Ne-a spus că ar fi fost păcat să piardă Franța, că meciul a fost echilibrat și un rezultat de egalitate i-ar fi împăcat pe toți ”, continuă acesta.

Debutant în acel an pentru  România, într-un meci cu Bulgaria, la Bârlad, Dragomirescu – Rahtopol marca primul său eseu pentru naționala de seniori chiar în meciul de la Toulouse. “Astfel de momente nu se uită. A fost primul si singurul meu eseu în meciul cu Franța, am mai reușit apoi doar un dropgol. La un moment dat, Rene Chiriac a executat a fost o lovitură de picior peste linia de treisferturi a adversarilor, eu eram pe poziția de centru 1, dar nu am putut să urmăresc această minge fiind împiedicat de adversar. M-am dus așadar în lateral, spre margine. Mingea a fost urmată de al doilea centru al nostru, Valeriu Irimescu și de aripa Wusek, fundașul francez, Razat, a prins balonul, însă sub presiunea celor doi, a șutat înspre margine, dintr-o poziție dificilă, fără a lovi corect mingea. Eu mă dusesem spre margine în eventualitatea că va greși, ceea ce s-a și întâmplat. Astfel am prins mingea, m-am dus spre terenul de țintă care era cam la 10 metri. Am mai avut o intervenție în acel meci, era să realizez o intercepție, între mijlocașul la grămadă și uvertură, am simțit  balonul pe  vârful degetelor, ceea ce a provocat emoție în tribună.”, își amintește acesta.

Dincolo de confruntarea de pe teren, această întâlnire a reprezentat și prima transmisie în direct la radio a unui meci cu Franta. “Comentatorul nostru de la București nu a putut să ajungă la meci, astfel că a fost desemnat să-i țină locul atașatul cultural al Ambasadei României la Paris, Tudor Vornicu, cel care avea să fie unul dintre cei mai mari oameni de televiziune de la noi.”, își amintește Nea Puiu.

 

Echipele care s-au aflat atunci pe teren:

România: Alexandru Ionescu (Steaua), Paul Iordăchescu (Dinamo) , Alexandru Teofilovici (Unirea) – Mircea Rusu (Grivița), Hristache Preda (Steaua) – Viorel Morariu (C), (Grivița Roșie), Radu Demian (Grivița Roșie), Mircea Iliescu (Grivița Roșie) – Costel Stănescu (Grivița Roșie), Rene Chiriac (Steaua) – Mihai Wusek (Grivița Roșie), Valeriu Irimescu (Grivița Roșie), Gheorghe Dragomirescu (Dinamo), Paul Ciobănelu (Steaua), Alexandru Penciu (Steaua)

Franța: Berejnoi, Cabanier, Abadie – Le Droff, Lira – Rupert, Herrero, Cruste – Lacaz, Laborde – Gachassin, Guy Boniface, Andre Boniface, Dupuy – Razat.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile