Victoria de legendă a României în fața Țării Galilor la Cardiff din 1988, ilustrată de o artistă română

Prima victorie a României în fața Țării Galilor pe terenul “penelor de struț”, reușită în 1988, la Cardiff, 15-9, se regășește printre momentele importante din istoria rugbyului galez. Un succes istoric cu atât mai important cu cât în acel moment Țara Galilor era chiar deținătoarea trofeului Turneului celor 5 Națiuni (titlu pe care îl împărțeau cu Franța) și a Triplei Coroane.

Această victorie este rememorată într-o carte apărută recent în Țara Galilor, “’An Illustrated History of Welsh Rugby: Fun, Facts and Stories from 140 Years of International Rugby” scrisă de James Stafford. Cartea este ilustrată integral de o artistă din România, Raluca Moldovan.

Victoria de pe Arms Park  este ilustrată printr-o imagine a căpitanului echipei, Florică Murariu care prinde de gât dragonul galez, unul dintre simbolurile de bază ale Țării Galilor.

“A fost foarte plăcut să lucrez la această carte. Nu știam prea multe despre rugby înainte, dar cu siguranță am învățat multe. A fost deosebit de interesant și surprinzător să aflu ce rol important a jucat România în istoria rugby-ului galez. James Stafford, autorul cărții, mi-a spus că al doilea meci internațional de rugby pe care l-a văzut a fost cel în care România a învins Țara Galilor în 1988 și din această cauză a avut întotdeauna mult respect pentru rugby-ul românesc. Lucrez deja cu James la a doua carte despre echipa de rugby a Angliei și a fost de-a dreptul uimitor să văd ce mult succes a avut deja prima carte”, a spus Raluca.

Cartea a cunoscut un adevărat success, fiind menționată atât în presa națională, cât și de jucători cunoscuți, jurnaliști, fiind deja pe lista celor mai bine vândute cărți pe Amazon. Aceasta se poate achiziționa și în România de pe site-ul elefant.ro.

Echipa României care a evoluat în acel meci

15. Marcel Toader (Steaua) – 14. Nicolae Racean (Universitatea Timisoara), 13. Nicolae Fulina (Remin Baia Mare), 12. Adrian Lungu (Dinamo), 11. Daniel Boldor (Steaua) – 10. Gelu Ignat (Steaua), 9. Daniel Neaga (Dinamo) – 7. Aleandru Radulescu (Steaua), 8. Ioan Doja (Dinamo), 6. Florica Murariu (cpt. / Steaua) – 5. Haralambie Dumitras (Contactoare Buzau), 4. Sandu Ciorascu (Steaua) – 3. George Dumitrescu (Steaua), 2. Gheorghe Ion (Dinamo), 1. Gheorghe Leonte (Steaua). A mai jucat: Traian Oroian (Steaua) Rezerve neutilizate: Alexandru Domocos, Zaharia Vasluianu, Vasile Man, Ionut Seceleanu, Ovidiu Sugar

Antrenori: Theodor Radulescu si Gheorghe Nica 

România a învins de două ori în istorie Țara Galilor, în 1983, la București cu 24-6 și în 1988, la Cardiff, cu 15-9.

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile