In acest week-end la Barlad se vor sarbatori 55 de ani de rugby.
Se vor oferi diplome de excelenta fostilor jucatori, antrenori, arbitri sau oficiali care vor participa la ceremonia tinuta la Primaria Barlad sambata, ora 11.00.
„E cea mai mare sarbatoare a rugbyului barladean. Suntem mandri ca am ajuns la 55 de ani si vom aniversa cum se cuvine acest moment. Barladul a fost mereu un centru de juniori de unde au iesit mari talente”, a declarat antrenorul Ioan Harnagea, antrenorul echipei de rugby seniori din Barlad.
Unul dintre cei mai reprezentativi jucatori plecati de la Barlad este flankerul Ovidiu Tonita.
„Imi amintesc cu drag si acum momentul in care antrenorul Luca Abutoaie m-a luat dupa strada si m-a dus la rugby la CSS Barlad. Aveam doar 17 ani. La Barlad am invatat rugby. De aici am cele mai frumoase amintiri, primul cantonament, primul placaj. Voi fi recunoscator toata viata pentru ce am primit de la rugby. Mi-as dori sa ajut echipa Barladului si sa vin poate sa antrenez dupa ce ma voi retrage din activitate”, spune cel poreclit Autobuzul din Carpati.
Desi a jucat la cele mai puternice echipe ale Frantei (Grenoble, Biarritz sau Perpignan), Tonita spune ca in sufletul ramane pe locul I in sufletul sau.
Cu ocazia evenimentului se va lansa cartea „55 de ani de rugby la Barlad”. Autorul acesteia este fostul presedinte al clubului din perioada 1998-2007, Florian Pricop.
Va prezentam in continuare o scurta istorie a rugbyului barladean realizata de Florian Pricop.
Jocul de rugby pe meleagurile barladene se leaga de santierele viitoarei Fabrici de Rulmenti si cele din oras, la inceputul anilor ‘50.
Astfel, in Barlad soseste si tanarul inginer constructor Ionel Mirea de numele caruia se leaga infiintarea primei echipe de rugby din oras. In Barlad, in ale sportului cu balonul oval s-a pornit la drum cu un grup de constructori militari, la care s-au alaturat cativa tineri localnici ca Paiu, Cosma, Dobrescu, Gidei, Mares, precum si unii tineri cu experienta ca Balcan, Manescu, Melinte, Zbincu, Pitrop, dar si cativa brasoveni precum Paun, Calalb si Turlacu, cu totii stransi in jurul lui Mirea, care era si antrenor si jucator .
In urma unor bune rezultate obtinute in compania unor echipe din Iasi, Tecuci si Bucuresti s-a hotarat ca in 1957, nou infiintata echipa “Constructorul” sa fie inscrisa in Campionatul Republican, Divizia “B”. Beneficiind de un lot omogen, dar si de serviciile cunoscutului antrenor Dragos Tenescu, barladenii castiga Seria a II-a si promoveaza, in anul 1958, pe prima scena valorica a tarii.
In Barlad, primele antrenamente si meciuri de rugby au avut loc pe un teren de langa Gradina Publica, in partea de Nord, mai exact pe locul in care astazi sunt Serele orasului. Pe atunci acolo era Sovrom-ul, adica baracile si birourile constructorilor viitoarei fabrici. Putinii spectatori de atunci erau destul de circumspecti, privind cu oarecare mirare balonul oval si jocul in sine care avea sa aduca faima orasului alaturi de bijuteriile de otel.
Dupa ceva timp, antrenamentele si jocurile oficiale aveau sa aiba loc, in oras, pe stadionul “Tineretului”, care astazi nu mai exista, avand un teren de antrenament in spatele Spitalului vechi si un teren de joc cu doua tribune de lemn care incadrau una de ciment. Pe atunci, cuplajele rugby – fotbal adunau multi spectatori starnind patimi si un interes deosebit. Astazi doar numele a mai ramas de acest amplasament putand fi totusi vazut in unele fotografii ale vremii. Revenind la cronologia evenimentelor sa mentionam ca dupa numai un an de Divizie “A”, in 1959, constructorii retrogradeaza, desi terminasera turul pe locul VI, revenind pe prima scena a rugbyului trei ani mai tarziu, adica in 1962, sub o alta titulatura “Rulmentul”.
