Stadionul National Arcul de Triumf va deveni, mai mult ca niciodata, emblema unui oras modern

In cadrul unei conferinte de presa organizate la Palatul Victoria, vicepremierul Paul Stanescu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a vorbit despre stadiul pregatirilor in vederea organizarii, in Romania, a unor meciuri din cadrul Turneului final al Campionatului European de Fotbal 2020. Acesta a facut referire si la Stadionul National Arcul de Triumf, care va intra in lucrari de modernizare.

„Una dintre condițiile asumate de către Guvernul României, prin dosarul de candidatură depus la sediul UEFA, în 2014, a fost aceea de a asigura înaintea fiecărui meci, pentru fiecare dintre cele opt echipe participante, câte o facilitate de antrenament corespunzătoare (distinctă de stadionul oficial).

În acest sens, în urma consultării cu Federația Română de Fotbal, au fost alese și agreate stadioanele STEAUA, RAPID, DINAMO și ARCUL DE TRIUMF. O altă obligaţie asumată cu ocazia candidaturii pentru organizarea la Bucureşti a unor meciuri din cadrul EURO 2020 o reprezintă construirea şi modernizarea a 400 de terenuri de fotbal; ca urmare a discuțiilor cu reprezentanții FRF, a rezultat că aceste terenuri pot fi asimilate și cu cele din incinta sălilor de sport sau a complexurilor sportive realizate de CNI.

În paralel, CNI a realizat 3 proiecte tip pentru aceste terenuri care să poată fi realizate în funcție de configurație și dimensiunile terenurilor puse la dispoziție de primării; avem, astfel, unităti sportive cu suprafațe aproximative de 2.000 mp, de 4.000mp si de 14.000 mp. Conform Regulamentelor UEFA privind infrastructura stadioanelor participante la competiție, condițiile gazonului și ale vestiarelor trebuie să fie similare celor oficiale, iar incinta trebuie să asigure un grad de siguranță suficientă și să nu permită spionarea antrenamentelor, fiind, prin urmare, preferabile stadioanele acoperite și închise perimetral. Aceste facilități de antrenament trebuie să fie date în funcțiune anterior începerii campionatului pentru a permite inspectarea de către delegația oficială și omologarea acestora drept conforme cu cerințele competiției. În eventualitatea identificării unor neconformități, trebuie să existe o perioadă suficientă de timp pentru remedieri.

În plus, realizarea celor 4 stadioane va ridica Bucureştiul la un nivel de infrastructură sportivă egală cu cea a marilor orașe europene. Totodată, aceste investiţii constituie şi investiţii în sănătate, pentru că un om care face sport este şi un om mai sănătos.

Nu în ultimul rând, cu aceste 4 arene, alături de Arena Națională și cele două stadioane aflate în proximitatea Bucureștiului (respectiv Ploiești și Giurgiu), capitala noastră va avea capacitatea organizării de evenimente sportive importante, precum campionate europene de fotbal pentru juniori, tineret, fotbal feminin și competiții de rugby la nivel european. Pe lângă aceste competiții, Bucureștiul va putea organiza și evenimente pentru tineret, concerte, festivaluri sau adunări publice.”, a declarat acesta.

De asemenea, Manuela Patrascoiu, director general al Companiei Nationale de Investitii a facut, ulterior, cateva precizari: „Intentionam sa semnam contractul de proiectare si de executie la Steaua si la Arcul de Triumf tot la finele lunii iunie sau cel tarziu la inceputul lunii iulie a.c. In paralel, stadionul Steaua va fi demolat in totalitate, va face obiectul unei proceduri distincte, care incepe in paralel cu anuntul de licitatie, proiectare si executie, in asa fel incat, la semnarea contractului, stadionul Steaua sa fie demolat in totalitate. La Rapid si la Arcul de Triumf sunt lucrari de reabilitare, vor fi doar demolari partiale si fac obiectul unei singure proceduri, dar stadionul Steaua va fi demolat in totalitate pana la semnarea contractului, pana la inceputul lunii iulie.”

