Antrenorul României U20, Răzvan Popovici: “Am văzut sportivi care își doreau să se pregătească, cărora le-au lipsit antrenamentele și interacțiunea pe teren cu ceilalți colegi”

Naționala de U20 a României a efectuat un stagiu de pregătire între 11 și 21 decembrie la CSN Snagov. Stejăreii s-au reunit după o pauză de aproape 10 luni, majoritatea antrenându-se în această perioadă individual, acasă. Antrenorul principal al echipei, Răzvan Popovici, a vorbit despre acest stagiu și cum i-a regăsit pe sportivi.

Care sunt concluziile acestui stagiu?
În primul mă bucur că am reușit să ne reunim pentru un prim stagiu după pandemie. A fost un stagiu bun, îmi pare rău că nu au putut să vină toți sportivii, să îi vedem pe toți. În principiu am chemat sportivi născuți 2002, pentru că sunt o generație mai mică și am dorit să îi cunoaștem mai bine, pentru că am lucrat cu cei născuți 2001, în cantonamentele de la începutul acestui an.

Realistic, ce așteptări aveați de la acest stagiu în condițiile în care majoritatea nu au avut niciun fel de antrenament colectiv în ultimele 10 luni?
Ne așteptam ca din punct de vedere fizic sportivii să nu fie pregătiți pentru că a  fost o pauză destul de mare. Însă, per ansamblu, stagiul a  fost unul reușit, am văzut sportivi care își doreau să se pregătească, cărora le-au lipsit antrenamentele, le-a lipsit interacțiunea pe teren cu ceilalți colegi.

 

 

Cum a fost stagiul?
Am început cu niște teste fizice tocmai pentru a vedea unde se află în acest moment și trebuie să vă spun că s-a văzut diferența dintre sportivii care au jucat în acest sezon în SuperLiga CEC Bank și în Divizia Națională de Seniori și cei care joacă doar la cluburile de juniori. Trebuie să conștientizăm faptul că a fost o perioadă grea pentru toată lumea, iar mulți dintre ei nu au făcut antrenamente de contact, nici nu s-au reunit la cluburile lor, au făcut doar programe date de antrenori, programe pe partea de cardio.

Care a fost obiectivul acestui stagiu?
În primul rând ne-am dorit să vedem sportivii năcuți 2002, apoi să îi testăm pe toți pentru a vedea de unde putem reîncepe munca și a le putea da niște programe de pregătire individual pentru următorul stagiu. Sperăm să ne reunim în luna ianuarie, un stagiu la care dorim să vină toți sportivii pe care îi avem în vedere, atât cei ce joacă în afara României, cât și cei care nu au putut să vină în acest stagiu din diferite motive.

Pe ce ați pus accentul?
Am lucrat mult pe partea de tehnică individuală, skills, pase. În plus,  am avut discuții individuale cu sportivii ca să știm exact fiecare ce își dorește, ce vor să facă în viitor pentru a pute știi și noi dacă ne putem sau nu, baza pe el. Anul viitor va fi un an greu, sunt mulți sportive care dau examenul de bacalaureat, vor să urmeze o facultate apoi și mulți deja și-au conturat aceste lucruri.

E o întrebare întotdeauna grea pentru un antrenor, sunteți mulțumit de acest stagiu?
Sunt mulțumit pentru că sportivii care au reușit să vină în acest stagiu și au fost aici, au dat tot ce au putut la momentul actual, au fost 100 % concentrați la ceea ce li s-a cerut.

Spuneți-mi cum a fost pregătirea din punct de vedere al respectării normelor sanitare. A fost mai greu?
Într-adevăr organizatoric a fost mai greu pentru că ne-am reunit întâi în București, am făcut testările, apoi am intrat la CSN Snagov în stagiul propriu-zis. În bază regulile sunt foarte stricte, trebuie respectate, sunt foarte multe măsuri de proctecție, nici recuperare nu am putut face, numai gheață. Dar încă o dată, suntem mulțumiți că ne strângem și facem aceste stagii, să mișcăm un pic lucrurile.

Sunt multe zvonuri și discuții legate de Campionatul European de U20 de la anul…
Singurul lucru pe care îl știm este că se va organiza în Portugalia, iar la finalul lunii februarie, Rugby Europe va comunica datele de disputare. Avem nevoie de certitudini în acest sens pentru că astfel ne putem face planul de antrenamente, de stagii, putem planifica eventuale meciuri de pregătire. Însă e foarte important și toți ne dorim ca acest Campionat European să aibă loc pentru că pe unul l-am pierdut deja, cel de anul acesta, cu o generație foarte bună.

Un mesaj de final de an…
Le doresc tuturor sărbători frumoase, liniște și multă sănătate și sunt nerăbdător să începem pregătirea după Anul Nou.

 

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile