S-a stins din viata Dumitru Musat

Rugby.
Rugby.

Joi, 14 august, ne-a parasit prematur Dumitru Musat, personalitate marcanta a rugbyului romanesc, de trei ori campion national (cu echipa Farul Constanta), in editiile 1974/1975, 1975/1976, 1977/1978 si de doua ori campion european (cu echipa nationala a Romaniei), in editiile 1974/1975, 1976/1977.

Nascut la 22.09.1950 in Varasti, judetul Giurgiu, Titi Musat a venit de tanar in Bucuresti, pentru a urma cursurile Scolii Profesionale a Uzinelor Republica. Aici a si fost selectionat pentru rugby de catre renumitul antrenor prof. Mihai Naca, pe care l-a urmat toata viata.

Profesorul Naca l-a pregatit la inceput  in cadrul clubului Metalul Bucuresti, devenit ulterior Gloria Bucuresti.
In 1974, urmandu-si mentorul, s-a mutat la Constanta, unde s-a si transferat in cadrul clubului Farul, club la care a activat pana la retragerea sa din activitate.

Astfel, momentele sale de glorie le-a trait in cadrul celui mai iubit club al litoralului, cu care a cucerit titlul de campion national de trei ori.

Reputatii antrenori ai echipei nationale, prof. Valeriu Irimescu si col. Petre Cosmanescu, nu puteau trece cu vederea noua valoare a clubului de la malul marii si l-au chemat in lotul antrenat de ei la acea vreme. Aceasta a fost calea iesirii in lume, de 10 ori, sub culorile Romaniei.

Primul sau meci jucat in tricoul echipei nationale a avut loc, la 19.05.1974, la Timisoara, meci in care romanii au invins Spania cu 20 – 9. Ultimul sau meci pentru Romania s-a jucat, in 1980, in orașul care l-a adoptat, Constanta, si a inregistrat scorul de 41 – 11 impotriva echipei Marocului.

Intre cele doua date de referinta, in activitatea internationala mai putem remarca si participarea sa la importante turnee si competitii internationale, asa cum a fost turneul intreprins in 1975 de echipa Romaniei in Noua Zeelanda, atunci cand baietii nostri au reusit sa remizeze (scor 10 – 10) cu All Blacks Juniors.

Dupa retragerea din activitatea sportiva de inalta performanta s-a dedicat activitatii profesionale, dar a ramas permanent in mijlocul celor care i-au fost colegi de club si de rugby. Iubit de colegii de generatie si de cei care i-au calcat pe urme, a fost prezent mereu in tribunele stadionului Mihai Naca si ale altor stadioane din Romania.

Slujba de inmormantare va avea loc sambata 16 august 2014, la orele 12.00, la Cimitirul Municipal „Aurel Vlaicu” din Constanta.

Sursa: Asociatia Internationalilor de Rugby – Romania

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile