Aflata la prima participare in Divizia Nationala de Seniori, al doilea esalon valoric al rugbyului romanesc, echipa ACS Tomitanii a terminat turul competitiei pe primul loc cu 30 de puncte, urmata de Gloria Buzau cu 25 de puncte si CS Navodari cu 24 de puncte. Detinatoarea titlului, CSM Bucovina Suceava ocupa doar locul 7. De altfel, Tomitanii au castigat sase partide din cele sapte disputate, singurii care au reusit sa ii invinga fiind cei de la CS Navodari. Antrenorul Cristi Cojocaru a vorbit despre evolutia echipei in prima parte a competitiei:
Ce inseamna pentru echipa dvs. faptul ca se afla pe primul loc la finalul turului DNS?
Nu inseamna, ci reflecta munca intregii echipe, o munca asiduua ce are drept ingrediente de baza: seriozitate, pregatire multa, daruire pentru ceea ce facem, atat pe teren, cat si in afara lui si mai ales stabilitate, lucru atat de necesar pentru a putea face performanta in zilele noastre.
Simtiti ca aceasta clasare pune o presiune mai mare pe echipa?
Deloc! In proiectul pe care il desfasuram cu ajutorul autoritatilor locale am stabilit ca obiectiv la prima participare in Divizia Nationala de Seniori o clasare in primele cinci echipe. Atat reprezentantii Consiliului Local, cat si domnul primar stiu ca Tomitanii sunt o echipa foarte tanara, in crestere, care are nevoie de multe meciuri pentru a obtine experienta de joc necesara. Faptul ca suntem la finalul turului pe primul loc este rodul muncii noastre si reflecta dorinta nostra de a ne autodepasi.
Cum a fost trecerea de la Divizia A la DNS?
A fost o trecere pe care am gandit-o din timp si am fost constienti ca aceasta competitie din al doilea esalon valoric va trebui abordata cu un lot nou, mai puternic, un lot care sa contina si cativa jucatori experimentati. Dupa terminarea sezonului in Divizia A, am cautat cativa jucatori tineri, pentru ca mi-am dorit foarte mult sa pastram aceeasi echipa tanara, cu o medie mica de varsta. Venit initial ca antrenor pentru echipa de U18, Johnny Sola si-a exprimat dorinta de a si juca pentru echipa de seniori, el devenind de astfel si cel mai varstnic jucator al nostru, 37 de ani. Apoi, urmatorul in ce priveste varsta este Bogdan Sasu de 26 de ani.
Care este acum media de varsta a echipei?
21, 8 ani.
Cum s-au adaptat jucatorii la aceasta competitie?
Pentru noi, sezonul 2016-2017 a fost destul de greu pentru ca am participat in cinci competitii. La U17 rugby 10 a fost o competitie puternica cu echipe galonate, cu echipe din cluburi cu traditie in rugbyul romanesc sau din centre de excelenta, gen Baia Mare, Cornu, Dinicu Golescu, aici terminand pe primul loc, apoi la U18 am avut o participare onorabila la turneul final, terminand in primele sase echipe ale tarii, la U19 rugby 10 am terminat pe podium, cucerind medalia de bronz, dupa CNE CSS 2 Baia Mare si CNOPT Steaua, la U20 si in Divizia A – am terminat pe locul secund. Desi a fost un tur de forta extrem de solicitant, care necesitat din partea noastra o concentrare foarte mare pentru a duce la bun sfarsit toate competitiile, rezultatul a fost satisfacator. Am inceput demersurile de a intra in DNS si cu sprijinul Primariei care a alocat proiectului o suma suficienta care sa ne asigure linistea in acest sezon, pe aceasta cale dorind sa si multumesc autoritatilor locale pentru ajutorul acordat, ne-am inceput aventura sportiva in al doilea esalon valoric.
Cum li s-a parut jucatorilor nivelul jocului in DNS?
Pentru jucatorii nascuti ’98-’99 a fost o oportunitate de a se antrena alaturi de jucatorii experimentati, noi-veniti, si s-a creat astfel o concurenta benefica care a dus la aceste rezultate multumitoare. Intr-adevar implicarea fizica e mult mai grea in meciurile la acest nivel, este un campionat de anduranta avand in vedere ca suntem opt echipe. Jucatorii au facut o pregatire foarte buna in vara gandindu-se ca acest campionat va deschide noi orizonturi pentru ei, dovada stand si faptul ca in primele stagii ale Romaniei U20 am avut nu mai putin de cinci jucatori convocati.
Care considerati ca este cel mai bun meci al Tomitanilor in aceasta prima parte a campionatului?
Ultimul meci, cel cu Barlad. Acest meci mi-a aratat ca echipa noastra se apropie de un nivel al jocului vazut de mine in SuperLiga CEC Bank. Jocul tomitanilor a excelat la capitolul aparare, iar linia de treisfeturi cu circulatia buna balonului a pus o presiune constanta pe toate echipele. Trebuie remarcata si gramada, dorinta de dominare a inaintasilor facand ca in ciuda experientei si varstei jucatorilor adversari din gramada, sa avem avantaj si pe pachetul de inaintare.
Ati pierdut un singur meci din cele sapte disputate, cel cu Navodari…
Meciul cu Navodari a fost si primul pe care l-am disputat. Am inceput campionatul fara a avea meciuri de verificare, in plus am participat la Campionatul National de Rugby 7 si am neglijat pregatirea rugby-ului in 15. Desi am debutat cu un esec, acel meci cu Navodari a fost si unul dadator de speranta pentru ca am reusit sa revenim in joc si sa conducem pana aproape de final, insa nu am avut forta de a conserva rezultatul.
Ati disputat si doua meciuri de pregatire cu Romania U20 unde aveti jucatori convocati. Cat v-au ajutat aceste meciuri?
Primul meci l-am jucat la Bucuresti, conditiile meteo au fost nefavorabile fiind o ploaie torentiala, l-am castigat, dar nu asta e important. Ma bucur ca Federatia Romana de Rugby a apelat la noi pentru a da acest meci de pregatire nationalei de U20, iar domnul Eserghep Gihan, care e si membru in Biroul Federal al FRR, ne-a oferit transportul. A fost un meci de uzura care ne-a aratat fizic unde ne aflam in acel moment. Cel de-al doilea meci l-am jucat in aceasta luna si a fost o intelegere intre noi si oficialii nationalei de U20 de a nu juca la rezultat, ci sa jucam cat mai mult la mana, sa avem multe momente de joc, sa punem cat mai mult in dificultate Romania U20.
Care este obiectivul echipei pentru acest sezon competitional?
In primul rand incercam sa mai transferam 4, 5 jucatori tineri care sa se incadreze in media de varsta a echipei, de 20, 22 ani. Incercam sa ajungem in primele patru echipe ale Diviziei Nationale de Seniori, iar la final sa disputam o finala.
Care considerati ca este cel mai puternic adversar in DNS?
In primul rand Navodari, care e o echipa foarte matura, cu mare experienta, ce are in lot jucatori cu prezente la doua, trei Cupe Mondiale: Nicolae, Gheara si cu jucatori ce au fost in lotul echipei nationale. Apoi, ar mai fi Barlad, Buzau si Petrosani.
Ce ati dori sa mai imbunatatiti in stilul de joc al echipei?
Sa perfectionam apararea, sa avem o mult mai buna posesie a balonului si o viteza de joc care sa se apropie de nivelul celei din SuperLiga. Am foarte mare incredere in proiectul Constantei de a avea din sezonul competitional 2018-2019 o echipa pe prima scena a rugbyului romanesc, acolo unde ii e si locul.
Foto: Telegraf, Constanta