Secretele adversarilor – Belgia sau diavolii negri

Belgia.
Belgia.

Rugby-ul in Belgia este inca in faza in care incearca sa-si faca loc in inimile iubitorilor de sport din aceasta tara.

In 1932, belgienii si-au facut debutul in partidele internationale in fata vecinilor, Olanda. De atunci si pana la inceputul anilor 50’, divolii negri, asa cum este supranumita nationala de rugby a Belgiei, si-au masurat fortele doar cu olandezii, singurele exceptii fiind o partida cu Italia in 1937, pierduta categoric cu 45-0 si una cu Germania, in acelasi an, pierduta si aceea cu 34-6.

Daca din punct de vedere al rezultatelor, rugby-ul belgian nu a impresionat niciodata, doua nume celebre din lumea spotului si a balonului oval merita amintite.

Astfel, la inceputul secolului trecut John Raphael, nascut in Belgia, a plecat in Anlgia unde va deveni celebru atat ca jucator de rugby cat si de cricket. Evoluand pentru “trandafiri” Raphael s-a facut cunoscut in Home Nations Championship, strabunicul lui Six Nations, in 1906 reusind un eseu impotriva Scotiei. In 1910 a fost capitanul selectionatei British Lions in turneul efectuat de acestia in Argentina.

Actualul presedinte al Comintetului International Olimpic, Jacques Rogge face parte si el din lumea rugby-ului, el imbracand tricoul nationalei Belgiei.

Un argument in favoarea dezvoltarii rugby-ului in Belgia poate fi infiintarea in 1968 a echipei Brusseles Barbarians, la initiativa unor englezi stabiliti. Din dorinta de a nu se desparti de sportul iubit, acestia au infiintat o echipa de rugby, modelul de functionare a acesteia fiind identica cu cea a celebrei Barbarians RFC.

Fiind o echipa multinationala, in componanta Brussels Barbarians se regasesc si multi jucatori belgieni. Cele mai importante rezultate obtinute de acestia ar fi titlul de campioni in 1985 si Cupa Belgiei cucerita de trei ori, in 1972, 1974 si 1982. De asemenea, nu pot fi trecute cu vederea nici turneele incheiate cu succes de la sfarsitul anilor 70’ in SUA si Canada.

Cea mai buna perioada pentru rugby-ul din Belgia a inceput in 2011, iar diavolii negri, dupa o serie de sapte partide incheiate cu victorii, au reusit sa promoveze in Cupa Europeana a Natiunilor, divizia 1A. Celor sapte succese s-au adaugat alte trei si astfel, in perioada martie 2011 – decembrie 2012, belgienii nu au cunoscut gustul amar al infrangerii.

Inca de la debutul in CEN divizia 1A, divolii negri, condusi de pe banca de francezul Richard McClintock, au atras privirile reusind sa conduca Georgia cu 13-3, pentru a ceda apoi greu cu 13-17. A urmat un egal cu Spania, care vorbeste despre progresul facut de o echipa ce in 1996 pierdea in fata ibericilor cu 77-0. Ultima confruntarea din Portugalia a scos in evidenta din nou faptul ca belgienii nu trebuie subestimati, peirzand cu 18-12, dupa ce in pauza conduceau cu 9-8.

Din actualul lot pe care Richard McClintock il are la dispozitie, 11 jucatori evolueaza in Franta, acestia fiind: Julien Massimi (Saint-Etienne), Raphaël Olive (Périgueux), Mathieu Verschelden (Saint-Etienne), Julien Morelli (Bastia), Thomas De Molder (Lyon), Julien Berger (La Rochelle), Carlos Fierro (Nice), Guillaume Piron (Montpellier), Norman Wende (La Voulte), Alexis Cuffolo (Carcassonne) si Maxime Jadot (Pau).

In cele trei dipute cu Georgia, Spania si Portugalia, belgienii au marcat trei incercari, autori fiind Alain Miriallakis, Thomas De Molder si Guillaume Piron, in timp ce fundasul Alan Williams a marcat cele mai multe puncte, 31 din doua transformari si noua lovituri de pedeapsa.

Punctul nevralgic al belgienilor este insa disciplina, ei acumuland un cartonas rosu prin Maxime Jadot si trei galbene vazute de Norman Wende, Mathieu Verschelden si Carlos Fierro.

Partida Belgia-Romania din a patra etapa a CEN va avea loc pe 9 martie si se va disputa la Bruxelles pe stadionul Roi Baudoin.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile