S-a stins Alexandru Teofilovici, unul dintre artizanii primei victorii în fața Franței în anii ’60

Unul dintre jucătorii emblematici ai rugbyului românesc din anii’ 60, Alexandru Teofilovici, s-a stins din viață, la vârsta de 92 de ani. Acesta se mutase în Canada din 1972, acolo fiind profesor de educație fizică. A făcut parte dintr-o generație de excepție a Ovalului autohton, printre care îi amintim pe Viorel Morariu, Radu Demian, Valeriu Irimescu, Mihai Wusec, Mircea Rusu, Alexandru Penciu.  Teofilovici, care evolua pe postul de pilier,  a fost component al echipei care învingea în 5 iunie 1960 pentru prima dată Franța, 11-5, pe stadionul 23 August din București.

Originar din București, Alexandru Teofilovici a practicat la început luptele, ca apoi să ajungă la rugby, unde a cunoscut consacrarea pe postul de pilier la clubul CCA (Steaua). De-a lungul evoluției la echipa militară a cucerit trei titluri de campion național și 5 Cupe ale României. O perioadă scurtă a jucat și pentru echipa Constructorul București, pe care a și antrenat-o.

A debutat pentru România în 19 mai 1957, la celebrul meci cu Franța, pierdut cu 15-18, care a făcut record mondial de asistență la o partidă de rugby, 90.000 de spectatori fiind prezenți pe Stadionul 23 August. Teofilovici a adunat 22 de selecții la prima reprezentativă, 6 dintre acestea fiind împotriva „cocoșilor” și a câștigat de două ori Campionatul European FIRA.  Datorită puterii sale fizice impresionante, porecla lui era Tacu (bățul de la biliard) pentru că nu-l putea mișca nimeni în grămadă.

După ce și-a încheiat cariera ca jucător, acesta a continuat să fie alături de rugby, îmbrâțișând cariera de antrenor, fiind atât antrenor al echipei naționale, cât și antrenor federal în cadrul Federației Române de Rugby, în perioada 1970-1972.

Federația Română de Rugby transmite condoleanțe familiei îndurerate!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

 

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile