The Varsity Match – 140 de ani de traditie

The Varsity Match.

Pe 6 decembrie, stadionul Twickenham va gazdui cea de-a 131-a intalnire dintre universitatile Oxford si Cambridge, o disputa cunoscuta drept The Varsity Match.

Este o confruntare de traditie care a inceput in secolul XIX, mai exact in 1872, doar razboaiele mondiale impidicand desfasurarea acestei lupte a orgoliilor celor doua universitati de renume din Anglia.

Prin traditie acesta disputa se desfasura in a doua zi de joi a lunii decembrie, insa in ultimii ani acesta regula nu s-a pastrat.

Prima confruntare a avut loc in 1872, in The Parks din Oxford iar echipele au fost formate din cate 20 de jucatori, conform regulamentului din acele vremuri. Cei de la Oxford au evoluat intr-un echipament albastru inchis, asa cun o fac si astazi, in timp ce adversarii lor din Cambridge, in roz, pentru ca din 1876 sa treaca la culorile de astazi alb-albastru. Victoria a revenit atunci celor din Oxford.

Incepand cu anul 1921, disputa este gazduita de templul rugby-ului din Anglia, stadionul Twickenham.

In cele 130 de confruntari, Cambridge s-au impus de 61 de ori, Oxford in 55 de partide, 14 intalniri terminadu-se la egalitate. Oxford au castigat insa ultimele doua partide, cele din 2010 si 2011.

Pentru cele doua echipe de-a lungul anilor au evlouat nume importante ale rugby-ului mondial. Astfel Rob Andrew, Tony Underwood, Alexander Obolensky, Joe Roff sau David Kirk, capitanul All Blacks la Cupa Mondiala din 1987, au imbracat tricoul lui Oxford, in timp ce Mike Gibson, Gavin Hastings sau Dan Vickerman au intarit echipa universitatii din Cambridge.

Pentru disputa din acest an presiunea este asupra celor din Cambridge, care vor incerca sa cucereasca trofeul care de doi ani se afla in vitrina adversarilor. Anul trecut Oxford s-au impus cu rezultatul de 28-10.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile