Saracens – Toulon în finala Cupei Heineken, Northampton – Bath în finala Cupei Amlin

Heineken Cup si Amlin Challenge Cup.
Heineken Cup si Amlin Challenge Cup.

Saracens și Toulon se vor întâlni din nou în Cupa Heineken, ca și anul trecut, numai că de data asta în finala competiției ce se va desfășura pe Millenium Stadium la Cardiff, de la ora 19 ora României.

În timp ce Saracens a stabilit un record de puncte, diferență și eseuri marcate într-o semifinală, învingând pe Clermont Auvergne cu 46 – 6 pe stadionul Twickenham din Londra, Toulon a învins cu 24 – 16 pe Munster pe Stade Velodrome din Marsilia, și de data aceasta ca și anul trecut în semifinala cu Saracens (24 – 12), contribuția decisivă având-o loviturile de picior ale lui Jonny Wilkinson.

La Londra, Saracens a prestat un joc de mare clasă, marcând nu mai puțin de șase eseuri echipei care era dată ca favorită la câștigarea trofeului.

Încă din debut Sarazinii i-au covârșit pe vicecampionii Europei și ai Franței cu o apărare aproape perfectă.

Pe parcursul jocului, Saracens au reușit 133 de placaje din 137, campion necontestat la acest capitol fiind flankerul de pe partea deschisă, namibianul Jacques Burger cu 27 (!!!) de placaje în cele 70 de minute cât s-a aflat pe teren.

În aceste condiții, Clermont a fost redusă la o sumă de acțiuni individuale fără șansă de reușită.

În atac Saracens au fost strălucitori, din nou prin contribuția talonerului Schalk Brits, care joacă ca un centru cu mingea în mână și a întregii linii dinapoi, cu o mențiune specială pentru Chris Ashton, care cu cele două eseuri marcate a stabilit un nou record de încercări marcate într-o singură ediție a Cupei Heineken – 11. Vechiul record – 10 – data din 1997 și aparținea lui Sebastien Carrat, de la Brive.

Dezamăgitoare a fost asistența – sub 26000 de spectatori pe un stadion cu capacitate de 82000 de locuri, responsabilitatea revenindu-le din nou – ca și anul trecut la meciul Toulon – Saracens de pe Twickenham – organizatorilor Cupei Heineken care au vândut biletele.

Pe 22 martie anul acesta la meciul Saracens – Harlequins din Aviva Premiership, desfășurat pe stadionul Wembley au asistat 83889 de spectatori, record mondial pentru un meci între echipe de club.

Toulon a dat dovadă de același pragmatism care-i caracterizează pe “Galactici” și, ca și anul trecut a marcat același număr de puncte – 24 – toate din lovituri de picior. De data asta, Jonny Wilkinson, care se apropie de retragere, a înscris doar 21 de puncte, șase lovituri de pedeapsă și un dropgol, alte trei puncte fiind marcate de fundașul Delon Armitage din lovitură de pedeapsă.

Munster a reușit să marcheze singurul eseu prin aripa Simon Zebo, restul punctelor fiind marcate din lovituri de picior de mijlocașul la deschidere Ian Keatley.

Așadar în finală se vor întâlni lidera campionatului Angliei, cu lidera campionatului Franței, două echipe care sunt cunoscute pentru ermetismul apărărilor lor, dar și, mai nou pentru Saracens, panaș în atac.

În finala Cupei Amlin se vor întâlni echipele engleze Northampton (care a învins pe teren propriu Harlequins cu 18 – 10) și Bath (care a învins în deplasare cu 24 – 16 pe Wasps).

Northampton și Bath sunt pe locurile 2 și 3 în Aviva Premiership și se luptă pentru calificarea în semifinalele play off, în timp ce Saracens și Toulon au practic asigurat locul întâi în sezonul regulat.

Finala Cupei Amlin se joacă la Cardiff, pe Arms Park, pe 23 mai la ora 22 ora României.

Petru Clej

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile