Intr-o seara de sambata ce se anunta extrem de interesanta, echipa de rugby a Romaniei va infrunta Tonga. Disputa este o premiera, cele doua reprezentative nejucand niciodata una impotriva celeilalte, desi ambele si-au facut debutul international in 1924.
In ciuda trecutului ei glorios, Romania nu porneste favorita in fata formatiei venita din celalalt colt al lumii. Tonga se afla pe un loc 11 cu care in urma cu putin peste un deceniu cochetau si ”Stejarii”. ”Stejari” care astazi sunt pe pozitia a 17-a.
Romania nu e favorita contra rugbystilor supranumiti ”vulturii de mare” din mai multe motive. La noi, spre deosebire de Tonga, rugbyul nu este sport national. La ei, in schimb, este numarul 1 si, pentru a intelege de ce, e suficient sa amintim ca Jonah Lomu, starul neozeelandez, avea origini in aceasta tara insulara. La noi totul a devenit o polemica – sa nu spun cearta… La ei se respira aer curat.
Romania nu e favorita din mai multe motive. Sportiv vorbind, jucatorii lor sunt masivi, plin de muschi. Nici ai nostri ”Stejari” nu sunt firavi, insa e greu de crezut ca ii putem dovedi pe cei din Tonga printr-un joc eminamente pe inaintare. Si cum pe treisferturi tot polinezienii par a fi in avantaj, fiind iuti de la mama natura, intrebarea este cum am putea sa castigam acest meci?
Disputa dintre Romania si Tonga la rugby imi apare ca o confruntare, sper repetata, intre David si Goliat. De partea noastra sunt terenul propriu, publicul si, cred eu, un plus de inteligenta, de istetime. Fiindca or fi jucatorii din Tonga mari si tari, insa se stie ca echipele din Sud joaca rugby mai instinctiv, in timp ce acelea din Nord sunt mai elaborate, mai tacticizate.
Daca ar fi sa pariez pe victoria Romaniei in meciul cu Tonga m-as baza tocmai pe plusul de inteligenta al jucatorilor nostri – sa nu se inteleaga, insa, gresit ca spun despre adversarii nostri ca n-ar fi isteti. Cand spun ”inteligenta” ma gandesc doar la solutiile alese pentru a depasi acest adversar dur.
Ce le-ar trebui, asadar, ”Stejarilor” pentru a invinge Tonga? In primul rand, o aparare fara fisuri. Apoi un joc de atac in care sa se evite pe cat se poate contactele cu adversarii, contacte ce se anunta tari. Un inteligent joc cu piciorul care sa dea timp de respiro jucatorilor nostri. O siguranta la repunerile din margine si la introducerile in gramezile ordonate. Dincolo de toate, m-as baza pe inteligenta celor doi mijlocasi, Vali Calafeteanu si Florin Surugiu. Cei doi, prin deciziile lor, indeosebi in faza de atac, pot transforma echipa Romaniei intr-un David din nou triumfator in fata lui Goliat.
Marian Burlacu (Libertatea)