In anul 1963, Barladul a fost pentru prima data gazda unor partide internationale. Tricolorii invingeau in cadrul Cupei Pacii echipele Bulgariei : 70-3 (37-0) si R.D. Germane : 15-0 (9-0). Primul succes rasunator in “mica ovalie” a fost in 1966, atunci cand puternica echipa militara “Steaua” a pierdut la Barlad meciul cu 3-0, dar si titlul de campioana. Revista “Sportul” titra : “Steaua a apus la Barlad”. Istoria avea sa se repete si in 2000, atunci cand, la fel ca si cu 34 de ani in urma, barladenii puteau decide campioana tarii. De altfel, de-a lungul timpului, in rugbyul romanesc nu exista echipa pe care rulmentistii sa nu o fi invins.
In primavara anului 1967 isi face debutul in rugby Neculai Postolachi, cel care in 1974, alaturi de purtatorii tricourilor cu frunza de stejar, reusea o victorie memoriabila impotriva Frantei, 15-10. In editia de campionat 1966-1967, “Rulmentul” avea sa ocupe locul VI, cea mai buna pozitie de pana atunci.
Sub carma antrenorului Florescu, in 1986, avea sa se obtina cel mai pretios trofeu al clubului : CUPA, pe atunci purtand numele de Cupa R.S.R. In finala acestei editii, barladenii si-au adjudecat victoria cu 6-3, in fata celor de la REMIN Baia-Mare. Figura avea sa se repete un an mai tarziu , in 1987, atunci cand trofeul poposeste din nou in vitrina clubului. De aceasta data invinsii au fost eternii rivali, studentii de la “Politehnica” Iasi, antrenati pe atunci de binecunoscutul Valeriu Irimescu. Scor final, dupa timpul regulamentar de joc si alte doua reprize de prelungiri : 15-12. In aceasta editie echipele au fost alcatuite numai cu jucatori sub 23 de ani. Pe atunci rugbyul barladean era intr-o plina efervescenta totala. In afara de echipa fanion, mai existau doua echipe de juniori inscrise in Campionatul republican, iar cele 11 Scoli generale, cele 3 Licee, dar si Scoala profesionala aveau si ele echipe inscrise intrun puternic Campionat Municipal.
“Rulmentul” a fost o adevarata pepiniera de jucatori pentru toate cluburile din tara, pentru cluburi europene de traditie, dar si pentru echipa nationala. De-a lungul timpului, rulmentistii au sustinut partide test internationale, fie pe teren propriu, fie peste granite. Amintesc cateva dintre acestea : Poznania si Czarny Bytom (Polonia), Minier Pernik (Bulgaria), Lokomotiv Leipzig (RDG) Mauleonais (Franta), reprezentativa de tineret a Poloniei, Electromas Tiraspol etc. In anul 1985, pentru prima data in istoria romaneasca a sportului cu balonul oval, echipele Romaniei si Tunisiei se aflau fata in fata pe arena barladeana si tot cu aceasta ocazie , pentru prima data Barladul era gazda unei partide din cadrul FIRA.
Un an mai tarziu, in 1986, tot in cadrul FIRA, la Barlad va avea loc meciul impotriva Portugaliei. In lotul Romaniei figurau si trei barladeni : Hodorca, Seceleanu si Holban. In 11 octombrie 1989, barladenii aveau sa fie din nou gazde pentru o alta intalnire inedita in istoria rugbyului romanesc. Ne revenea onoarea sa organizam primul meci pe care rugbystii din Samoa de Vest il sustineau in cadrul unui turneu european. Antrenorii de atunci, Fugigi si Paraschiv, au introdus in teren si pe barladenii Cauia, Floricica si Botezatu. Dupa 1990, Barladul a intrat intr-un con de umbra in ceea ce priveste gazduirea unor meciuri internationale, dar si in ceea ce privesc rezultatele echipei. In anul 2001, rugbystii nostri sunt invitati sa participe in Republica Moldova, la Chisinau, la un puternic turneu de rugby in “7”.
Succint aceasta ar fi istoria celor 55 de ani de activitate rugbystica la Barlad.