România a învins Tonga și termină anul 2021 cu o victorie

Naționala de rugby a României a câștigat și cel de-al treilea meci din această lună, învingând Tonga cu 32-20 (13-13). În partida test World Rugby ce a avut loc pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, disputată fără spectatori, Stejarii au condus majoritatea timpului pe tabelă, alternând momentele bun de atac cu o apărare excepțională care i-a întors de multe ori pe tongani aflați la o palmă de terenul nostru de țintă.

Fără jucătorii care evoluează în străinătate, excepție făcând căpitanul Cristi Chirica și pilierii Costel Burțilă și Dorin Tică, dar și fără componenții echipei Baia Mare, aflați în turneu cu clubul în Africa de Sud, România pornea cu șansa a doua în acest meci. Un meci în care au debutat trei jucători Andrei Toader, Bogdan Doroftei și Sioeli Lama.

Stejarii au început în forță meciul, în primele 10 minute afându-se de două ori la conducere: Tudor Boldor a pus întâi primele puncte pe tabelă, 3-0, un avantaj anulat imediat de uvertura James Faiva, care a restabilit egalitatea, 3-3, ca în minutul 7, tot Boldor să ducă scorul la 6-3, în urma unei lovituri de pedeapsă. Urmează minute bune de joc ale Stejarilor care încearcă să depășească linia de apărare adversă prin baloane lungi, trimise de Surugiu, Boldor și Simionescu. Pressingul elevilor lui Andy Robinson se concretizează în minutul 13 când aleg să joace în tușă o lovitură de pedeapsă primită, iar România marchează prin „arma” sa specială, molul de margine care câștigă metru cu metru, Tudor Butnariu finalizând acțiunea bună a înaintării. Boldor transformă pentru 13-3.

Tonga revine în joc și reduce diferența printr-o nouă penalitate transformată de James Faiva, 13-6. Treptat, se instalează în 22-ul nostru, însă apărarea Stejarilor este de netrecut și rezistă minute bune în fața atacului dezlănțuit al adversarilor. În minutul 33, Johan Van Heerden vede cartonașul galben pentru greșeli repetate și România rămâne în inferioritate numerică pentru 10 minute. Tongalezi speculează perfect momentul, pun presiune și după o nouă grămadă la 5 metri de terenul nostru de țintă, balonul ajunge la Latu Latunipulu, care marchează eseu, iar Faiva transformă pentru a restabili egalitatea, 13-13. Mai mult, au șansa să intre la pauză cu avantaj, însă eseul marcat de același Latunipulu, incomodat de Ionuț Dumitru nu este validat de arbitrul sud-african al întâlnirii, Adriann Jacobs pentru că balonul fusese culcat înaintea liniei.

Tonga începe repriza a doua în același mod în care a terminat-o pe prima, atacă în forță și marchează un nou eseu, Afusipa Taumoepeau trimite un balon de urmărire pentru Solomone Kata care marchează, Faiva tranformă și adversarii noștri trec pentru prima dată în avantaj, 20-13. Stejarii forțează egalarea, însă rămân din nou în 14 jucători pe teren după ce Sioeli Lama, abia intrat, primește cartonaș galben pentru un placaj periculos. În ciuda omului în minus pe teren, România construiește atac după atac și în minutul 48 reușește egalarea, 20-20. După mai multe puncte de fixare în 22-ul tongalez, Florin Surugiu găsește perfect breșa, Boldor transformă, 20-20. Din acel moment până la finalul partidei, Stejarii controlează perfect jocul, preiau din nou conducerea și încep să distanțeze pe tabelă prin loviturile de pedeapsă transformate de Daniel Plai, 29-20. Tonga revine și pune presiune, însă Stejarii se apără excepțional, avansat și agresiv, închizând toate culoarele. Mai mult, reușesc noi puncte, Plai închizând tabela cu o lovitură de pedeapsă transformată de la mijlocul terenului, 32-20.

România câștigă pentru a doua oară în fața celor din Tonga și termină acest an competițional cu o victorie reușind să câștige toate cele trei meciuri disputate în luna noiembrie, când a întâlnit Uruguay, Țările de Jos și astăzi, Tonga.

România:
1. Vasile Balan (CSA Steaua), 2. Tudor Butnariu (CSA Steaua), 3. Costel Burțilă (RCHCC), 4. Johan Van Heerden (CS Dinamo), 5. Andrei Toader (CS Dinamo), 6. Damian Strătilă (CSA Steaua), 7. Cristi Boboc (CSA Steaua), 8. Cristi Chirică (C) (Sporting Club Appameen), 9. Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Tudor Boldor (CSA Steaua), 11. Robert Neagu (CSA Steaua), 12. Vlăduț Popa (CSA Steaua), 13. Hinckley Vaovasa (CSA Steaua), 14. Ionuț Dumitru (CSA Steaua), 15. Marius Simionescu (CS Dinamo)
Rezerve: 16. Florin Bărdașu (CSA Steaua), 17. Dorin Tică (Colorno), 18. Alexandru Gordaș (CS Dinamo), 19. Bogdan Doroftei (CSA Steaua), 20. Kamil Sobota (CSA Steaua), 21. Gabriel Rupanu (SCM Timișoara), 22. Daniel Plai (CSA Steaua), 23. Sioeli Lama (CSA Steaua)
Antrenor: Andy Robinson

Tonga
1. Siegfried Fisi’ihoi, 2. Siua Maile, 3. Ben Tameifuna, 4. Halaleva Fifita, 5. Dan Faleafa, 6. Onehunga Havili, 7. Mateaki Kafatolu, 8. Fotu Lokotui, 9. Sonatane Takulua (C), 10. James Faiva, 11. Solomone Kata, 12. Vaea Vaea, 13. Afusipa Taumoepeau, 14. Latu Latunipulu, 15. Walter Fifita. Rezerve: 16. Maile Ngauamo, 17. Jethro Felemi, 18. Ma’afi Fia, 19. Michael Faleafa, 20. Sione Vailanu, 21. Leon Fukofuka, 22. Navarre Haisila, 23. Atunaisa Manu
Antrenor: Toutai Kefu

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile