Rugby-ul revine la JO (I): Primul campion olimpic de culoare din istorie a fost component al echipei de rugby a Frantei

Anul 2016 este unul olimpic, in august, la Rio de Janeiro (Brazilia), urmand a se desfasura editia cu numarul 31 a Jocurilor de vara. Competitia are un caracter aparte, in program figurand si rugby-ul cu varianta sa in 7 jucatori. Asadar, sportul cu balonul oval revine la Jocurile Olimpice dupa o absenta de 92 de ani, el figurand cu varianta in XV la editiile din 1900, 1908, 1920 si 1924. La prima dintre ele, desfasurata la Paris, din echipa Frantei a facut parte si Constantin Henriquez. Haitian de origine, acesta a devenit atunci primul sportiv de culoare castigator al unui titlu olimpic.

La inceputul secolului XX, rasismul nu era combatut asa cum se intampla acum. De exemplu, la editia din 1904 a Jocurilor Olimpice, care s-a desfasurat la Saint Louis (SUA), organizatorii au inclus in program ”Zilele antropologice”, la care în întrecere s-au aflat reprezentanți ai unor populații aborigene… Istoricii sustin ca aceasta decizie a facut ca unele tari sa nu-si mai trimita sportivii si ca printre acestea s-a numarat Franta.

ConstantinHenriquezIn 1900, asadar, sportul la nivel inalt era practicat indeosebi de populatia alba. Iar la Jocurile Olimpice situatia era cam aceeasi. Au fost, insa, si unele exceptii, iar Constantin Henriquez (foto stanga) s-a numarat printre ele. Născut în Haiti, acesta a sosit in Franta in 6 august 1893. Si-a facut studiile la colegiul Albert-le-Grand din Arcueil, o localitate aflata in departamentul Val-de-Marne, in regiunea Ile-de-France, si unde preda preotul Henri Didon, cel care a nascocit deviza devenita mai apoi olimpica ”Citius, Altius, Fortius” (Mai repede, mai sus, mai puternic!). Sub influenta acestui promotor al sportului, Constantin Henriquez a fost atras de rugby. Finalist al campionatului Frantei in 1899, sub culorile lui Stade Francais, haitianul a fost inclus in selectionata ”cocosilor” pentru Jocurile Olimpice din 1900, de la Paris. Evoluand pe linia de treisferturi, fie ca aripa, fie ca centru, Constantin Henriquez a contribuit la victoriile obtinute in meciurile cu Germania (27-17) si cu Marea Britanie (27-8). Henriquez a devenit astfel primul sportiv de culoare castigator al unui titlu olimpic. Un an mai apoi, in 1901, a castigat si campionatul de rugby al Frantei cu Stade Francais.

Reintors mai apoi in Haiti, Constantin Henriquez a devenit senator. Medic de profesie, el a promovat sportul in tara sa de origine, fondand un club dupa modelul Stade Francais – s-a numit Stade Haitien. De pilda, el este cel care a dus acolo regulilele dupa care se juca fotbalul, marcand primul gol al echipei din Haiti in 1904.

Potrivit unor surse, Constantin Henriquez ar fi participat la Jocurile Olimpice din 1900 și la competiția de trasul sforii, unde ar fi obtinut medalie de argint. Istorii au stabilit, insa, ca nu el a fost acela, ci Francisco Henríquez de Zubiria, un francez nascut in Columbia.

Foto: revista ”La vie au Grand Air”  

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile