Caută
Close this search box.

Trofeul William Webb Ellis a ajuns in Afghanistan

Recent, pe 29 noiembrie, lumea sportului cu balonul oval a notat un moment istoric. Trofeul William Webb Ellis, care este decernat castigatoarei Cupei Mondiale, a ajuns in Afghanistan. Oficialii forului mondial au inclus in traseul efectuat in jurul lumii, in premiera, destinatia Afghanistan.

Acest lucru nu este nicidecum intamplator, atata timp cat rugbyul a patruns foarte puternic in tara central-asiatica, iar eforturile interne sunt apreciate de comunitatea ovala.

Federatia de Rugby din Afghanistan este o institutie tanara, creata in anul 2011. Primul meci international s-a disputat in acelasi an, cand o selectionata formata din afghani a jucat impotriva echipei trupelor aviatice din Noua Zeelanda.

De atunci, sportul cu balonul oval a facut pasi importanti si a castigat multe puncte de popularitate in Afghanistan. Oficialii forului de la Kabul au gasit foarte potrivit sa considere rugbyul ca mijloc de educatie pentru poporul afghan, astfel ca, in dese randuri, au fost organizate convoaie prin intermediul carora antrenori si profesori specializati mergeau sa predea tainele rugbyului in tara.

In momentul de fata, conform declaratiilor exclusive facute de Asad Ziar, CEO al Federatiei Afghane de Rugby, in aceasta tara exista deja zece echipe alcatuite din jucatori localnici. Paralel, sunt derulate o serie de programe pentru implementarea rugbyului pentru copii, tineret si minirugby. In prima saptamana a lunii noiembrie, echipa nationala a Afghanistanului a participat la un turneu desfasurat sub auspiciile Asociatiei Asiatice de Rugby, unde a jucat contra selectionatelor similare din Liban, Iordania si Arabia Saudita, afghanii invingand de fiecare data.

Rugbyul afghan este recunoscut in mod oficial de Comitetul Olimpic National, iar echipa de rugby 7 a fost invitata sa participe la calificarile pentru Jocurile Olimpice, in martie 2015.

Fortele armate straine dislocate in Afghanistan nu se implica foarte mult in dezvoltarea rugbyului in tara. Totusi, la Cartierul General al NATO exista diverse evenimente rugbystice de mica amploare, in care federatia afghana colaboreaza cu soldatii prezenti.

Ideea de baza dezvoltata de Federatia de Rugby din Afghanistan este de a oferi copiilor si tinerilor din tara o alternativa viabila pentru a inlocui violenta, consumul de alcool si de stupefiante, prin sport. Cei implicati in rugbyul afghan nu doresc sa amestece razboiul cu sportul si incearca, prin rugby, sa ofere sansa tuturor care doresc sa invete acest sport, pentru creionarea altor standarde de viata.

Istoria rugbyului in Afghanistan este insa una interesanta si destul de veche. Inca din secolele anterioare, in Afghanistan, ca si in tot perimetrul Asiei Centrale de altfel, s-a practicat sportul numit buzkashi, care este o combinatie intre rugby si polo calare, in care pe post de minge este utilizat un vitel sau un tap mort.

Trupele britanice stationate in fostele Indii Britanice au adus rugbyul in Afghanistan, lor fiindu-le atribuita paternitatea formei moderne a jocului cu balonul oval, in tara de la poalele lantului muntos Hindu Kush.

Dupa ce britanicii au parasit Asia, rugbyul a disparut din atentia afghanilor. A reaparut odata cu invazia trupelor sovietice, in 1979. Armata Rosie a organizat chiar cateva meciuri intre soldati pe teritoriul afghan, dar rampa de lansare a rugbyului in Afghanistan a fost, fara discutie, razboiul din 2001. Militarii din Marea Britanie, Australia, Franta, Canada sau SUA au organizat tin taberele lor mai multe partide de rugby ca forma de divertisment in teatrele de operatiuni si de mentinere a tonusului de lupta.

Cricketul este sportul cel mai reprezentativ in Afghanistan, nationala fiind calificata la Cupa Mondiala din 2015. Alte discipline sportive populare sunt fotbalul, cel mai practicat la nivelul intregii tari, baschetul, voleiul, taekwando, box, golf, baseball, sah, patinaj viteza sau bandy (hochei pe gheata in 11 jucatori).

Afghanistanul are si doua medalii olimpice, cucerite la taekwando, la editiile 2008, respectiv 2012, de catre acelasi sportiv, Rohulah Nikpai, care este in viata de toate zilele frizer.

Foto: pagina de facebook a federatiei afghane

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile

slot gacor