Rugby in Grecia Antica

Rugby Romania.

Unul dintre cei mai cunoscuti jurnalisti sportivi din Australia, Spiro Zavos, a scos la iveala faptul ca un joc asemanator rugby-ului era practicat inca din Grecia Antica.

Vechii eleni aveau printre principalele lor ocupatii sa joace episkyros, care insemna o disputa intre doua echipe formate fiecare din cate 12-14 jucatori. Intre cele doua echipe era trasata o linie alba. Alte linii albe se aflau in spatele fiecarei echipe. Scopul jocului era acela de a purta balonul, pe deasupra capetelor adversarilor, pana la linia alba din spatele adversarilor.

Jocul era unul foarte violent, iar mai tarziu romanii l-au preluat si l-au denumit harpastum. Episkyros-ul era foarte popular in Sparta, unde incepuse sa fie practicat si de femei. De altfel, in cetatea spartana se disputa anual un festival de episkyros, la care luau parte cinci formatii.

Un alt joc asemanator rugby-ului, practicat in Vechea Elada, a fost si phainida.

Spiro Zavos s-a nascut in Noua Zeelanda, din parinti emigranti greci, iar apoi a devenit unul dintre cei mai faimosi analisti ai jocului de rugby.

Este jurnalist, scriitor, filosof si cercetator pe teme legate de istoria Australasiei. A scris in cariera sa sapte carti despre rugby.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile