Adrian Costache, antrenor Stiinta Petrosani: „Ne dorim sa devenim campionii DNS”

Divizia Nationala de Seniori, cel de-al doilea esalon valoric din rugbyul intern romanesc, se desfasoara din acest sezon competitional, intr-un nou format. Impartita in doua grupe, Centru-Nord si Centru-Sud, DNS a aliniat la start si echipele din Divizia A, al treilea esalon valoric. La finalul sezonului regulat, inaintea play-off-ului, in Grupa Centru-Nord, pe primul loc, cu opt victorii in opt meciuri, se afla Stiinta Petrosani. Cu un debut bun in sezonul 2018-2019, castigand in premiera titlul la Campionatul National de Rugby 7 DNS, echipa pregatita de Adrian Costache si Alexandru Lupu si-a setat obiective mari. Despre acestea, a vorbit antrenorul principal, Adrian Costache.

Ce a insemnat anul 2018 pentru Stiinta Petrosani?
Am inceput pregatirea la final de iulie avand drept prim obiectiv Campionatul National de Rugby 7. Dupa 3 etape disputate si avand o singura infrangere, am cucerit titlul de campioni nationali. In septembrie am inceput confruntarile la rugby XV, unde am reusit sa castigam toate partidele cu punct bonus ofensiv si pe unele dintre ele cu o diferenta de scor foarte mare. Echipa este tanara, studenteasca, in care placerea de a juca este la cote maxime, ceea ce se vede in jocul lor, un joc desfasurat si spectaculos chiar uneori.

Cum ii vedeti pe baieti acum fata de inceputul pregatirii? Au progresat?
Eu admir la ei dorinta de a juca, dau totul pe teren, in fiecare meci, in fiecare secunda. Si ca reper al evolutiei ar fi dezvoltarea concentrarii, sunt acum 100% focusati pe meci, este un mare atuu dupa parerea mea. In ceea ce priveste zonele nevralgice, trebuie sa punem accentul pe pregatirea fizica.

Ce ati vrea sa va aduca noul an?
2019 as vrea sa incununeze munca depusa cu echipa. Si aici ne propunem sa disputam finala Diviziei Nationale de Seniori, avand victoria drept miza finala, ne dorim sa devenim campioanii DNS in acest sezon al competitiei.  Imi doresc pentru sportivii nostri sa fie la fel de ambitiosi si de pasionati, pentru ca aceasta combinatie este una de succes si care aduce succesul.

Ar avea Stiinta Petrosani curajul sa faca un pas inainte spre urmatoarea divizie, in formula actuala?
Daca ma raportez la identitatea noastra ca echipa in acest moment, nu cred ca am putea face fata echipelor mari din urmatorul esalon valoric. Insa daca ne vom pregati in parametrii propusi si daca vom avea sansa de a aduce in mijlocul nostru niste jucatori pe anumite posturi, cred cu sinceritate ca am putea sa ne ridicam la standardele impuse de SuperLiga CEC Bank. Avem obligatia de a fi realisti, de a ne gandi pasii cu atentie, pentru ca o astfel de alegere nu ar trebui sa fie urmarea unui impuls sau a unei tresariri de orgoliu, este obligatoriu sa fie un pas bine calculat si asumat.

 

De ce sufera zona dumneavoastra din punct de vedere sportiv? Stim cu totii ca economia are un impact asupra tuturor palierelor, acesta sa fie motivul?
Valea Jiului a fost o zona „monocroma” din punct de vedere economic, iar aceasta dependenta de o singura directie a devenit evidenta la modul cel mai trist din momentul inchiderii minelor. Nu trebuie sa uitam ca este o zona destul de izolata si din punct de vedere geografic. Din punct de vedere rugbystic, Petrosaniul nu este atat de atractiv pentru tineri, iar noi exact pe ei ne dorim sa ii atragem. Argumentul universitatii si a continuarii studiilor nu mai este unul primordial, acum sunt facultati si universitati in toate orasele mari, deci trebuie cumva regandita abordarea in circumstantele de acum.

Ati gasit vreo solutie?
Eu cred ca solutia este valabila in general daca ne dorim revigorarea loturilor echipelor – formarea juniorilor. Si prin formare ma refer la Centrele de Excelenta similare celor din Baia Mare si Barlad. Am discutat deja cu managementul federatiei si, cu ajutorul FRR, ne propunem sa infiintam un astfel de centru si la Petrosani, un centru a carui activitate sa inceapa odata cu noul an scolar, in septembrie 2019. Practic, vorbim de o clasa a noua, care sa parcurga complet ciclul liceal in aceasta formula, cu sprijinul activ al federatiei, evident.

Obiectivul este crearea unui fond de jucatori pentru Stiinta Petrosani?
Dincolo de aceasta consecinta fireasca, mi-as dori ca acei copii sa faca performanta, sa ajunga la loturile nationale, sa isi poata alege frumos drumul pe mai departe. Sprijinul federatiei la nivel de informatii, pregatire a personalului, sustinerea unor specialisti implicati in activitatea centrului este garantia ca aceasta initiativa are un spectru larg de beneficii, pentru intreg rugbyul romanesc. Vrem sa revigoram rugbyul din zona, dar in acelasi timp rugbyul juvenil in general.

Aveti un zambet aparte cand vorbiti despre lucrul cu copiii. Cu ce sunt ei mai speciali?
Este o munca deosebita. Aceste suflete nu sunt atinse de preocuparile noastre de adulti. Nu au mirajul banilor, nu au o agenda incarcata de obiective, dar au placerea pura de a juca, o conditie esentiala a unui viitor jucator de valoare.

FOTO: Stiinta Petrosani Rugby Facebook

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile