Nationala de rugby a Romaniei va debuta sambata, 6 februarie, in Cupa Europeana a Natiunilor, intr-un meci impotriva Portugaliei. Cele doua tari s-au intalnit de 22 de ori, 19 victorii revenind Stejarilor. In sase dintre aceste meciuri, de cinci ori chiar in postura de capitan al echipei, s-a aflat si Romeo Gontineac. Internationalul roman, acum in varsta de 42 de ani a fost antrenor al Romaniei la Cupa Mondiala din 2011 si participant la patru editii ale acestei competitii ca jucator, in 1995, 1999, 2003 si 2007. Stabilit in prezent la Aurillac, unde activeaza ca preparator fizic si antrenor la Centrul de Formare al clubului de rugby din localitate, acesta a rememorat cateva dintre intalnirile cu lusitanii.
Cum va amintiti meciurile cu Portugalia?
Imi amintesc de primul meu meci cu lusitanii, prin 1996, in Cupa FIRA, cum se numea atunci, cand i-am invins cu 92-0. Nu mai stiu exact de cate ori am jucat impotriva lor pentru ca pentru mine cel putin, singurul reper pe care il aveam era numarul meciurilor cu echipele din Turneul celor 6 Natiuni. Din pacate, dupa acel meci a urmat o perioada de declin pentru rugbyul romanesc, nu mai mergea nimic, cluburile au fost decimate de plecarile jucatorilor in afara. In acest timp, Portugalia s-a aflat pe o panta ascendenta, in ciuda tuturor schimbarilor prin care a trecut, de la jucatori, la antrenori noi. Treptat s-a ajuns ca lusitanii sa ne puna tot mai multe probleme, sa ne invinga la ei acasa, chiar si la noi. Este imbucurator ca in ultimii ani lucrurile s-au mai asezat, iar Romania a inceput sa se impuna iarasi, fara probleme.
Ce credeti ca a determinat acest lucru?
Faptul ca a fost acelasi grup de jucatori, ca deja joaca de 10 ani impreuna, se cunosc, relatiile de joc sunt cu totul altele. Cred ca unitatea echipei a adus aceasta crestere a Romaniei.
Portugalia este o echipa buna pe treisferturi, credeti ca ne poate pune probleme in meciul de sambata?
De fiecare data cand Romania a mers pe principala ei arma, pachetul de inaintare, nu au fost probleme pentru ca i-am dominat pe fazele fixe, nu le-am dat baloanele si se stie ca ei prefera jocul dinamic. Deci cred ca nu va fi un meci cu mari emotii pentru Stejari si ca Romania se va impune, chiar daca in lot sunt multi jucatori tineri.
Cum va explicati cresterea Portugaliei?
La ei s-a mers foarte mult pe rugbyul in 7 care a fost introdus in universitati, in scoli, ceea ce a dus la formarea unui campionat puternic de rugby in 7. Si de acolo, se poate construi. Forta unui jucator de pe pachetul de inaintare se mai poate creste, viteza unuia de treisferturi, mai greu.
Poate cea mai grea partida jucata cu Portugalia a fost cea de la Cupa Mondiala din 2007. Am fost aproape de un succes cu Italia, apoi am jucat cu lusitanii, care ne-au condus cu 10-7 pentru ca noi sa ne impunem, pe final cu emotii. ..
Nu a fost un meci de referinta pentru mine acea partida pentru ca obiectivul era sa obtinem doua victorii si sa facem meciuri bune cu echipele din primul esalon valoric. A ramas o victorie chinuita, dar pana la urma a fost consemnata ca un succes al nostru. Nu conteaza cu cat castigi, ci sa castigi.
Ati urmarit meciurile Romaniei la Cupa Mondiala din Anglia, la cel cu Franta ati fost chiar in tribuna. Cum vi se pare jocul Romaniei?
Romania a progresat din punctul de vedere al organizarii defensive , a punctat pe momentele fixe si a folosit dinamica aceluiasi grup de jucatori. De jucatorii nationalizati nu stiu daca au fost un plus sau un minut, insa a fost ceva nou pentru echipa. In continuare avem aceleasi probleme pe linia de treisferturi, pentru care se gasesc greu solutii. Au fost aceleasi probleme de care m-am lovit cand am fost jucator si antrenor, avem nevoie de doi jucatori buni la numarul 9 si 10.
Ati fost in staful tehnic la meciul din 2010, unul important pentru Stejari, in care scorul de 3-3 s-a mentinut pana aproape de finalul primei reprize…
E un meci de care imi amintesc cu drag, eram antrenor secund atunci. Stiu ca a fost unul din meciurile in care echipa Romaniei a fost extrem de motivata, ne trebuia o victorie ca sa ne calificam direct la Cupa Mondiala, altfel, trebuia sa asteptam dupa rezultatele celorlalte meciuri. A fost acel meci cu greseala fundasului Gardener care a fost placat de Ciuntu la limita propriului teren de tinta, iar Dimofte a marcat cea de-a doua incercare. Sunt amintiri frumoase.
Credeti ca ne putem califica fara probleme la Cupa Mondiala din 2019?
Asa ar trebui. Daca s-ar pastra dinamica aceluiasi grup de jucatori, la care sa fie adaugati jucatorii tineri si lasati sa creasca, nu ar trebui sa avem probleme. Totusi, ce ma ingrijoreaza este campionatul intern si diferenta aceasta uriasa intre juniori si ceea ce ajunge in echipele de seniori. Mi se pare o ruptura prea mare intre aceste lucruri si sper ca proiectele viitoare ale Federatiei sa tina cont si de asta. Ma bucur ca vad atatea actiuni cu rugby tag si mini rugby, insa acesti copii trebuie pastrati la rugby.