Când rugbyul este o pasiune, un mod de viață, dar și o cale de urmat: Teo Ursu

SuperLiga este competiția etalon a rugbyului românesc, una în care nu este ușor să-ți găsești locul, mai ales dacă ai doar 20 de ani  și alături de jucători experimentați din Romania îți fac concurență și mulți alții veniți din țări de prim rand în sportul cu balonul oval. Și totuși pasiunea, dăruirea, munca, uneori de ce nu șansa, te fac să îți vezi numele pe lista celor 23 anunțați pentru următoarea etapă a primului eșalon valoric.

Așa ar arăta foarte pe scurt povestea lui Teodor Ursu care la cei 20 de ani și-a găsit locul în echipa Universității Cluj, unde alături de alți sufletiști, mulți de vârste apropiate cu el, încercă să mențină și să ducă mai departe tradiția unui club care dincolo de toate problemele se menține încă de la prima ediție în SuperLiga.

L-am întâlnit pe Teo după partida pe care Universitatea Cluj a disputat-o în Ghencea și inevitabil mi-am adus aminte de copilul cu părul prins în coadă, pe vremea când juca acasă, la Bârlad, la fel de deschis ca întotdeauna, o adevărată plăcere pentru a purta un dialog cu el: ”Pasiunea mea pentru rugby a început întâmplator aș putea spune, când am luat pentru prima dată contact cu rugby-tag și după 7 ani de atletism mi-am dat seama că nu mă mai reprezintă acel sport, că îmi doresc să activez într-un sport de echipă și în sufletul meu am realizat că rugby-ul este calea pe care vreau să merg în momentul acela . Pot spune că anii petrecuți la CSȘ Bârlad au  fost unii dintre cei mai frumoși din experiența mea de sportiv și țin să le mulțumesc foștilor colegi și antrenorilor care m-au format și ajutat să devin ceea ce sunt astăzi . Cu siguranță cele mai frumoase momente s-au întâmplat atât pe teren, dar și in afara lui și pot spune că turneul din Israel in care am jucat  2 meciuri de pregătire sunt cele pe care mi le amintesc cu cea mai mare plăcere .”

Pasiunea pentru a juca rugby a atras și o altă provocare în viața lui Teo, pe care l-am văzut la fel de dezivolt conducând partide de rugby 7 feminin, deloc ușoare, mai ales pentru un începător: ”La scurt timp după ce am descoperit rugby-ul am fost fascinat de acest sport și din dorința de a cunoaște mai multe m-am înscris la cursul de arbitri și mi-am dat seama că și această parte îmi place enorm . Primul meci în care am intrat pe teren ca official, de data aceasta, a fost un meci amical între Romania U18 și Belgia U18, la Bârlad, și țin minte că eram emoționat ,dar la final am primit un feed-back pozitiv . Acela a fost doar începutul și plăcerea pentru arbitraj a crescut, iar in același timp jocul de rugby în 7 a devenit tot mai atractiv de arbitrat, deși eu fiind la o vârsta fragedă, am reușit să arbitrez meciuri de seniori și senioare ,diferența de vârsta nefiind un impediment pe parcursul jocului .”

În partida cu Tomitanii a fost aproape de un eseu, în Ghencea s-a dăruit, așa cum o face mereu, curajos atunci când dă placaje, extrem de inventiv când are balonul și pornește în ofensivă. Drumul până aici, însă, nu a fosr ușor:”Eu am revenit după o recuperare destul de lungă ,dar am reușit sa îmi îndeplinesc visul, să joc in SuperLiga . Mulțumesc antrenorilor care au crezut în mine și mi-au dat șanse pentru a avea cât mai multe minute și colegilor care m-au integrat în grup și m-au ajutat în momentele dificile pe teren. Cel mai mult îmi place acum să joc fundaș pentru că văd mult mai bine spațiile pe teren și pot să fac anumite artificii  ,dar la fel îmi pot îndeplini rolul și ca aripă sau la nevoie chiar si centru.”

Ca orice tânăr, Teo Ursu privește în viitor cu speranță: ”În prezent îmi doresc să fac o figură frumoasă la Campionatul European U20 și în viitorul apropiat chiar la naționala de seniori . Cu siguranță după ce îmi voi încheia cariera de sportiv nu o să pot sta departe de balonul oval și mi-aș dori să transmit mai departe cunostințele acumulate și să ramân în fenomen ca antrenor sau ca arbitru.”

Teo s-a îndrăgostit de rugby, iar rugbyul l-a răsplătit căci așa cum o spunea chiar el: rugbyul este calea pe care vreau să merg.

Articol scris de Marius Raczek

Ți-a plăcut articolul? Distribuie-l către prietenii tăi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole similare:

Link-uri utile