Skills coach la Romania U20, Valentin Calafeteanu: „Imi doresc mult sa le transmit jucatorilor aceeasi pasiune si acelasi entuziasm pe care le am eu, pentru ca asta e foarte important”

Romania U20 va intra intr-un nou stagiu de pregatire in luna octombrie, la Snagov, staff-ului tehnic alaturandu-i-se, in postura de skills coach, Stejarul Valentin Calafeteanu. Unul dintre centurionii rugbyului romanesc, cu 100 de selectii pentru Romania, Vali nu se afla intr-un rol inedit pentru el. Absolvent al Scolii de Antrenori, in prezent urmand cursurile level 3 coach World Rugby, acesta a lucrat cu echipa de U19 a CSM Bucuresti in sezonul competitional trecut, timp de doua luni colaborand si cu echipa de seniori a CSM Bucuresti la finalul editiei trecute a SuperLigii CEC Bank. Vali a vorbit despre ce doreste sa faca la lotul national, asteptarile pe care le are si cum se vede totul din postura de antrenor.

Vali, o postura interesanta pentru tine, cea de skills coach…
Da, insa nu e ceva nou. Dupa ce am absolvit Scoala de Antrenori am inceput sa imi pregatesc incet, incet terenul pentru acest lucru. Am lucrat o scurta perioada pentru echipa de U19 a CSM Bucuresti, apoi, odata cu plecarea lui Eugen Apjok de la echipa de seniori a CSM-ului, Lasha Tavartkiladze mi-a propus sa il ajut la pregatirea treisferturilor si astfel pana la finalul sezonului competitional am lucrat cu el. Acum s-a ivit aceasta oportunitate, sunt incantat de ea, este o provocare interesanta si sunt nerabdator sa imi incep treaba. Sunt entuziasmat, un sentiment pe care il ai la orice inceput de drum.

Ce vei face mai exact?
Voi ajuta pe partea de abilitati, de skills, voi lucra cu jucatorii de treisferturi. In primul rand vreau sa descopar potentialul jucatorilor pentru ca nu-i cunosc, sa ii ajut sa isi depaseasca punctele slabe si sa le mentina pe cele puternice. Vom lucra mult pe elementele de baza care trebuie imbunatatite, tehnica postului la 9 si la 10, tehnica sutului, tehnica celor care executa loviturile de picior. Am avut cateva discutii cu Lasha (n.r. Tavartkiladze – antrenorul principal al Romaniei U20) premergatoare stagiului si voi avea in program pregatire individuala cu fiecare jucator. Mi-am propus sa am discutii separate cu ei, sa ii cunosc pe fiecare, pentru ca eu consider ca unul dintre punctele de baza intre jucator si antrenor este comunicarea.

Ai 34 de ani, vei lucra cu jucatori de 18, 19 ani. Este aceasta diferenta mica de varsta un avantaj?
Vom vedea (rade). Imi doresc sa ii fac pe jucatori sa aiba incredere in mine, am fost atata timp si in partea lor, ii inteleg foarte bine, stiu cum este. Jucatorii te simt intotdeauna daca esti sau nu sincer cu ei, si nu poti sa ii faci sa dea ce vrei tu, daca nu esti corect si nu te simt apropiat de ei. Imi doresc mult sa le transmit aceeasi pasiune si acelasi entuziasm pe care le am eu, pentru ca asta e foarte important.

Ce iti propui tu pentru acest prim stagiu?
Sunt constient ca e o munca cu obiective pe termen mediu si lung, nu sunt lucruri pe care le poti schimba intr-o saptamana. Consider insa ca, atunci cand vrei sa realizezi ceva important, trebuie sa te gandesti pe termen lung, fiindca obiectivele pe termen scurt nu sunt durabile. De aceea trebuie sa ne gandim ca aceasta generatie, pe care trebuie sa o pregatim acum, este urmatoarea generatie pentru echipa nationala de seniori.

Ai emotii?
Sunt constient ca in primele zile o sa fie un pic mai greu, insa doresc ca ei sa ma considere de incredere, stiu ca sunt lucruri care vin pe parcurs, insa sunt optimist ca vom reusi sa facem lucruri frumoase impreuna. Asa cum am mai zis, imi doresc sa ii cunosc, sa le descopar potentialul si sa ii ajut. Trebuie sa ma adaptez la nivelul la care se afla fiecare in parte, insa cel mai mult imi doresc, repet, sa le ofer placerea de a juca, sa existe sacrificiu din partea lor, sa vad ca dau maxim in ceea ce vreau sa lucrez cu ei. Este important sa ii motivam, sa le crestem motivatia pentru ca daca nu ai acum aceasta componenta motivationala, la 19, 20 de ani, atunci cand!?

Stiu ca ai mers la meciurile de U18, U19 din Diviziile Nationale de Juniori. Ce crezi ca este diferit la generatiile de acum fata de generatia voastra, de exemplu?
Din ce am vazut in ultimii doi, trei ani, de cand am inceput sa ma pregatesc mai serios pe partea de antrenorat, cred ca este vorba de o deficienta legata de nivelul elementelor de baza la jucatorii la varsta de 18, 19 ani. Daca pregatirea fizica o poti imbunatati si la 19 ani, bagajul tehnic de cunostinte nu poate suferi imbunatatiri majore. De exemplu, un mijlocas la gramada trebuie sa aiba abilitatea de a deschide la fel de bine si pe partea stanga si pe partea dreapta, e dificil ca la 19 ani, sa zicem, sa poti deschide doar pe o parte si pe cealalta sa o cresti de la zero. Apoi, cred ca si aria de selectia foarte mica e un factor major, care influenteaza foarte mult.

Vali, e mai greu ca jucator sau ca antrenor?
Este mult mai greu din postura de antrenor. Cand esti jucator ai grija doar de tine, cand treci de partea cealalta trebuie sa te gandesti la tot grupul, trebuie sa nu creezi conflicte, sa aplanezi disensiunile care ar putea aparea, sunt caractere diferite si trebuie sa stii sa lucrezi cu fiecare. Este foarte important sa reusim sa facem un grup, sa cream o conduita buna in el, sa stabilim un echilibru, avem cateva luni bune de lucrat cu ei pana la Campionatul European din primavara. Eu ma bazez foarte mult pe puterea colectiva, pentru ca degeaba ai individualitati bune, fara grup nu poti face nimic. Este important pentru noi sa ne cream propria identitate.

Vei mai continua sa si joci?
Deocamdata nu, insa daca va exista o oferta care sa ma motiveze, de ce nu?! Fizic, ma simt bine, ma pregatesc foarte bine in continuare. Am dorit sa profit de aceasta oportunitate, care ma si ajuta sa obtin si level 3, pentru ca trebuie sa ai si o perioada de practica pentru a indeplini cerintele cursului si daca nu incercam sa antrenez in acest rastimp, nu aveam nicio sansa sa ma prezint la examenul care va avea loc la inceputul anului viitor.

FOTO: #RugbyTonyVaio

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile