In sport circula o butada. In ceea ce ii priveste pe nemti. Se spune despre ei ca nu poti fi sigur ca i-ai invins, la fotbal, decat in momentul in care ii vezi plecand la vestiar. Noi, romanii, in schimb, observam deseori ca nu putem duce un meci la bun sfarsit. Si ca o dam in bara, deseori, pe final. Sunt numeroase exemple… Acel meci cu Franta de la Mondialele de handbal, pierdut pe interceptiile lui Richardson, in anii 90… Partida cu Danemarca din preliminariile CE de fotbal 2004… Ratarea finalei Ligii Campionilor, de catre Oltchim, in 2013, desi a condus si la 7 goluri pe Gyor, in retur…
Sunt insa si exceptii, iar meciul Stejarilor cu Canada, de marti, de la Leicester, este una dintre ele. Nu singura, fiindca au mai fost astfel de reveniri extraordinare atat in istoria sportului nostru, cat si in cea a rugby-ului carpatin.
Un moment deosebit s-a inregistrat in turneul olimpic de handbal din 1980. La Moscova. Atunci, Vasile Stanga, Stefan Birtalan, Nicolae Munteanu, Radu Voina si colegii lor au reusit sa invinga (22-19) echipa URSS-ului, la ea acasa, revenind dupa ce erau condusi la o diferenta de 6 goluri – la pauza era 9-15. A fost un succes extraordinar, elogiat de presa vremii, atat de aceea din tara, cat si din strainatate.
In rugby, cea mai spectaculoasa rasturnare de scor reusita de Romania se produsese pe 14 noiembrie 1976, pe stadionul Giulesti. Atunci, Franta, avandu-i in componenta pe Aguirre, Bertranne, Astre, Jean-Claude Skrela, Rives, Robert Paparemborde si Vaquerin, a condus cu 12-0 si se parea ca nu poate pierde partida. Mai ales ca ai nostri nu jucasera deloc bine in prima parte. Mobilizati exemplar de antrenorii Valeriu Irimescu si Petre Cosmanescu, sustinuti de circa 10.000 de spectatori, romanii n-au lasat insa bratele jos. Si s-au impus cu 15-12 gratie incercarilor marcate de Mitus Alexandru, Florica Murariu si Mircea Paraschiv, la care s-a adaugat dropgolul lui Mihai Bucos.
In acel meci istoric echipa Romaniei a avut urmatoarea componenta: 15. Mihai Bucos – 14. Petre Ianuvesici, 13. Gheorge Nica, 12. Gheorge Varga, 11. Petre Motrescu – (md) 10. Dumitru Alexandru, (mg) 9. Mircea Paraschiv – 7. Gheorghe Daraban, 8. Enciu Stoica, 6. Florica Murariu – 5. Ion Pintea, 4. Marin Ionescu – 3. Iancu Bacioiu, 2. Mircea Ortelecan, 1. Constantin Dinu.
O alta revenire spectaculoasa a rugbystilor nostri s-a produs in 1967, la finala Cupei Campionilor Europeni. Invinsa clar in Franta (0-12), Dinamo a reusit sa se impuna cu 18-0, la Bucuresti, in fata lui SU Agen – francezii erau atat de siguri ca au castigat incat cei de la FIRA nici n-au mai adus trofeul in Romania astfel incat n-a avut loc o festivitate de premiere dupa mansa retur…
Marian Burlacu (Londra)