Ca urmare si a declaratiilor facute, rugbyul românesc trăieşte o perioada importantă. Unuia dintre simbolurile sale cele mai relevante i-au fost recunoscute importanţa şi potenţialul. Stadionul Naţional Arcul de Triumf, cel care a vegheat întreaga istorie de peste un secol a sportului cu balonul oval în România, va beneficia de un amplu proiect de modernizare, prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii. Acest proiect reafirmă importanţa rugbyului şi a sportului în general pentru ţara noastră, statutul său prioritar în vederea unei bune reprezentări peste hotare şi dorinţa autorităţilor statului de a investi constructiv şi de a potenţa moştenirea noastră istorică.

Ne bucurăm să putem oferi, prin eforturile noastre coroborate, tuturor celor implicaţi în fenomenul sportiv o experienţă care să respecte standardele actuale. Aşa cum a fost gândit şi proiectat, Stadionul Naţional Arcul de Triumf va concentra toate componentele necesare acestei experienţe, astfel încât cei care îi trec pragul să regăsească în el răspunsul la orice fel de cerinţă. Suporterii vor beneficia de spaţii de parcare special amenajate, de condiţii de securitate sporită, de posibilitatea de a socializa într-un cadru dedicat şi de un număr dublu de locuri, beneficiind toate de amenajări potrivite tuturor condiţiilor meteorologice. Membrii presei vor regăsi în incinta complexului spaţii gândite să le asigure mediul propice desfăşurării activităţii, în timp ce partenerii vor putea beneficia de sisteme de afişaj şi promovare de cea mai înaltă calitate şi de servicii de hospitality demne de această terminologie occidentală. Sportivii şi staff-ul echipelor, principalii beneficiari ai acestui efort colectiv, vor putea să declare acest spatiu drept o a doua lor casă, întrucât aici vor avea deopotrivă zone de odihnă în spaţiile de cazare, zone de pregătire teoretică în sălile de conferinţe, zone de recuperare în centrul special amenajat, şi zone de pregătire practică, pe terenuri cu gazon optim şi toate dotările necesare. Practic, pe aici vor trece toate reprezentativele naţionale, în formarea lor către marea performanţă.

Proiectul îşi propune să maximizeze valenţele multiple pe care un astfel de spaţiu le înglobează, răspunzând astfel cu promptitudine şi costurilor de întreţinere ceva mai ridicate pe care complexul le va presupune. În condiţiile în care spaţiile vor putea fi folosite nu doar cu finalitate sportivă, ele putând găzdui evenimente cultural-artistice de orice fel, şi având în vedere că accesul la aceste spaţii nu va fi restricţionat, Federaţia Română de Rugby fiind deschisă oricăror colaborari care sa le poată valorifica, Stadionul Naţional Arcul de Triumf va deveni, mai mult ca niciodată, emblema unui oraş modern şi a unei Românii pe măsură.

Ne bucură entuziasmul şi deschiderea reprezentanţilor tuturor instituţiilor implicate, Compania Naţională de Investiţii, Ministerul Tineretului şi Sportului, diverse ministere, şi faptul că acest proiect înseamnă pentru ei la fel de mult cât înseamnă şi pentru noi, o şansă acordată unei comori, pe care o scoatem la lumină împreună, de a cărei folosinţă ne vom bucura nu doar noi, ca federaţie căreia aceasta îi este acordată din punct de vedere legal, ci toţi cei care se vor regăsi ca viziune în spiritul locului.

Cei doi ani de construcţie vor fi dificili, însă obiectivul nostru va merita orice sacrificiu, fiindcă modernizarea Stadionul Naţional Arcul de Triumf este împlinirea unui vis, al nostru, al celor de acum, cât şi al celor dinaintea noastră, care l-au construit cu migală, l-au întreţinut şi l-au iubit. Vom face totul pentru generaţiile care vor veni şi cărora suntem obligaţi să le lăsăm o moştenire care să potenţeze trecutul în nuanţele viitorului.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile